Jump to content

georgegaleos

Core Members
 • Content Count

  5,796
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  117

Everything posted by georgegaleos

 1. Καλά έκανες ... άψογος ... (+1)για να δούμε τι θα πουν διότι ...
 2. Σχετικά με αυτό το νομικό σημείωμα που αναφέρει ο συνάδελφος (και καταλαβαίνω ότι μας καλύπτει με έναν ενδοιασμό βέβαια του ότι δεν υπάρχει στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος) και σε συνδυασμό με το ερώτημα του συναδέλφου ο παραπάνω πάροχος έχει τερματικό στα 29€ +φπα. Το μόνο δυσκίνητο στην διαδικασία εγγραφής εγγραφής είναι, και το μεταφέρω αυτούσια, ότι: "... θα χρειαστεί να έχετε οπωσδήποτε διαβατήριο σε ισχύ ή το νέο δίπλωμα οδήγησης (πλαστική κάρτα). Η Ελληνική ταυτότητα δε γίνεται από μόνη της αποδεκτή ως έγγραφο ταυτοποίησης για το άνοιγμα myPOS επαγγελματικού λογαριασμού γιατί δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ (γραμμές MRZ, υδατογράφημα κλπ). ..." όπως αναφέρει στο παραπάνω νομικό σημείωμα.
 3. Σ' εμένα και σε κάποιους γνωστούς που το είχαμε εντοπίσει έγκαιρα (από τον Αυγ 2019) και το επανέφεραν ως επιλογή μια χαρά λειτουργεί η χρέωση κάρτας ... ίσως στο μέλλον διακοπεί ... και για όσους είναι λειτουργικό. Πάντως από θέμα ασφάλειας πλέον είναι αρκετά αυστηρές οι δικλείδες σε όλες τις τράπεζες αφού η όλη διαδικασία περιλαμβάνει αποστολή sms στο κινητό του πελάτη κωδικού για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Πάντως δεν βλέπω να υπάρχει θέμα αφού η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί με το mail αφού όπως φαίνεται και από το screenshot το Φαέθωνα παραπάνω όπου δεν έχει την επιλογή "ΧΡΕΩΣΗ ΚΑΡΤΑΣ", ξεκάθαρα όμως μπορεί να αποδέχεται συναλλαγές με χρέωση κάρτας. Εξάλλου το ΙΒΑΝ του επαγγελματικού λογαριασμού της viva είναι το ίδιο με τον Μοναδικό Αριθμό Τερματικού (TID) που ζητείται στο Ε3. Και για να μην θαφτεί το ερώτημα του συναδέλφου το επαναφέρω διότι το θεωρώ αρκετά σημαντικό για να μην βρεθούμε/νε ξαφνικά εκτεθειμένοι όσοι θέλουν να έχουν και τερματικό αλλά χωρίς μηνιαία κερατιάτικα.
 4. Ταυτοποιημένος είσαι. Ολα μια χαρά. Συναλλαγή με χρέωση της κάρτας του πελάτη σου δεν μπορείς να κάνεις, παρά μόνο με αποστολή email στον πελάτη και να ολοκληρώσει αυτός την διαδικασία της χρέωσης της κάρτας του. Αν προσέξεις σε εσένα λείπει η επιλογή "ΧΡΕΩΣΗ ΚΑΡΤΑΣ" κάτω από τις ΠΩΛΗΣΕΙΣ. Αυτό εξηγώ... δηλαδή την διαδικασία για να επανέρθει η επιλογή αυτή και να μπορείς να κάνεις εσύ χρέωση της κάρτας του πελάτη.
 5. Οχι. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που αναφέρεις ως διαδικασία. Η επιλογή "ΧΡΕΩΣΗ ΚΆΡΤΑΣ" είναι "κάτω/μέσα/περίπτωση" από την επιλογή "ΠΩΛΗΣΕΙΣ". Έχω γράψει στις 3-4 τελευταίες σελίδες του νήματος αρκετές φορές την διαδικασία!!!!. Θα σου έδινα απευθείας τις παραπομπές αλλά από το κινητό είναι λίγο δυσκίνητη η διαδικασία να τις αναφέρω.
 6. Σύμφωνα με το άρθρο 52, εδάφιο 2, του ΠΔ 71/20169 για την 1η τάξη θες: ή ( 1 ΜΕΓ Γ ) ή ( 2 ΜΕΚ Β ) ή ( 1 ΜΕΚ Β + 2 ΜΕΚ Α ) Θεωρώ/υποθέτω ότι έχεις κολλήσει στο αν τα ΥΥΠ συνυπολογίζονται στην κάλυψη των ελάχιστων ορίων στελέχωσης. Η απάντηση, αν υποθέτω σωστά ότι εκεί έχεις κολλήσει, υπάρχει στην Δ15, στο Τεχνικό Δελτίο Εγγραφής Αναθεώρησης ατομικών επιχειρήσεων (εταιρείες) στις τάξεις 1η & 2η. Δες παρακάτω μέρος από το Τεχνικό Δελτίο. Στο αντίστοιχο βέβαια Τεχνικό Δελτίο Εγγραφής Αναθεώρησης ατομικών επιχειρήσεων για τις ατομικές δεν το αναφέρει, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να είναι κάτι διαφορετικό. Μπορείς να επικοινωνήσεις και με την Δ15 να το επιβεβαιώσεις.
