Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη ωρομέτρησης


Scrooge

Recommended Posts

Συμφωνω οτι ειναι πιο δικαιο η ωρομέτρηση να ξεκινά μονο εφοσον εχει ξεκινησει ο κυκλοφορητής.

Μηπως ομως αυτο ισχυει οταν ολα -ή εστω τα περισσοτερα- διαμερισματα χρησιμοποιουν τη θερμανση;

Τι γινεται οταν σε μια πολυκατοικια η πλειονοτητα των διαμερισματων δεν αναβουν καλοριφερ;

Πχ στην πολυκατοικια που μενω τα διαμερισματα που δεν χρησιμοποιουν τη θερμανση αποτελουν το 80%.

Δεν ειναι αδικο γι' αυτους να πληρωνουν -μεσω παγιου- το πετρελαιο που καιγεται (μεχρι να φτασει το νερο στους 40oC) για τη θερμανση του 20%;

Link to comment
Share on other sites


αφού μόνο το 20% θερμαίνεται από τον λέβητα γιατί το υπόλοιπο 80% δεν αποφασίζει να τον κλείσει εντελώς ώστε να μην πληρώνει ούτε το πάγιο της προθέρμανσης του νερού ούτε των απωλειών σε μη θερμαινόμενους χώρους;


Link to comment
Share on other sites

Σε πολυκατοικία με αυτονομία θέρμανσης, αν έστω και ένας ένοικος θέλει να λειτουργήσει το καλοριφέρ, έχει δικαίωμα η πλειοψηφία να κλείσει το λέβητα ; Μπορεί δηλ. να τον υποχρεώσει να επιλέξει άλλον τρόπο θέρμανσης, όταν έχει πληρώσει για το υφιστάμενο σύστημα ; Η λογική μου λέει πως όχι.

Link to comment
Share on other sites

Μία ακόμη λύση είναι ο κυκλοφορητής να ξεκινά μαζί με τον καυστήρα και να μην κάνει αποθέρμανση (όταν δεν υπάρχει εντολή απο αυτονομία) στους 35 ή 40 C αλλά να έχει αναμονή στους 55 C.  Αυτ'ο μπορεί να γ'ινει εύκολα ηλεκτρολογικά  γιατί οι υδροστάτες έχουν δύο επαφές. Δίνεις ρεύμα στην μία απο τον καυστήρα και στην άλλη απο την μόνιμη φάση που δεν ελέγχεται. Ξεκινά ο κυκλοφορητής σε χαμηλή θερμοκρασία μαζί με τον καυστήρα και στην θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί  κάνει μεταγωγή στη μη ελεγχόμενη φάση. Όταν κλεισουν οι αυτονομίες κάνει αποθέρμανση μέχρι τους 55 C και μεταγωγή στη φάση του καυστήρα που δεν έχει εντολή. έτσι κτατάει το νερό σε μια λογική θερμοκρασία για την επόμενη ζήτηση. Οι περισσότεροι νέοι πίνακες αυτονομίας  εχουν την δυνατότητα της αναμονής  (stunt by) με ξεχωριστό υδρομετρητή που δίνει εντολή στον πίνακα (και οι περισσότεροι καυστηρατζήδες δεν τον χρησιμοποιούν).

Για την ωρομέτρηση επίσης οι νέοι πίνακες έχουν θέση για υδροστάτη ενώ στούς παλιούς  βάζουμε υδροστάτη που ¨κόβει¨τον ουδέτερο των ωρομετρητών.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μια διευκρίνιση, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, τα διαμερίσματα που έκαναν μηδέν χρήση το ίδιο θα πληρώσουν, την δαπάνη που αναλογεί στα πάγια δηλαδή.

Εδώ συζητάμε για δικαιότερη κατανομή της δαπάνης χρήσης, μεταξύ των ιδιοκτησιών που κάνουν χρήση του λέβητα.

Έτσι ο νεκρός χρόνος θα κατανέμεται αναλογικά μεταξύ αυτών των ιδιοκτησιών (αφού δεν μετράται), βάσει του υπολοίπου χρόνου χρήσης.

Πράγμα που κι εγώ θεωρώ δικαιότερο, διότι με την έναρξη ωρομέτρησης από την έναρξη του θερμοστάτη, κάθε φορά ο πρώτος που το ανάβει (άσε που συνήθως καθημερινά θα είναι ο ίδιος), "ρίχνεται" για κάποια λεπτά της ώρας έναντι των υπολοίπων.

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις (που πιστεύω να βοηθήσει αρκετούς) που άπτονται γενικά θεμάτων θέρμανσης και αυτονομίας μπορείτε να βρείτε 

http://users.sch.gr/fantakis/PROTH.htm

 

Ενδεικτικά  και προκειμένου για την ωρομέτρηση παραθέτω 

post-31791-0-78607800-1389710246_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.