Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντυπο ιδιωτικού συμφωνητικου για πεα


irini86

Recommended Posts

Αυτο που λες (αριθμο οριστικης) αλλα και τον αλλο αριθμό ειναι σαν να συντασεις συμφωνητικο οχι κατα την υπογραφη του αλλα αφου εχει ξεκινησει η διαδικασια. Κατάσταση που θεωρω οτι δεν "στεκει".

Το συμφωνητικο συντάσσεται πριν την εναρξη της εργασιας για να διασφαλίσθουν τα μερη. Τι νοημα εχει η μετα την εναρξη της εργασίας συνταξη του;

Προσωπικα, αν εκανα συμφωνητικο δεν θα εβαζα κανενα απο τα δυο. Απο τα αναγραφομενα σε αυτο προκυπτουν και τα συμβαλλομενα μερη και η τοπος και ο χρονος και η φυση της εργασιας.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Η σύναψη ενός Ιδιωτικού Συμφωνητικού έχει ως σκοπό να ξεκαθαρίζει τις σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων έτσι ώστε να καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών και να προστατεύονται τα συμφέροντα τους, με τρόπο σαφή και πλήρη, που δεν θα επιτρέπει παρερμηνείες, θα αποτρέπει τις παρεξηγήσεις και θα αποθαρρύνει τις παράλογες απαιτήσεις. 

 

Επομένως μπορείς να γράψεις ότι θες αρκεί να διασφαλίζονται τα παραπάνω και να γίνεται αποδεκτό και απο τα συμβαλλόμενα μέρη καθώς επίσης να μην έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, έτσι ώστε να μπορεί να εκπληρώσει αν χρειαστεί τον σκοπό για τον οποίο συντάχθηκε.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσαρμοζεται στις ειδικές συνθήκες του συγκεκριμένου έργου.

 

Σαφώς πρέπει να συντάσσεται πριν την ανάληψη της εργασίας (και για τους ανωτέρω λόγους και για να έχει νόημα ο σκοπός του) και άρα δεν μπορεί να είναι εφικτό να περιέχει χρονικά, στοιχεία που δεν μπορούν να είναι γνωστά κατά τη σύνταξή του (όπως π.χ. ο αριθμός που αναφέρεις και προκύπτει μετά την υπογραφή του συμφωνητικού). 

 

Αρα και απο το ανωτέρω δεν έχει νόημα να συμπληρωθούν εκ των υστέρων (λόγω του ότι δεν είναι δυνατόν), γιατί από την μία, και χωρίς αυτά, εφόσον έχει συνταχθεί σωστά θα ορίζεται το μονοσήμαντο της εργασίας, και από την άλλη, πρακτικά, θεωρώ ότι η εκ των υστέρων παρέμβαση στο συμφωνητικό συνιστά παράβαση-νόθευση δηλ. αλλοίωση ενός ήδη υφιστάμενου εγγράφου ως προς το περιεχόμενο αυτού.

 

Βέβαια αν θες μπορείς να το προβλέψεις με κάποιον όρο του "τύπου", ότι στο εν λόγω συμφωνητικό θα αναγραφούν εκ των υστέρων οι αριθμοί κλ κλπ με την καταχώρηση στο ΤΕΕ κλπ κλπ οι αριθμοί κλπ κλπ, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι σωστή πρακτική να υπογραφούν εκ των προτέρων συμφωνητικά με ασάφειες-κενά προς συμπλήρωση εκ των υστέρων.

π.χ. εσύ σαν ιδιώτης θα υπέγραφες ένα συμφωνητικό αν έλειπαν τα στοιχεία του άλλου μέρους, αν το τελευταίο σου έλεγε, υπόγραψε και τα συμπληρώνω εγω μετά !!!! 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε βλεπω δυσπιστο. Νομιζω σαν να ζητας ακομα επιβεβαίωση.
Πρότυπο-φόρμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον από την πλευρά που ένας μηχανικός θα έπρεπε να βλέπει αναφορικά στην άκριτη χρήση του.

Πρακτικά κάθε μηχανικός "θα πρέπει να μάθει" να είναι σε θέσει να συντάσσει το δικό του ή να είναι σε θέση να κάνει επεμβάσεις σε υπάρχοντα "υποδείγματα" έτσι ώστε να τα συμπληρώνει, "μικραίνει", "μεγαλώνει" και γενικότερα να τα τροποποιεί, σύμφωνα με τη δικές του απόψεις, αντιλήψεις και θέσεις ανάλογα με το έργο που σκέφτεται να αναλάβει.

Και σε γενικές γραμμές θα πρέπει να έχει (το συμφωνητικό) για να έιναι [πάντα σχετικά και κατά τη γνώμη μου] πλήρες κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.

π.χ.
**στοιχεία συμβαλλομένων,
**τόπο,
**χρονο πάντα σε συνδυασμό με το επιδιωκόμενο ποσοτικά [αλλά και ποιοτικά, πολλοί το ξεχνάμε και το βρίσκουμε μπροστά μας (1)] αποτέλεσμα,
**αντικείμενο,
**δαπάνη,
**πιθανή αναθεώρηση της δαπάνης [συχνα-πυκνά το βρίσκουμε και αυτό μπροστά μας αλλά δεν το αναφέρουμε στο συμωνητικό (1)],
**τρόπο πληρωμής,
**προϋποθέσεις καταγγελίας,
**ρήτρες [συχνά και αυτό μας διαφεύγει και το βρίσκουμε όχι σπάνια μπροστά μας (1)],
**τρόπους ενημέρωσης-γνωστοποίησης καταστάσεων μεταξύ των μερών [συχνά και αυτό μας διαφεύγει και το βρίσκουμε όχι σπάνια μπροστά μας (1)].
**παραιτήσεις [συχνά και αυτό μας διαφεύγει και το βρίσκουμε όχι σπάνια μπροστά μας (1)].

Αυτα κυριώς μου έρχονται στο μυαλό ... και μιας και είπα "μυαλό" ....ενας παιδικός φίλος και συνάδελφος "παθών εκ συμφωνητικού copy-paste" μου είχε πει ως συμβουλή όταν συντάσεις ένα συμφωνητκό γράψε σε ένα χαρτί και κόλλα το απέναντι σου, το παρακάτω:

[1] "Στο συμφωνητικό δεν ισχύουν αυτά που έχουμε στο μυαλό μας όταν το συντάσσουμε αλλά αυτα που γράφονται σε αυτό."

Οπότε θεωρώ ότι έδωσα απάντηση στο τελευταίο σου ερώτημα-διαπίστωση. Ναι.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.