 7. Την νομική βεβαίωση για το FreePos να την "δεχθώ" λόγω της "χαλαρής" πιστοποίησης σε περίπτωση ελέγχου.... αν και εξαρχής το έβλεπα σαν ένα έντυπο που ο καθένας μπορούσε να επιδείξει σε έλεγχο ... αν και δεν νομίζω να ενδιέφερε τον έλεγχο αυτό.. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ.... Στο webpos τι να την κάνεις την νομική βεβαίωση...... Γενικότερα την να την κάνουμε την νομική βεβαίωση ... η ΑΑΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ !!!!! Όπως είπα γνώμη μου ότι δεν έχουμε πρόβλημα ... με το webpos.
 8. Τα πεδία αυτά στο Ε3 δέχονται επεξεργασία, και αυτόματα να μην συμπληρώνονται αν συμπληρωθεί από εμάς και είναι υπαρκτό τότε προχωράει η δήλωση αλλιώς (αν δεν είναι υπαρκτό) βγάζει σφάλμα και δεν προχωρά η δήλωση. Οπότε εφόσον το web pos/εικονικό pos μεσω του επαγγελματικού λογαριασμού έχει id (που έχει id) και εφόσον η σχετική νομοθεσία αποδέχεται (που αποδέχεται) ως μέσα αποδοχής καρτών την σχετική διαδικασία δεν έχουμε θέμα. Εξάλλου έχει και σχετικές οδηγίες η Viva που ανέφερα παραπάνω. Η όλη αναφορά και "ανακατοσούρα" αν θες έχει προκύψει με την υπηρεσία FreePos και μόνο με αυτή. Θεωρώ ότι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης η υπηρεσία αυτή αφού, ένα μέρος της --αυτό των εμπόρων που θέλουν να δέχονται κάρτες--- καλύπτεται από την διαδικασία που έγραψα παραπάνω, το άλλο μέρος της ---αυτό των ιδιωτών--- καλύπτεται από την δημιουργία προσωπικού λογαριασμού viva και μένει εκτός ένα μέρος ---αυτό των ιδιωτών που θέλουν να πουλήσουν κάτι με χρέωση κάρτα του αγοραστή--- όπου δεν νομίζω να ήταν και αξιόλογος/μεγάλος πληθυσμός). Αυτή είναι η γνώμη μου.
 9. Κατ' αρχήν να επιβεβαιώσουμε ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Δεν αναφέρομαι στην διαδικασία χρέωσης κάρτας μέσω της υπηρεσίας FreePOS αλλά στην διαδικασία χρέωσης κάρτας μέσω του vivawallet επαγγελματικού λογαριασμού. Αυτή η "νομική βεβαίωση" που αναφέρεις ήταν ένα pdf ψηφιακά υπογεγραμμένο από την υπηρεσία του FreePos που σου στέλνει το οποίο έχει κάποια κενά πεδία τα οποία τα συμπληρώνεις εσύ χειρόγραφα με το ΑΦΜ και το ονομ/μο ότι δέχεσαι συναλλαγές μεσω POS ? Σωστά ? Και μάλιστα δεν ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει υποχρεωτικά "πίσω" του επαγγελματικός λογαριασμός της viva (μπορούσε και ιδιώτης να δεχθεί πληρωμή με πιστωτική και απλά μετά να εξαργυρώσει το κουπόνι) σε αντίθεση με την διαδικασία που αναφέρω. Ποτέ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο (νομική βεβαίωση) για διαδικασία χρέωσης κάρτας μέσω του vivawallet επαγγελματικού λογαριασμού διότι δεν έιχε νόημα. Αυτό στο freepos γίνονταν διότι η πιστοποίηση αν θυμάμαι γίνονταν κάπως διαφορετικά αρκετά πιο "χαλαρά" στο FreePos--μέσω facebook ή ενός google account--, σε αντίθεση με τον επαγγελματικό λογαριασμό της viva όπου η ταυτοποίηση γίνεται όπως σε τράπεζα (ταυτότητα, εκκαθαριστικό, έναρξη επαγγέλματος, κλπ). Τα στοιχεία μάλιστα ταυτοποιούνται με την ΑΑΔΕ και μετά αφού λάβουν το Οκ από την ΑΑΔΕ σου επιτρέπουν να δέχεσαι πληρωμές μέσω της υπηρεσία που λέω εγώ και μάλιστα υπάρχουν και προσυμπληρωμένα στο Ε3 τόσο το ΙΒΑΝ του επαγγελματικού λογαριασμού της viva όσο και του εικονικού τερματικού/virtual pos/web pos ... πες το όπως θες . Οπότε δεν έχει νόημα και η "νομική βεβαίωση". Θεωρώ ότι η διαδικασία που λέω εγώ μας καλύπτει πλήρως. Δηλαδή μέσω του vivawallet επαγγελματικού λογαριασμού ......εικονικού τερματικού/virtual pos/web pos και όχι μέσω του FreePos που έτσι κι αλλιώς καταργείται (και ανέκαθεν είχα τις αμφιβολίες μου για αυτό το FreePos.)
