Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνολικός όγκος στο ΠΕΑ


irini86

Recommended Posts

Καλημέρα.

Σε διώροφη κατοικία όπου στον β όροφο έχω ψευδοροφή γυψοσανίδας και από πάνω κεκλιμμένη πλάκα μπετόν με κεραμίδια, χωρίς καμία απολύτως ύπαρξη μόνωσης (παλαιό σπίτι), για τον υπολογισμό του όγκου του κτιρίου λαμβάνεται υπόψη το ύψος του κτιρίου 

α. από κάτω μέρος δαπέδου ισογείου έως οροφή γυψοσανίδας β ορόφου? ή

β.το α και ο όγκος που περικλείεται μέχρι την κεκλιμμένη πλάκα μπετόν?

 

Πιστεύω το β. Μία από τις συστάσεις θα είναι η τοποθέτηση μόνωσης πάνω στην κεκλιμμένη πλάκα μπετόν (κάτω από τα κεραμίδια), οπότε και ο "κεκλιμμένος" χώρος θα είναι θερμαινόμενος..Κάποια άποψη??

Link to comment
Share on other sites

Δε θα ελαμβανα υποχιν τον ογκο της στεγης και θα χρησιμοποιουσα τελικη επιφανεια την οριζοντια οροφη (δεν προσδιοριζει τι ειδος οροφης ο αντιστοιχος πινακας 3.4β, σελ.48 ΤΟΤΕΕ 1) κατω απο μη θερμομονωμενη στεγη με 3,70 τελικο συντελεστη.

Link to comment
Share on other sites

Μμμμ...το είχα προσέξει αυτό που λες, και επιπλέον το βλέπω και στην σελ.42 της ΤΟΤΕΕ εκεί όπου καθορίζεται η μέτρηση των υψών...

"σε περίπτωση ύπαρξης οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη ως ανώτερο όριο για την μέτρηση του ύψους ορίζεται η στάθμη της άνω επιφάνειας της πλάκας οροφής"...

όλα καλά, αυτό το "πλάκα" με μπερδεύει γιατί εμένα η πλάκα μπετόν είναι όπως προείπα κεκλιμμένη..αλλά μάλλον εννοεί ως πλάκα γενικώς την διαχωριστική διεπιφάνεια (για εμένα γυψοσανίδα), σωστά?

σε περίπτωση που κάνω παρέμβαση την μόνωση που είπα, μετά στο αντίγραφο κτιρίου ως όγκος θα μπει και αυτός της στέγης σωστά?? 

Link to comment
Share on other sites

Οχι. Και παλι οχι.

Αν μονωσεις την ψευδοροφη, γιατι να συμπεριλαβεις και τον ογκο της στεγης παο πανω?

Link to comment
Share on other sites

Μα Injaghi, λέει πως σαν σενάριο θα βάλει μόνωση στη κεκλιμένη πλάκα πλάκα σκυροδέματος, κάτω από τα κεραμίδια και όχι στην ψευδοροφή.

Επίσης, στη ενότητα 2.2 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 18 γράφει πως <<Επίσης, δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης>>. Στην υπάρχουσα κατάσταση η ψευδοροφή δεν είναι μονωμένη, οπότε θεωρώ πως ο θερμαινόμενος όγκος πρέπει να υπολογιστεί με ύψος ως και την επάνω επιφάνεια των των κεραμιδιών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε σε ευχαριστώ για την υπόδειξη της 2.2...

Νομίζω πως θα στείλω μειλ στο υπεκα (μετά και την υπόδειξη σου κλίνω προς αυτό που λες)

ινζάγκι, όπως λέει και ο πάνος, θα μονώσω επάνω από την κεκλιμμένη πλάκα (αναφορικά με το σενάριο παρέμβασης), άρα θεωρώ πως εκεί τουλάχιστον σίγουρα βάζω όγκο στέγης..

Σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο για τις απαντήσεις, θα στείλω μειλ υπεκα και τα ξαναλέμε...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δεν ειχα καταλαβει οτι θα μονωνε την κεκλιμμενη

Ετσι, οκ, θα τη λαμβανα υποψιν μου

Σε αναποδη περιπτωση με καταστημα με κεκλιμμενη στεγη ξυλινη με κεραμιδια, ελαβα ολον τον ογκο ως θερμαινομενο (δεν ειχε ψευδοροφη) και οταν σα σεναριο μονωσα ψευδοροφη, τον πεταξα εξω

Θεωρω τελειως ακυρο να μελετησεις την κεκλιμμενη στεγη πανω απο την οριζοντια οροφη, δεν ειναι δευτερευων βοηθητικος χωρος. Δε χρησιμοποιειται, δεν ειναι βατος, δεν ειναι καν προσβασιμος εσωτερικα.

