Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση λωρίδας δρόμου εντός οικισμού


Recommended Posts

Και σε αυτό υπάρχει πρόβλημα. Δύο διαφορετικά υποθηκοφυλακεία του ίδιου νομού ερμηνεύουν την εγκύκλιο με δικό τους τρόπο.

 

Για παράδειγμα το υποθηκοφυλακείο του Ναυπλίου δέχεται τις μεταγραφές για διαπλάτυνση προϋπάρχουσας οδού, ενώ το υποθηκοφυλακείο του Άργους όχι.

 

Κανείς δεν ξέρει τι ισχύει σίγουρα και κανείς δεν ξέρει αν αργότερα κατηγορηθεί για συνενοχή σε παράνομη πράξη

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η εγκύκλιος 42 του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών - Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου καθώς και η αντίστοιχη του Συλλόγου Εφετείου Θεσ/κης είναι αρκετά σαφείς και δεν αφήνουν περιθώρια ερμηνείας.

Άλλο πάλι και τούτο... δε φθάνει που λάβανε πρωτοβουλία εφαρμογής μιάς και μόνο απόφασης που αφορά μία συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση .... έχουν και λόγο διαφοροποίησης!!!! Τι άλλο θα δούμε Περικλή??

Link to comment
Share on other sites

Πολύ φοβάμαι πως κάτι ετοιμάζεται και πως αυτό είναι μόνο η αρχή...

 

Το ΣτΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει την θέση του έναντι της κυβέρνησης που έκανε κάποιες επιθετικές κινήσεις για τον περιορισμό των δικαιοδοσιών του. Κατόπιν βέβαια η κυβέρνηση έβαλε την ουρά στα σκέλια...

Τώρα το πράμα έχει ξεφύγει και άντε να το μαζέψουν!

 

Μακροπρόθεσμα το πράμα μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Αλλά όπως είπε και ο J.M. Keynes, μακροπρόθεσμα όλοι μας θα έχουμε πεθάνει

Link to comment
Share on other sites

Πέμπτη, 08.01.2009

 

Να υπάρξει επανεξέταση και ουσιαστική αναθεώρηση του άρθρου 6 του Π.Δ./24-4-85 που αφορά τη δόμηση σε οριοθετημένους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους, ζητεί με χθεσινό έγγραφό του από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ (Τμ. Ηπείρου) κ. Γιώργος Ρεκατσίνας.

Κι αυτό, γιατί, κατά τον κ. Ρεκατσίνα, το άρθρο, είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού επιτρέποντας επιπλέον την κατάτμηση ενός μεγάλου οικοπέδου, επιτρέπει και τη δημιουργία οικοδομήσιμων οικοπέδων περισσότερων του ενός!

Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ το ΤΕΕ Ηπείρου αναφέρει:

«Με το άρθρο 6 του Π.Δ/24-4-1985, ΦΕΚ-181/Δ/3-5-1985, δίνεται η δυνατότητα σε οριοθετημένους οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκους, κάθε οικόπεδο να είναι οικοδομήσιμο, αρκεί να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση με βασική προϋπόθεση ο παραπάνω χώρος να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα εφαπτόμενος καθ΄ όλο το μήκος της μίας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. Επί πλέον οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν υπό προϋποθέσεις και για οικόπεδα που δημιουργούνται από κατάτμηση.(παρ.2β, άρθρο 6)

Η απόφαση 1828/08 του ΣτΕ (Τμήμα Ε της 11-06-2008) σχετικά «με τη δόμηση σε οικισμούς, τυφλά οικόπεδα, κατάτμηση σε κοινόχρηστο χώρο, δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων κλπ», ουσιαστικά ακυρώνει τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ/24-4-1985, και έχει δημιουργήσει προβλήματα στις περισσότερες Πολεοδομίες της Χώρας, αναφορικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΗ μετά από πρόταση και πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ\ΤΗ Νομού Λευκάδας, σε κοινή συνεδρίαση στη Λευκάδα, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω.

1. Το άρθρο-6 του ΠΔ/24-4-85 που δίνει τη δυνατότητα, σε τυφλά οικόπεδα εντός οριοθετημένων οικισμών κάτω από 2000 κατοίκων να καθίστανται υπό προϋποθέσεις οικοδομήσιμα, είναι στην ορθή κατεύθυνση, κυρίως για απομακρυσμένους, μεμονωμένους και φθίνοντες οικισμούς-που τέτοιοι υπάρχουν πολλοί στη χώρα μας- όπου αντικειμενικά είναι δύσκολο να γίνουν πολεοδομικές μελέτες και δεν είναι και αναγκαίο.