 10. Απευθείας μέσα από τον επαγγελματικό λογαριασμό της viva μέσω του εικονικού/virtual pos (ήτοι αν δεν θες να επιβαρυνθείς με το έξοδο της αγοράς τερματικού). Η αγορά τερματικού (ευτυχώς ακόμη) δεν είναι μονόδρομος. Το έχω αναφέρει χθες στο παρόν νήμα.
 11. Θα πρέπει να σου έχει έρθει: ή σχετική ειδοποίηση μέσω email ή κάποια ειδοποίησης στην αρχική οθόνη όταν κάνεις είσοδο στον επαγγελματικό λογαριασμό για το ποια έγγραφα θα πρέπει να ανεβάσεις και με οδηγίες για τη διαδικασία. Αν δεν έχεις δει/παρατηρήσει κάτι από τα παραπάνω (όπως εγώ τότε !!! 😀 ) κάνε τους ένα τηλέφωνο (μην μπεις στην διαδικασία να συμπληρώσεις την φόρμα της παραπομπής για να επικοινωνήσουν εκείνοι) πάρε τους εσύ τηλέφωνο πες τους το πρόβλημα ότι δηλαδή έχει απενεργοποιηθεί/δεν υπάρχει/δεν φαίνεται η αντίστοιχη επιλογή και θα σε καθοδηγήσουν σχετικά.
 12. Αν και δεν θα διαφωνήσω, (το είχα ξαναγράψει κάποια στιγμή στο παρελθόν) προσωπικά δεν θα το διακινδύνευα να μείνω δίχως κάποιου είδους pos (πόσο μάλλον από την στιγμή που πρακτικά υπάρχουν επιλογές δίχως κόστος). Αυτό διότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων αποκλειστικά σε εμάς, μόνο συναλλαγές Β2Β. Οι ΚΑΔ μας δεν έχουν αποκλειστικά μόνο Β2Β, αφού αν θελήσουμε μπορούμε να έχουμε πελάτες ιδιώτες, δεν μας το απαγορεύουν οι ΚΑΔ μας. Αυτή η διευκρινιστική αν θυμάμαι καλά ήρθε ως επακόλουθο αντιδράσεων κάποιων ηλεκτροπαραγωγών (εταιρειών, ελ. επαγγελματιλών, ατομικών επιχειρήσεων) από φωτοβολταϊκά των οποίων οι ΚΑΔ ήταν και εξακολουθούν να είναι μέσα στους υπόχρεους διότι έλεγαν πως δεν υφίσταται υποχρέωση εγκατάστασης POS αφού και να θέλουν (σε αντίθεση με εμάς) δεν μπορούν να πωλήσουν απευθείας ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιώτες, αφού ο μοναδικός αντισυμβαλλόμενός τους είναι η ΛΑΗΓΕ ΑΕ ή η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και δεν μπορούν να έχουν κάποιον άλλον αντισυμβαλλόμενο πλην των δύο αυτών. Και θα ξαναγράψω ότι δεν θα διαφωνήσω με αυτό που εύστοχα αναφέρεις, απλά ... το "Φύλαγε τα ρούχα σου, να' χεις τα μισά" είναι (μάλλον) κανόνας στην χώρα μας.
 13. Δεν είμαστε. 😀 αφού η ενημέρωση είναι ανύπαρκτη ... ενώ οι διαρροές του έργου πριν καν το δούμε ήταν "υπαρκτότατες" παντού !!!! Προσωπικά θεωρώ όμως ότι δεν θα αλλάξει διότι θα δημιουργήσει πολύ-πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αν αλλάξει. Εξάλλου δεν το προβλέπει κάπου το νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον ν.4387/2016, αυτός είναι ο βασικός νόμος του ασφαλιστικού ... ο νέος νόμος απλά κάνει τροποποιήσεις στον ν.4387/16 και περνά ως νόμο πλέον κάποιες αποφάσεις/εγκυκλίους που είχαν υπάρξει μετά τον ν.4387/2016. Η συζήτηση παντού αν πρόσεξες γίνεται για την επιλογή κλάσης στο ΕΦΚΑ όπου και δεν έχει αναρτήσει κάτι, και σχεδόν μηδενική --μάλλον μηδενική--- αναφορά στο ΕΤΕΑΠ και τις κλάσεις του ... αφού πρακτικά αφορά πολύ συγκεκριμένες ομάδες αυτοαπασχολούμενων... και μάλλον για αυτό δεν προκαλεί και σχετική συζήτηση ... Φαντάζεσαι να είχε αναρτήσει ειδοποιητήρια ο ΕΦΚΑ .. τι τσακωμοί θα είχαν πέσει στα κανάλια !!!!!! Το θέμα δεν είναι η προσαύξηση ... είναι μικρή ως ποσό ... [ (0,667% x οφειλή)/ μήνα ] [1] Το θέμα είναι ότι αν έστω υποθετικά ότι αφήνεις απλήρωτο το ποσό αυτό, μήπως δημιουργηθεί θέμα με την ασφαλιστική ενημερότητα και την ασφαλιστική ικανότητα ... το οποίο θέμα η πράξη έχει δείξει ότι δύσκολα επαναφέρεται ακόμη και αν φροντίσεις να επανέρθεις στην τυπικότητα (εμπρόθεσμες καταβολές) χωρίς να αφήνεις οφειλές. Αυτό πραγματικά με προβληματίζει. [1] Περίπτωση 11 της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ΄ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013
