Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση σε οικόπεδο μέσα σε πολεοδομική μελέτη


Recommended Posts

Γενικά σε αυτό το στάδιο, όταν έχουμε μόνο Πολεοδομική Μελέτη και δεν έχει γίνει Πράξη εφαρμογής για να κάνουμε κατάτμηση υπολογίζουμε την εισφορά σε γη βάσει του νόμου του 2014 που αντιστοιχεί σε όλη την ιδιοκτησία, βλέπουμε ποια είναι τα ήδη ρυμοτομούμενα τμήματα ( άρα πόσα ήδη «δίνει» η ιδιοκτησία μας) και σε περίπτωση που ικανοποιείται η ανίσωση προχωράμε σε κατάμτηση. Διαφορετικά πρέπει να κάνουμε και πρόταση σε εισφορά σε γη. 

  Σε περίπτωση που είμαστε εντάξει ως προς την εισφορά σε γη (το γεωτεμάχιο δίνει και παραπάνω) και στη μία πλευρά του γεωτεμαχίου έχουμε και μη οριοθετημένο ρέμα, τί γίνεται; απαιτείται οριοθέτηση;

αν υποθέσουμε πως κάναμε τοπογραφικό στην όλη ιδιοκτησία θα γράφαμε πως θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την οριοθέτηση-διευθέτηση του ρέματος και τη κύρωση της ΠΕ. Με το σκεπτικό πως ούτως ή άλλως πως και χωρίς το ρέμα κάνοντας τη κατάτμηση θα γράφαμε θα γίνει οικοδομήσιμο μετά τη κύρωση της μεμονωμένης ΠΕ μήπως γίνεται κατάτμηση αφού απλά προσθέσαμε άλλο έναν όρο για να γίνει οικοδομήσιμο.

 

 

Edited by Afi8ionado
Link to comment
Share on other sites

Οι εισφορές σε γη σύμφωνα με τον νόμο 4314/2014:

α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 10%.
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%.
γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%.
δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.0000 τ.μ. ποσοστό 40%.
ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50%.

Είναι σχετικά καλύτερες από αυτές του ν 1337/83 του Τρίτση. Είσαι σίγουρος πως η Π.Ε. θα γίνει σύμφωνα με τον νόμο, του 2014?

Υπάρχει στον νόμο αυτόν μία διάταξη, που δεν θυμάμαι να υπήρχε στον Ν. 1337/83....... "Σε περίπτωση που κατά την εκπόνηση της μελέτης οι υπολογιζόμενες εισφορές σε γη κατά τα ανωτέρω εντός της πολεοδομικής ενότητας, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, δεν καλύπτουν την ελάχιστη έκταση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων κατά τα πολεοδομικά σταθερότητα ή τις προβλέψεις των ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΕΧΣ ή ΤΧΣ, τα ποσοστά των περιπτώσεων α', β', γ' και δ' υποχρεωτικά αυξάνονται αναλογικά και κατά ίσο αριθμό ποσοστιαίων μονάδων με σκοπό να συμπληρωθεί η απαιτούμενη εισφορά σε γη και χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη απόφαση έγκρισης της προσαύξησης αυτής......

Ο 1337/83 εξέταζε όχι μόνο το κάθε τεμάχιο χωριστά αλλά όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, του κάθε ιδιοκτήτη στην ημερομηνία "Μάρτιος 1982", στην εξεταζόμενη περιοχή . Νομίζω και στον ν. του 2014 υπάρχει κάποια ημερομηνία (κάπου στις αρχές του έτους 2014). Αν Είναι ένα τεμάχιο πάει Σίγουρα στο σύνολο. 

Για το ρέμα δεν μας λες πως το αντιμετωπίζει η ρυμοτομική μελέτη??

Κάποτε, πριν χρόνια (νομίζω με μία απόφαση του ΣτΕ κάπου στο 2002), είχαν σταματήσει οι μελέτες των Π.Ε. για να οριοθετηθούν όλα τα "ρέματα", εντός των Σχεδίων αυτών και να παραμείνουν από τότε για πάντα "ανοιχτά".  

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για το χρόνο σου!

Το ρεμα δεν αναφέρεται καθόλου στη ρυμοτομική. Βέβαια δε τίθεται θέμα αν υπάρχει η όχι , αφού ένας 2 Ο.Τ. παρα δίπλα έκανε οριοθέτηση για να βγάλει Ο.Α.

Λογικό μου φαίνεται αυτό που λες ότι ίσως αυξηθούν τα ποσοστά εισφοράς. Όμως τότε δε θα γινόταν ποτέ κατάτμηση με εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη και χωρίς Πράξη Εφαρμογής.

Τείνω χωρίς οριοθέτηση να μη το αγγίξω.....

Link to comment
Share on other sites

Στις περιπτώσεις που σε κάποια μελέτη Π.Ε. είχαμε και Ρέμα- ρέματα (όπως πχ Τορώνη Χαλκιδικής, Συνοικισμός "Γαλήνη" Ωραιοκάστρου ......), την οριοθέτηση του ρέματος την ζήτησε η επίβλεψη με παραγγελία κατάλληλων τοπογραφικών (με ισοϋψείς κλπ).

Είναι νομίζω λάθος να μη λαμβάνει υπόψιν το ρέμα η "ρυμοτομική μελέτη", αν αυτό, το ρέμα, φαίνεται στο "τοπογραφικό υπόβαθρο" αυτής της Πολεοδ. μελέτης.   

Η οριοθέτηση πάντως του ρέματος είναι υποχρεωτική!

Από την στιγμή πάντως που ο ιδιοκτήτης έκανε την "δήλωση ιδιοκτησίας" σαν ενιαίο τεμάχιο τότε και η μελέτη θα το αντιμετωπίσει σαν ένα.

Κανείς δεν γνωρίζει, εκτός του μελετητή, πως θα αποδώσει η μελέτη το "τελικό" οικόπεδο. 

Edited by nbr
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.