Μετάβαση στο περιεχόμενο

Nέες τιμές σε δημόσιο έργο


Kane

Recommended Posts

Συνάδελφοι μερικές ερωτήσεις.

 

Σε περίπτωση προσθήκης νέων τιμών για εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη, πληρώνονται μόνον απ'τα απρόβλεπτα; (προφανώς).

Επίσης, υπόκεινται στην έκπτωση που είχε δωθεί αρχικά για το έργο;

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε το άρθρο 57, Ν3969

 

Ναι για το πρώτο.

 

Ναι για το δεύτερο υπό κάποιες προϋποθέσεις, και εξηγούμαι:

 

Ο κανονισμός τιμών μονάδας νέων εργασιών γίνεται με υποχρεωτική εφαρμογή κατά σειρά των κατωτέρω περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ ως εξής:
α) για εργασίες για τις οποίες υπάρχουν συμβατικές τιμές για παρόμοιες ή ανάλογες εργασίες, οι τιμές καθορίζονται ανάλογα προς αυτές,
β) για εργασίες για τις οποίες δεν υπάρχουν παρόμοιες ή ανάλογες συμβατικές τιμές αλλά περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένα ή συμβατικά αναλυτικά τιμολόγια (αναλύσεις τιμών), οι τιμές καθορίζονται σύμφωνα με τα τιμολόγια αυτά και
γ) για εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις προηγούμενες περιπτώσεις οι τιμές καθορίζονται με βάση τα πραγματικά στοιχεία κόστους.
 
Οι τιμές που κανονίζονται σύμφωνα με την περίπτωση β΄ υπόκεινται στη σχετική έκπτωση της δημοπρασίας, ρητή ή τεκμαρτή. Η ρητή ή τεκμαρτή έκπτωση εφαρμόζεται και στην περίπτωση α΄, αν η έκπτωση δεν περιλαμβάνεται στην όμοια ή ανάλογη εργασία, καθώς και στο μέρος της τιμής της περίπτωσης γ΄ που κανονίζεται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α΄ ή β΄.
 
Οι τιμές ιδίως των υλικών των μηχανικών εξοπλισμών, των συσκευών, που δεν περιλαμβάνονται στις βασικές τιμές, υπόκεινται στη σχετική έκπτωση της δημοπρασίας, αν αποδεδειγμένα τα είδη αυτά υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα στο εμπόριο.
 
ΝΣΚ/552/1997.
α) Δεν εφαρμόζεται η έκπτωση της εργολαβίας (ρητή ή τεκμαρτή) κατά τον καθορισμό τιμών μονάδος νέων εργασιών ή του τμήματος αυτών που προκύπτουν από πρακτικό παρακολούθησης που συντάχθηκε από τη νομίμως προς τούτο συσταθείσα επιτροπή, ενώ στις νέες τιμές υλικών, μηχανικών εξοπλισμών, συσκευών και λοιπών παρεμφερών δαπανών που χρησιμοποιούνται και ενσωματώνονται στο κατασκευαζόμενο έργο, η έκπτωση της εργολαβίας εφαρμόζεται αν αποδεδειγμένα τα είδη αυτά υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα στο εμπόριο.
β) Η έκπτωση της εργολαβίας εφαρμόζεται επί του ποσοστού των γενικών εξόδων και του εργολαβικού οφέλους για τις νέες τιμές μονάδας, που προέκυψαν από πραγματικά στοιχεία κόστους, σύμφωνα με το πρακτικό που συνέταξε η προς τούτο συσταθείσα ειδική επιτροπή.
 
 
ΝΣΚ/97/1989..Β)
Δεν υπόκεινται σε καμιά έκπτωση οι νέες τιμές μονάδας που συντάσσονται με πραγματικά στοιχεία κόστους, αν η εργολαβία διέπεται από το Ν 1418/84 και τα εκτελεστικά του διατάγματα, ενώ υπόκειται στην έκπτωση της δημοπρασίας το εργολαβικό όφελος των νέων τιμών μονάδας που συντάσσονται με τον ίδιο τρόπο, αν η εργολαβία διέπεται από το ΝΔ 1266/72 και τα εκτελεστικά του διατάγματα.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.