 14. @Tasos P, την καλησπέρα μου, θα ήταν χρήσιμο το σκεπτικό σου ? @Vassia_H, αρχικά καλώς ήρθες στο forum. Προσωπικά θα το κάνω την τελευταία ημέρα (για το ποσό του Ιανουαρίου '20 δηλαδή τα 68,25€) με το σκεπτικό ότι αν δεν αλλάξει ο λογαριασμός (δηλαδή το RF) απλά όταν ζητηθεί ο Ιαν '20 με το νέο ελάχιστο ποσό (68,00€) θα έχουν κατατεθεί 0,25€ περισσότερα οπότε και θα μπουν/εμφανισθούν ως πιστωτικό στην επόμενη δόση (13η) της εκκαθάρισης του 2017 (ήτοι θα απαιτηθούν για την 13η δόση του 2017 ποσό 21,49€-0,25€ = 21,24€)
 15. Τα λίγα που βρήκα (και νομίζω ότι θα τα έχεις εντοπίσει) είναι τα παρακάτω και θεωρώ ότι δεν μας καλύπτει απέναντι στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Αν έχεις όρεξη και διάθεση και χρόνο κάνε τους κάποιο ερώτημα και ενημέρωσε κι εμάς. 1) Κάτω-κάτω στην σελίδα τους αναφέρει "Η SumUp Payments Ltd. είναι εξουσιοδοτημένος πάροχος πληρωμών, που διέπεται από τους κανονισμούς της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (αρ. άδειας 900700)" Βρήκα το σχετικό ότι: "Η σχετική άδεια χoρηγείται από την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (Financial Conduct Authority - FCA) στο Ηνωμένο Βασίλειο με αριθμό άδειας 900700." 2) Όροι και Προϋποθέσεις με σχετικά (μάλλον) όχι καλή χρονική ενημέρωση (Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2017), θεωρώ ότι οι όροι μάλλον (εφόσον αναφέρουν ημερομηνία) πρέπει να έχουν τουλάχιστον ημερομηνία εντός του τρέχοντος (άντε του προηγούμενου) έτους ακόμη και αν δεν έχουν μεταβληθεί. Πάντως δεν βρήκα κάτι/κάποια αναφορά σε νόμο για να μας καλύπτει. Βρήκα αυτό αλλά δεν μπόρεσα κι εγώ να εντοπίσω αυτό που ρωτάς. Θεωρώ ότι η ενημέρωση των πινάκων είναι αν όχι άμεση τουλάχιστον σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 16. Είσαι σίγουρος ότι είναι είναι νομίμως αδειοδοτημένο ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 16, του ν.4021/2011 εποπτευόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος και καταχωρημένο στο σχετικό Μητρώο έτσι ώστε να είμαστε καλυμμένοι ως προς την σχετική υποχρέωση? Έχεις ρωτήσει σχετικά στην σελίδα τους στέλνοντας κάποιο mail ? Το ρωτάω διότι στην Τράπεζα της Ελλάδος στους σχετικούς πίνακες δεν την έχει στο αντίστοιχο Μητρώου Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος με έδρα στην Ελλάδα, όπως π.χ. έχει τις "VIVA ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Α.Ε." και την "ΤΩΡΑ ΓΟΥΟΛΕΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ"
 17. Μέσα από τον επαγγελματικό vivawallet λογαριασμό μπορείς να χρεώσεις κάρτες --δες το screenshot (χωρίς την διαδικασία του freepos). Επίσης έχω αναφέρει λίγο πιο πάνω αν απενεργοποιηθεί η υπηρεσία, πως γίνεται η ενεργοποίηση [1]. Καλύπτεσαι μια χαρά απέναντι στην εφορία (μάλιστα έρχεται και προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του εικονικού Pos και τοι ΙΒΑΝ του επαγγελματικού λογαριασμού προσυμπληρωμένα στο Ε3. Επίσης μηδενική χρήση=Μηδενικές προμήθειες. Για τις χρεώσεις δες εδώ το εδάφιο "Card Not Present Acquiring" και εδώ για το "Interchange++" Από πότε χρονικά έχεις το pos στην Πειραιώς ? Έχεις κάνει κινήσεις με αυτό ? Το τερματικό το έχεις μόνιμα συνδεδεμένο στο δίκτυο ? Του κάνεις τις αναβαθμίσεις που βγαίνουν κατά καιρούς ? Τον επαγγελματικό λογαριασμό που έχεις συνδεδεμένο το τερματικό τον "κινείς" προκειμένου να μην γίνει ανενεργός ? edit: [1] Ακόμη και με απενεργοποιημένη της επιλογή αυτή, και πάλι μπορούμε να χρεώσουμε κάρτα αλλά την διαδικασία την κάνει ο πελάτης μέσω του mail που θα του στείλουμε από την καρτέλα μας κλικάροντας ως επιλογή, δίνοντας στον πελάτη και την επιλογή για την χρέωση της κάρτας. Screenshot:
 18. Βασίλη την καλημέρα μου, Χωρίς να είμαι σίγουρος ---ας το δει καλύτερα και με κάποιον λογιστή... ή αν το δει κάποιος από την λογιστική παρέα του forum--- η τιμολόγηση έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τα όσα τότε ίσχυαν σύμφωνα με τον τότε κώδικα και τις εγκυκλίους. Ενδεικτικά στην τότε ισχύουσα Εγγ.105712/2003 αναφέρει: "[...] 2.4. Χρόνος έκδοσης φορολογικών στοιχείων Ο χρόνος έκδοσης των φορολογικών στοιχείων αξίας των τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων, δε συνδέεται με το χρόνο έκδοσης των δελτίων αποστολής με τα οποία διακινήθηκαν υλικά προς το έργο, αλλά με την ολοκλήρωση, παράδοση ή επιμέτρηση του έργου και συγκεκριμένα εκδίδεται: Περαιτέρω, από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 3, 12, 13 και 19 του Κ.Β.Σ. προκύπτουν τα εξής: α. Απόδειξη σε εκτέλεση τεχνικού έργου ή εγκατάστασης - Κατά την παράδοση του έργου ή της εγκατάστασης και πάντως πριν από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου για το έργο που έχει εκτελεστεί. β. Τιμολόγιο τεχνικών έργων Για τα ιδιωτικά τεχνικά έργα : - Σε ένα μήνα από την προσωρινή επιμέτρηση και εντός της ίδιας φορολογικής περιόδου (Φ.Π.Α.) που έγινε η επιμέτρηση. - Αν δεν έχει γίνει επιμέτρηση, κατά την παράδοση του έργου, άρθρο 12 § 15. - Εάν δεν παραδοθεί το έργο μέχρι το τέλος της χρήσης, τιμολογείται το τμήμα του έργου που έχει εκτελεστεί. [...]" Επίσης στον τότε ισχύοντα κώδικα στο άρθρο 6 "Τιμολόγηση Συναλλαγών", παράγρ. 14, αναφέρει: "[...] 14. Το τιμολόγιο εκδίδεται κατά την παράδοση ή την έναρξη της αποστολής των αγαθών στον παραλήπτη, κατά περίπτωση. ... Στην περίπτωση παροχής υπηρεσίας το τιμολόγιο εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. ... Πάντως, το τιμολόγιο δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία. ... Ειδικά σε περίπτωση παροχής σε πελάτη δικαιώματος λήψης υπηρεσιών, για συγκεκριμένο ή μη χρονικό διάστημα, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής, ανεξάρτητα αν αυτή αφορά συγκεκριμένο ή μη πλήθος υπηρεσιών, το τιμολόγιο εκδίδεται κατά το χρόνο που η αμοιβή είναι απαιτητή και ο πελάτης αποκτά το σχετικό δικαίωμα λήψης των υπηρεσιών και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων. [...]" Θεωρώ/νομίζω δηλαδή ότι η εργασία (στατική μελέτη) είχε παραδοθεί τότε άρα με βάση το ότι "Ο χρόνος έκδοσης των φορολογικών στοιχείων" συνδέεται "με την ολοκλήρωση, παράδοση ή επιμέτρηση του έργου" ...."...εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής" ... και όχι μετά την ολοκλήρωση .... πόσο μάλλον μετά από τόσα χρόνια ... άρα νομίζω ότι έπρεπε να έχει τιμολογηθεί ... να έχουν αποδοθεί οι φόροι ... προκαταβλητέοι κλπ Γνώμη μου είναι να πάρει την συμβουλή από κάποιον λογιστή του χειρισμού της τιμολόγησης ... και του τρόπου που θα δηλωθεί φορολογικά το ποσό αυτό ... αν υποθέσουμε ότι τα παραπάνω που αναφέρω έχουν κάποια βάση και δεν είναι @@@@@ (πολλά ...)
 19. Το ερώτημά σας συζητιέται ήδη σε αρκετά νήματα. [Πριν ανοίξουμε καινούργιο θέμα χρησιμοποιούμε την αναζήτηση. Έτσι αποφεύγουμε να ανοίγουμε θέματα που υπάρχουν ήδη και συμβάλουμε στην μείωση της όχλησης του περιεχομένου του forum. Επιπλέον είναι πάρα πολύ πιθανό να βρούμε την απάντηση που ψάχνουμε στις ήδη υπάρχουσες συζητήσεις.] Κάνε τε έναν κόπο και ενημερωθείτε από τους Κανόνες Συμμετοχής στο forum. Τώρα αναφορικά στο ερώτημά σας έχω αναφέρει την άποψή μου εδώ. Οπότε αν υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό ερώτημα ας τεθεί στο νήμα της παραπομπής μου. Υ.Γ. Επιπλέον αν δεν έχετε ήδη φροντίσει, θα πρέπει να δηλωθεί ο επαγγελματικός λογαριασμός και στην πλατφόρμα του Taxis και να προβείτε στις σχετικές διαδικασίες ώστε να είστε σε θέση να αποδέχεσθε πληρωμές με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας.
 20. Υποθέτω κι εγώ έτσι θα γίνεται, και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑΕΠ για την επιλογή που αφορά στα επικουρικό/εφάπαξ. [Τουλάχιστον μάλλον μέχρι να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όπως έχει ειπωθεί] Ας περιμένουμε πρώτα την ψήφιση ... και έπεται η εφαρμογή ...