Link to comment
Share on other sites

Για λόγους ολοκλήρωσης του ποστ να μεταφέρω και την απάντηση που έλαβα μετά από mail που έστειλα στο [email protected] (και μάλιστα σχετικά σύντομα, σε δύο ημέρες..): 

 

" Στην περίπτωσή σας όπου κάτω από την κεκλιμένη οροφή δεν υπάρχει πλάκα οροφής αλλά γυψοσανίδα, ο χώρος μεταξύ κεκλιμένης οροφής και γυψοσανίδας είναι λειτουργικά ενιαίος με την υπόλοιπη θερμική ζώνη, δηλαδή υπάρχει κυκλοφορία αέρα μεταξύ των δύο χώρων. Κατά συνέπεια ο χώρος μεταξύ κεκλιμένης οροφής και γυψοσανίδας προσμετράται στον όγκο της θερμικής ζώνης. Το ίδιο ισχύει και μετά την εφαρμογή θερμομόνωσης στην κεκλιμένη οροφή (στέγη)."

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω περίπτωση μονοκατοικίας με αμόνωτη κεραμοσκεπή και αμόνωτη ψευδοροφή από ξύλο. Δεν υπάρχει λειτουργική επικοινωνία μεταξύ των 2 χώρων (θερμαινόμενος χώρος και χώρος εντός της κεραμοσκεπής).

Είχα πάρει την απόφαση να θεωρήσω ως κέλυφος του κτιρίου την αμόνωτη κεραμοσκεπή θεωρώντας πως το ραμποτέ ξύλο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δομικό στοιχείο (υπάρχει σίγουρα εναλλαγή αέρα μεταξύ των 2 χώρων).

Το παραπάνω post του συναδέλφου pirsogiannis με βοήθησε.

 

Ψάχνοντας όμως στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ βρήκα αυτά:

 

''Σε ποιες περιπτώσεις κεκλιμένων επιστεγάσεων λαβμάνονται υπόψη οι συντελεστές θερμοπερατότητας του πίνακα 3.4.β της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1.

Οι τιμές για κεκλιμένες επιστεγάσεις που δίνονται στον πίνακα 3.4.β. αφορούν τρεις βασικές κατηγορίες:

α. Οριζόντια οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι στέγες όπου μεταξύ του επιστεγασμένου χώρου και της κεκλιμένης στέγης του, παρεμβάλεται οριζόντιο δομικό στοιχείο. Αυτό το οριζόντιο δομικό στοιχείο (χωρίς θερμομόνωση ή με ανεπαρκή θερμομόνωση κατά Κ.Θ.Κ.) μπορεί να είναι, είτε πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, είτε ψευδοροφή, το οποίο όμως, διαχωρίζει λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο κάτω από τη μη θερμομονωμένη στέγη και τον κύριο χώρο του δωματίου.

β. Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι στέγες οι οποίες δεν διαθέτουν οριζόντιο δομικό στοιχείο μεταξύ του χώρου (δωματίου) και της στέγης.

γ. Κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης ξύλινης στέγης. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι στέγες οι οποίες δεν διαθέτουν οριζόντιο δομικό στοιχείο μεταξύ του χώρου (δωματίου) και της στέγης.

Αυτές οι τιμές είναι βοηθητικές στην περίπτωση που οι επιθεωρητές δεν έχουν την δυνατότητα προσδιορισμού της κατασκευής ενός δομικού στοιχείου και πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια τιμή για τους υπολογισμούς. Οι επιθεωρητές δεν δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν τις τιμές αυτές στην περίπτωση που έχουν πραγματικά και αληθή δεδομένα για το εξεταζόμενο δομικό στοιχείο και μπορούν να υπολογίσουν το U αναλυτικά.''

 

αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ακόμη και μια ψευδοροφή μπορεί να θεωρηθεί ως δομικό στοιχείο αλλά μόνο αν διαχωρίζει λειτουργικά τον κύριο χώρο μας από το χώρο εντός της κεραμοσκεπής!!

 

 

''Πως ορίζονται οι ψευδοροφές μια θερμικής ζώνης για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης κτηρίου

Οι δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης.''

 

Για να θεωρήσω το χώρο άνω από μια ψευδοροφή ως χώρο της θερμικής ζώνης πρέπει να έχει λειτουργική σύνδεση με αυτή.

Να λάβω κατά την άποψη σας ως άνω όριο την κεραμοσκεπή ή την ξύλινη ψευδοροφή; Αλλάζει ο όγκος και το Um.

Τείνω να θεωρήσω πως η αρχική μου ιδέα και η απάντηση που έλαβε ο συνάδελφος από το helpdesk είναι λάθος.

Edited by Indusys
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.