Το ίδιο άρθρο όμως, επιτρέποντας επί πλέον τη κατάτμηση ενός μεγάλου οικοπέδου και επομένως τη δημιουργία οικοδομήσιμων οικοπέδων περισσότερων του ενός, θεωρούμε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αυτή η διάταξη έχει προ πολλού καταστρατηγηθεί ποικιλοτρόπως, κυρίως σε περιαστικούς, αξιόλογους και δυναμικούς οικισμούς. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων κατά τρόπο αποσπασματικό, μη ορθολογικό, πολεοδομικά απαράδεκτο που επιφέρει εκ των υστέρων τεράστιες δυσκολίες και καθυστερήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στην εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών για τους οικισμούς αυτούς.

2. Προτείνεται στα πλαίσια των παραπάνω και των αρχών του Πολεοδομικού Σχεδιασμού να υπάρξει επανεξέταση και ουσιαστική αναθεώρηση του άρθρου 6 του ΠΔ/24-4-85. Επίσης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007- 2013 να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για πολεοδομήσεις οικισμών όπου απαιτούνται, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σωστής πολεοδομικής οργάνωσης των οικισμών και ανάπτυξης της περιφέρειας.

3. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. παρακαλείται να μας γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα εφαρμογής του άρθρου 6 του εν λόγω διατάγματος ,δεδομένου ότι από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο έχει εκδοθεί η εγκύκλιος1346/42/ 11-7-08, και γενικά αν έχει εκδώσει σχετική οδηγία ώστε να υπάρχει η ίδια ανά την Επικράτεια αντιμετώπιση των πολιτών».

Link to comment
Share on other sites

Το γαϊτανάκι συνεχίζεται…

 

Έπεσε στα χέρια μου έγγραφο του νομάρχη Χανίων με τίτλο «Εσωτερική Οδηγία για παραχωρήσεις δρόμων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατ.»

 

Η Διοίκηση (βλέπε ΥΠΕΧΩΔΕ) εξακολουθεί να παρανομεί, μη σεβόμενη απόφαση Δικαστηρίου (ΣτΕ 1828/2008), όπως έχει υποχρέωση σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Ν. 3068/2002 (ΦΕΚ Α΄ 274/14.11.2002).

Όπως είναι γνωστό το ΣτΕ αποφάνθηκε για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του συγκεκριμένου Π.Δ. που αφορά στη διαδικασία παραχωρήσεων σε κοινή χρήση.

Κακώς και εσκεμμένα η Διοίκηση παρουσιάζει την απόφαση ως «ρύθμιση» μεταξύ ιδιωτών. Η απόφαση προσβάλει την νομιμότητα διατάξεων γενικού χαρακτήρα και όχι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους συγκεκριμένους διαδίκους! Το Σύνταγμα της χώρας δεν ισχύει μόνο για συγκεκριμένους πολίτες!!!

 

Για να συμπληρώσει δε την κουτοπόνηρη παρουσίαση του θέματος προσφεύγει σε «νομικούς ακροβατισμούς» επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της και της καταβολής αποζημίωσης για την έκδοση άκυρων Διοικητικών Πράξεων (άκυρες οικοδομικές άδειες).

Επί πλέον, με τις παράνομες αυτές πρακτικές εμπλέκει άμεσα τους πολίτες σε παράνομες πράξεις. Παράλληλα, με την εκβιαστική απαίτηση προς τους ενδιαφερόμενους, να υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση πως δεν θα εγείρουν καμία αξίωση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Ήμαρτον!

 

Υ.Γ. Να δούμε πως θα δικαιολογήσουν οι εκπρόσωποι του ΝΣΚ αυτές τις «νομικές» απόψεις στους δικαστές του ΕΔΑΔ.

 

**********************

 

Παραθέτω το έγγραφο. Απολαύστε το!!!!

 

 

Εσωτερική Οδηγία για παραχωρήσεις δρόμων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατ.

 

Δευτέρα, 15 Δεκέμβριος 2008 14:25

 

Σχετικά:

1. Το Π.Δ. 24-4/03-05-85 ΦΕΚ 181Δ' και ιδιαίτερα οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 αυτού.

2. Η 1828/11-06-2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

3. Η με αρ. πρωτ. 5700/03-07-2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου Ν.Α.Χ.

4. Το με αρ. πρωτ. 3819/10-07-2008 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. Κρήτης.

5. Το με αρ. πρωτ. 30156/21-07-2008 έγγραφο Διεύθυνσης Ο.Κ.Κ. Τμ. Β' ΥΠΕΧΩΔΕ

6. Το με αρ. πρωτ. 2432/29-07-2008 έγγραφο Νομικού Συμβούλου του Κράτους - Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σχετικά έγγραφα και το γεγονός ότι:

• Τα Δικαστήρια δεν έχουν εξουσία κατάργησης αντισυνταγματικού νόμου αλλά μόνο δικαίωμα και υποχρέωση μη εφαρμογής του μετά από έλεγχο της συνταγματικότητάς του.

• Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ισχύει μεταξύ των διαδίκων (ατομική ρύθμιση) και δεν επεκτείνεται σε άλλες υποθέσεις, κατά την άποψη όμως της ΔΟΚΚ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. έχει κανονιστικό χαρακτήρα.

• Το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα καλοπίστως κτηθέντα δικαιώματα ιδιωτών και οι διαμορφωθείσες πραγματικές καταστάσεις κατ' εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Στο εξής, θα γίνονται αποδεκτές από την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών, οι περιπτώσεις, οι σχετικές αποκλειστικά με την έκδοση Οικοδομικών Αδειών και μόνον, κατά τις οποίες, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν παραχωρήσει πριν από την 11-06-2008 - ημερομηνία δημοσίευσής της 1828/08 απόφασης του ΣτΕ - με συμβολαιογραφικές πράξεις, τα τμήματα της ιδιοκτησίας τους, τα οποία έτσι έχουν καταστεί κοινόχρηστοι χώροι. Η παρούσα, καταργεί κάθε παλαιότερη οδηγία.

Στις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, θα ζητείται επιπροσθέτως από τους ιδιοκτήτες, υπεύθυνη δήλωση ότι, σε περίπτωση ακύρωσης της Οικοδομικής Αδείας τους, εξ' αυτού του λόγου - της παραχώρησης σε κοινή χρήση τμήματος της ιδιοκτησίας τους - δεν θα εγείρουν καμία αξίωση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Νομάρχης Χανίων

Γρηγόριος Α. Αρχοντάκης

Link to comment
Share on other sites

Η υποθηκοφύλαξ Άργους δεν δέχεται παραχώρηση για διαπλάτυνση υπάρχοντος κοινοτικού δρόμου, παρ΄ότι έχω κάνει συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πρός τον αντίστοιχο Δήμο.

Τι κάνω???????????

 

Σημειώστε ότι η άλλη πλευρά του οικοπέδου μου είναι Κεντρική πλατεία!!

 

Επίσης έχω οικοδομική άδεια από την πολεοδομία και άδεια ανέγερσης.

Μπορώ να προχωρήσω στην ανέγερση της οικοδομής??

Link to comment
Share on other sites

Να πας να βρεις το Σωτηρόπουλο και να του δείξεις τα χάλια που προκάλεσαν οι υπηρεσίες των οποίων είναι πολιτικός προϊστάμενος!

Από την πολεοδομία του Ναυπλίου ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το 1828/2008 του ΣτΕ και τα "πεφωτισμένα" μυαλά της Περιφέρ. Πελοποννήσου.

 

Να σου πω όμως πως ο υποθηκοφύλακας του Ναυπλίου δέχεται παραχωρήσεις για διαπλατύνσεις. Μίλα μαζί του μήπως και σε συμβουλέψει κάπως...

 

Μα καλά πως σου έβγαλαν Ο.Α.? έχεις το απαιτούμενο πρόσωπο από την άλλη πλευρά στην πλατεία?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι είναι το Ο.Α. Οικοδομική άδεια??

Η πλευρά του οικοπέδου προς την πλατεία είναι 9 μέτρα.

Το ξέρω ότι ο υποθηκοφύλακας του Ναυπλίου το δέχεται. Αλλά...... ανήκω στο Άργος!!!

Ακόμη δεν έχει τελειώσει με την υποθηκοφύλακα του Άργους. Περιμένω μια απάντησή της μεθαύριο.

Σε περίπτωση απόρριψης, τι κάνω???

Link to comment
Share on other sites

Ναι οικοδομική άδεια είναι. Πως σου έκδωσαν οικοδομική άδεια χωρίς την απαιτούμενη πρόσοψη?

 

Λοιπόν η μοναδική λύση είναι να αγοράσεις από τους διπλανούς σου τα μέτρα που σου υπολείπονται (από την πλευρά της πλατείας). Πρέπει όμως να δεις πότε δημιουργήθηκε το οικόπεδο, γιατί μπορεί να μη χρειάζεται να κάνεις τίποτα από αυτά.

Επειδή γνωρίζω καλά την περιοχή, πρέπει να σου πω πως στο Άργος είναι ένας από τους καλύτερους τοπογράφους που γνωρίζω.

Οπωσδήποτε θα χρειαστείς πολύ προσοχή σε ότι κάνεις.

Διαφορετικά η μόνη λύση είναι να κάνεις προσφυγή κατά του Δημοσίου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.