 21. Αν και δεν έχω τόσο άμεση εμπειρία, θα γράψω κάποια πράγματα, με ότι αξία έχουν. Θα ξεκινήσω από το τέλος όσων έχεις γράψει: Προσωπικά θα σου πρότεινα για αρχή να αφήσεις κάποιον λογιστή να κάνει την διαδικασία τόσο της έναρξης όσο και μετά την παρακολούθηση των λογιστικών σου ... το κόστος ενός λογιστή σε σύγκριση με πιθανό λάθος που ίσως κάνεις είναι βατό ... τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά ... ------------------------------------- Τα ερωτήματα σου πολλά .... όπως και να 'χει θα γράψω κάποια σχετικά: Αναφέρεις: 1) Προετοιμασία για το ποιους ΚΑΔ θα χρησιμοποιήσεις [υποχρεωτικά για κύρια δραστηριότητα και προαιρετικά για δευτερεύουσα(-ες) δραστηριότητα(-ες)] 2.1) Για έναρξη σε δικό σου χώρο/δωμάτιο, όπου έχεις είτε πλήρη κυριότητα είτε επικαρπία θες το Ε9 (έχε κάποια αντίγραφα) 2.2) Για έναρξη όχι σε δικό σου χώρο/δωμάτιο, όπου δηλαδή δεν ανήκει σε 'σένα αλλά π.χ. στους γονείς σου (είτε με κυριότητα είτε με επικαρπία των γονέων), θες σχετική υπεύθυνη δήλωση του ενός ή και των δυο αν το έχουν εξ ημισείας με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής ..ότι σου παραχωρούν κλπ κλπ κλπ. Θες και το Ε9 των γονέων (έχε κάποια αντίγραφα) 2.3) Αν πρόκειται να σου γίνει δωρεάν παραχώρηση του διαμερ/τος θες επιπλέον και το Ε1 και Ε9 του ιδιοκτήτη, καθώς επίσης να υποβληθεί μέσω TAXIS η αντίστοιχη δήλωση (δωρεάν παραχώρησης) 2.4) Για έναρξη σε ενοικιαζόμενο χώρο θες το μισθωτήριο και μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής για τη δραστηριότητα του προηγούμενου ενοικιαστή, το ΑΦΜ και ότι το ακίνητο είναι κενό. 3) Αντίγραφό βεβαίωσης απογραφής ΑΜΚΑ (αν το έχεις κρατήσει από τότε) ή το ζητάς από τα ΚΕΠ ή μια εκτύπωση του ΑΜΚΑ από την σχετική σελίδα (amka.gr) 4) Κάνεις Προεγγραφή στον ΕΦΚΑ ως μη μισθωτός στην περιοχή που ανήκεις (ήτοι ή στην Περιφερειακή Δ/νση Συντάξεων & Ασφάλισης του τομέα Μηχανικών & ΕΔΕ (αν ανήκεις Αττική) ή σε κάποιο Περιφερειακό Γραφείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του νομού που ανήκεις. Για την Προεγγραφή θες: α) φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας, β) τα παραπάνω δικαιολογητικά για την έδρα, γ) φωτοτυπία του ΑΜΚΑ, δ) αν είχες προηγούμενη ασφάλιση σε κάποιοι Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών ή σε κάποιο Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών (αυτό που παλαιά λέγαμε ΙΚΑ) ίσως σου χρειαστεί ο τριμηνιαίος ατομικός λογαριασμός ασφάλισης ή κάποια βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου, ε) επίσημη αναγγελία αποχώρησης θεωρημένη από τον ΟΑΕΔ από προηγούμενο εργοδότη εφόσον ήσουν μισθωτός ε) την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Παίρνεις την προεγγραφή στον ΕΦΚΑ για χρήση στην Εφορία στ) Το παραπάνω (3) που αφορά τον ΑΜΚΑ (αν και λογικά το έχουν, αλλά έχε το μαζί). 4) Κάνεις εγγραφή στο Επιμελητήριό (ΤΕΕ) (αν δεν έχεις κάνει όταν αποφοίτησες). Για την εγγραφή θες: α) φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας, β) φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών, γ) Αίτηση-Δήλωση που συμπληρώνεις εκεί. Με το χαρτί της εγγραφής στο ΤΕΕ για χρήση στην Εφορία. Άρα εσύ εφόσον έχεις εγγραφεί από παλαιά θες ένα χαρτί/βεβαίωση από το ΤΕΕ για έναρξη στην εφορία. Πιθανόν να κάνει και αυτή που τυπώνεται ηλεκτρονικά από το site, αφού λέει για κάθε νόμιμη χρήση, αλλά ξέρεις καμιά φορά η εφορία αν δεν δει το λεκτικό "...για χρήση στην εφορία." [αυτή που δίναμε για θεώρηση βιβλίων/στοιχείων (που καταργήθηκαν οι θεωρήσεις εδώ και χρόνια)] μπορεί να μην τους κάνει. 5) Με την Προεγγραφή στον ΕΦΚΑ και την βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ πας Εφορία α) στο Τμήμα Μητρώου (έχοντας όλα τα παραπάνω) και συμπληρώνεις το έντυπο Μ1 που θα σου δώσουν αν έχεις αλλαγές στα στοιχεία σου και το Μ2 που και αυτό θα σου το δώσουν στο οποίο συμπληρώνεις τους ΚΑΔ που έχεις επιλέξει. β) Πας στον Επόπτη έλεγχου ο οποίος θα σου ορίσει κάποιον υπεύθυνο Ελεγκτή για τον χώρο που έχεις δηλώσει (είναι η λεγόμενη αυτοψία) εφόσον βέβαια απαιτείται. γ) Αφού γίνει η αυτοψία (αν απαιτηθεί τέτοια) ο Ελεγκτής θα σου δώσει μια βεβαίωση με την οποία επισκευσθείς πάλι το Μητρώο με τα παραπάνω α) Προεγγραφές ΕΦΚΑ και ΤΕΕ, β) φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητα, γ) την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, δ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την έδρα (παραπάνω) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην εφορία. Παίρνεις την Βεβαίωση Έναρξης από την Εφορία. 