Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέτρινο σπίτι


Panb

Recommended Posts

Καλησπέρα κι από εμένα. Έχω ένα πέτρινο σπίτι (προ του 60') σε ορεινή περιοχή, το οποίο είναι ακατοίκητο τα τελευταία 15 χρόνια. 

2 όροφοι, 40 τετραγωνικά ο κάθε όροφος. Ξεκινήσαμε την αναπαλαίωση του και έχουν γίνει κάποιες εργασίες μέχρι στιγμής όπως αντικατάσταση της στέγης, έπεσε  σεναζ περιμετρικά στην οροφή και έγινε επέμβαση και στην μία πλευρά του κτιρίου η οποία ξαναχτίστηκε λόγω του ότι είχε "φουσκώσει" αφού έπαιρνε νερά από την σκεπή.  Όλα με μηχανικό εννοείτε. 

Το πρόβλημα μας τώρα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση του πατώματος, το οποίο δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Επειδή έχω ρίξει πολύ διάβασμα στο forum, κατάλαβα ότι οι ριγδιές παίζουν μεγάλο ρόλο και στην στατικότητα του κτηρίου και η οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτές μόνο εύκολη δεν είναι. Επειδή όμως η αντικατάσταση πρέπει να γίνει, τι θα προτείνατε; Κάποια μεταλλική κατασκευή (με ήτα) , η οποία θα μπει πάλι μέσα στην τοιχοποιία ή να ρίξουμε πλάκα; Το ξύλινο πάτωμα και πάλι θέλουμε να το αποφύγουμε. Ο μηχανικός αλλά και άλλοι που ρώτησα προσανατολίζονται στην λύση της μεταλλικής κατασκευής και από θέμα κόστους αλλά και εργασίας αφού τα όποια μπετά θα πρέπει να πέσουν θα πέσουν με το χέρι λόγω δυσκολίας στην πρόσβαση από αντλία...Παρ'όλα αυτά πολλοί που έκαναν αναπαλαιώσεις στο χωριό έχουν καταφύγει στην λύση της πλάκας και το έχουν προτείνει και σε εμένα. Ούτε ο μηχανικός είναι αρνητικός σε αυτή τη λύση, απλά εγώ δεν ξέρω τι είναι το πιο ορθό να γίνει.  Ξέρω ότι χωρίς να έχετε εικόνα είναι δύσκολο να απαντήσετε αλλά ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις;

Οι υπόλοιποι τοίχοι εγκυκλοπαιδικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα γίνουν και τσιμεντενέσεις. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Τι ακριβώς είναι οι ριγδιές;;

Θα σου πρότεινα σύμμικτη πλάκα: μεταλλικοί δοκοί,τραπεζοειδή ελάσματα και ελαφρομπετόν.

Για επεξηγήσεις και λεπτομέρειες με τον μηχανικό σου,εφόσον είναι δυνατή η στήριξη της πλάκας στην υπάρχουσα τοιχοποιία ( φωλιές ).

Link to comment
Share on other sites

Αλήθεια κι εγώ θέλω να μάθω τι είναι οι ριγδιές...

Σύμμικτη πλάκα που λέει ο JEK ή μεταλλικός φορέας με ξύλινο δάπεδο είναι μια πολύ καλή λύση...

Εγώ δεν έχω καταλάβει άλλο όμως: Πως έχετε ήδη ξεκινήσει εργασίες και τώρα ψάχνετε τι δάπεδο θα γίνει? Η μελέτη που προηγήθηκε δεν προβλέπει κάτι? Η άδεια από την πολεοδομία ως γνωστό δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή αν τροποποιηθεί πρέπει να γίνει αναθεώρηση μελετών κλπ Αυτά φαντάζομαι τα γνωρίζει ο μηχανικός σας αλλά καλό θα είναι να συζητήσετε και μαζί... 

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Ριγδιές λέμε τα ξύλα που ενώνουν την τοιχοποιία και πατάνε επάνω τα σανίδια. Απ'ότι κατάλαβα μάλλον μόνο εδώ τα λέμε έτσι...

Η μεταφορά των υλικών δεν είναι πρόβλημα,απλά ξεφορτώνονται όλα λίγο πιο μακρυά από το σπίτι, ούτε και το μπετό είναι πρόβλημα, απλά δεν φτάνει αντλία και πρέπει να γίνουν όλα με το χέρι. Το θέμα είναι ποια είναι πιο σωστή κατασκευή να γίνει. Εμείς κλείναμε πιο πολύ σε κατασκευή με μπετό, αλλά όταν ο μηχανικός σου προτείνει και άλλη λύση οφείλεις να την ψάξεις. 

Αν πέσει μπετό θα πρέπει να γίνουν και κολώνες και φαντάζομαι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δεθεί και μη την υπόλοιπη τοιχοποιία, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω με το μπετο θα ειναι πιο ευκολο γιατι τα μαστορια σε τετοιες περιοχες (πχ ορεινα) εχουν βρει τροπους και φτιαχνουν μπετο και το μεταφερουν κιολας. Την μεταφορα τον μεταλλικων δοκων την βρισκω δυσκολη αν στα μεταφερουν λιγο πιο μακρυα. Σιγουρα ο μηχανικος σου θα εχει τους λογους του.Ζητησε του να στους εξηγησει. Το δεσιμο ειναι θεμα δικο του και των μαστορων.

Link to comment
Share on other sites

Σου πρότεινα την σύμμικτη πλάκα γιατί :

- Προσδίδει ικανοποιητική διαφραγματική λειτουργία.

- Παρέχει αρκετή ευελιξία στη διαμόρφωση του ξυλοτύπου.

 

Γενικά, η χρήση πλάκας μπετόν πλεονεκτεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.