6) Πας πίσω στον ΕΦΚΑ με μια φωτοτυπία της έναρξης (έχε και το πρωτότυπο) για να κάνεις την οριστική εγγραφή. 7) Βγάζεις την ανάλογη σφραγίδα (του μηχανικού, και αν θες επιπλέον μια απλούστερη με τα φορολογικά στοιχεία) Πέραν των υποχρεώσεων που έχεις π.χ. περιοδική φπα, τήρηση λογιστικών αρχείων, καταστάσεις συμφωνητικών, υποβολή προκαταβλητέων φόρων κλπ κλπ έχεις και την σχετικά πρόσφατη να συμμορφωθείς εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη αποκτώντας τόσο επαγγελματικό λογαριασμό όσο και να είσαι σε θέση να δέχεσαι ως μέσα πληρωμής σου χρεωστικές η/και πιστωτικές κάρτες, κάνοντας στην συνέχεια και τις ανάλογες ενημερώσεις στο taxisnet....και έπονται και άλλες υποχρεώσεις που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει πλατφορμιακά ... η πλατφόρμα My data στην ΑΑΔΕ ... και πιθανόν και κάποιες που μου διαφεύγουν ------------------------------------- Αναφέρεις: Ναι για την πρώτη 5ετία. ------------------------------------- Αναφέρεις: Φορολογικά εντάσσεσαι στους "μισθωτούς με μπλοκάκι", εφόσον πληρείς τις προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013. Όμως το ότι πληρείς τις προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 δηλαδή να είσαι "φορολογικό μπλοκάκι", αρχικά δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ελ. επαγγελματίας. Εξακολουθείς να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και το εισόδημά σου προέρχεται από αυτή την δραστηριότητα, άσχετα με το τρόπο που αντιμετωπίζεται φορολογικά το εισόδημά σου εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013, όπου και ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ (δεν είναι) ότι αποκτάς εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και από αφαιρούνται από τις εκπιπτόμενες δαπάνες σου μόνο οι εισφορές σου και αγνοούνται οι άλλες εκπιπτόμενες δαπάνες, και η εκκαθάριση του φόρου γίνεται βάσει των διατάξεων των άρθρων 12 - 20 του ίδιου νόμου, χωρίς να προβλέπεται δυνητικός τρόπος φορολογίας. Επίσης δεν σημαίνει ότι οι επαγγελματικές δαπάνες που κάνεις [εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 22 του ν.4172/2013 και συγχρόνως δεν εμπίπτουν στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23 του ίδιου νόμου], ότι δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά σου. Εκπίπτουν κανονικότατα, απλά εφόσον εμπίπτεις στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 είναι αδιάφορες στον υπολογισμό του φορολογητέου, απλά δηλαδή δεν μετέχουν/δεν αφαιρούνται, και όχι δεν εκπίπτουν. ------------------------------------- Αναφέρεις: Είτε ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ πληρείς προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013, δηλαδή "να είσαι φορολογικό μπλοκάκι" είτε όχι, δηλαδή "να μην είσαι φορολογικό μπλοκάκι", αν ασφαλιστικά αιτηθείς να ενταχθείς στην ρύθμιση της παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 (όπως τώρα ισχύει ή όπως θα ισχύσει με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο) δηλαδή να είσαι "ασφαλιστικό μπλοκάκι", τότε υπάρχουν εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη οι οποίες αποδίδονται με ΑΠΔ από τον εργοδότη σου και σε εσένα φαίνονται ως κρατήσεις στην αμοιβή σου. Οι εισφορές ΜΟΝΟ του εργαζόμενου αφαιρούνται στην περίπτωση αυτή ως επαγγελματικές σου δαπάνες. Αν δεν πληρείς το "φορολογικό μπλοκάκι" αφαιρούνται και οι λοιπές επαγγελματικές δαπάνες που κάνεις [εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 22 του ν.4172/2013 και συγχρόνως δεν εμπίπτουν στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23 του ίδιου νόμου]. Αν πληρείς το "φορολογικό μπλοκάκι" δεν αφαιρούνται οι λοιπές επαγγελματικές δαπάνες που κάνεις, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν εκπίπτουν ... απλά δεν μετέχουν .... Έτσι εξάλλου είναι "στημένο" και το Ε3, συμπληρώνεις κανονικά το Ε3, αγνοώντας αρχικά ότι εμπίπτεις στο άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 και πρέπει να εξάγεται --αγνοώντας ότι εμπίπτεις στο άρθρου 12, παραγρ. στ'--- το ορθό φορολογητέο αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εκπιπτόμενα έξοδα. Και στην συνέχεια με την επιλογή στην πρώτη σελίδα του κωδ.007 "Ναι" και τον κωδ.006="ΟΧΙ" απλά το σύστημα αγνοεί όλες τις δαπάνες πλην των εισφορών, καθώς συμπληρώνεται και στο Ε1 ο κωδ.019. ------------------------------------- Αναφέρεις: Ο ΦΠΑ είναι φόρος που οφείλει ο εργοδότης, αλλά εσύ είσαι ο ενδιάμεσος που τον εισπράττει και έχεις την υποχρέωση να τον αποδώσεις στο δημόσιο είτε τον εισπράξεις [σου τον δώσει ο εργοδότης σου] είτε όχι, εφόσον γίνει η τιμολόγηση της εργασίας σου. Η απόδοση γίνεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Επίσης στην καθαρή αξία γίνεται και παρακράτηση φόρου 20% από τον εργοδότη σου η οποία αποδίδεται από αυτόν και συμψηφίζεται κατά την εκκαθάριση με τυχόν φόρο κατά την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσής σου, ή κατά προτεραιότητα υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος μηχανικού (ανάλογα την φύση της εργασίας 4% ή 10%) αν η εργασία σου υπόκειται σε θεώρηση από την πολεοδομία π.χ. έκδοση αδείας, ρυθμίσεις αυθαιρέτων, κλπ κλπ) η οποία αποδίδεται από εσένα. Δεν υπολογίζονται ταυτόχρονα και οι δύο παραπάνω φόροι. ------------------------------------- Αναφέρεις: Αν ασφαλιστικά δεν αιτηθείς να ενταχθείς στην ρύθμιση της παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 τις καταβάλλεις εσύ μέσω ειδοποιητηρίου που εμφανίζεται στην σελίδα του ΕΦΚΑ (σύνταξη+υγεία+ΟΕΑΔ) και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό+εφάπαξ) αφού μπεις αντίστοιχα με τους κωδικούς του Taxis. Αν ασφαλιστικά αιτηθείς να ενταχθείς στην ρύθμιση της παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 υπάρχουν εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη οι οποίες καταβάλλονται με ΑΠΔ από τον εργοδότη σου και εμφανίζονται (του εργαζόμενου) ως κρατήσεις στην αμοιβή σου. Στην περίπτωση αυτή αναζητείται ως οφειλή που καταβάλλεις εσύ, αυτή μόνο υπέρ του ΟΑΕΔ. ------------------------------------- Αναφέρεις: Οι ασφαλιστικές εισφορές αν δεν ενταχθείς στην ρύθμιση της παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 με τα όσα σήμερα ισχύουν λαμβάνουν υπόψη το φορολογητέο εισόδημα της αμέσως προηγούμενης φορολογικά εκκαθαρισμένης χρονιάς και αν δεν υπάρχει η αμέσως προηγούμενη λαμβάνει υπόψη την τελευταία φορολογικά εκκαθαρισμένη. Με βάση το νέο νομοσχέδιο οι εισφορές αν δεν ενταχθείς στην ρύθμιση της παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 είναι fix ανάλογα την ασφαλιστική κλάση που θα επιλέξεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές αν ενταχθείς στην ρύθμιση της παρ. 9 άρθρ. 39 Ν.4387/2016 με τα όσα σήμερα ισχύουν αλλά και με βάση το νέο νομοσχέδιο, λαμβάνουν υπόψη το σε μηνιαίο καθαρό ποσό της σύμβασης που θα ανέβει στο σύστημα (χωρίς δηλαδή το ΦΠΑ). Το φορολογητέο εισόδημα δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ. -------------------------------------------- Τέλος θα κλείσω πάλι όπως άρχισα...από το τέλος όσων έχεις γράψει: Θα σου πρότεινα για αρχή να αφήσεις κάποιον λογιστή να κάνει την διαδικασία τόσο της έναρξης όσο και μετά γενικότερα των λογιστικών σου ... το κόστος ενός λογιστή σε σύγκριση με πιθανό λάθος που ίσως κάνεις είναι υπερβολικά βατό ... τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά ... Αυτά .... τα ... ολίγα ...
 22. Άψογος, η σχετική αίτηση Αναζήτησης δήλωσης αυθαιρέτων μέσω του ΤΕΕ, βρίσκεται πλέον και στα downloads εδώ.
 23. @Κακαλος, κάνε έναν κόπο και ανέβασέ τη στα downloads εδώ να υπάρχει και να μην "χαθεί" στις συζητήσεις. Θα την ανέβαζα εγώ, αλλά θεωρώ ότι έφθασε στην διάθεσή μας από δική σου προσπάθεια και θεωρώ ότι πρέπει να φαίνεται ότι είναι "προσφορά" δική σου.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.