Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη επαγγέλματος παράλληλα με μισθωτή εργασία.


vprolav

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

εγώ έχω να κάνω την ανάποδη ερώτηση. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας εδώ και αρκετά χρόνια και προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να προσληφθώ και σαν μισθωτός.

 

Προφανώς θα ήθελα να κρατήσω και τα βιβλία μου καθώς δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο στο νέο μου συμβόλαιο. Εάν κάποιος συνάδελφος έχει παρόμοια εμπειρία ας εξηγήσει λίγο τη διαδικασία, διότι έχω επισκεφθει 3 λογιστές και έχω λάβει 3 διαφορετικές απαντήσεις. Ή αν κάποιος έχει παρόμοια εμπειρία και μπορεί να μου συστήσει το δικό του λογιστή ας επικοινωνήσει μαζί μου.

 

Με ενδιαφέρει να μάθω κατ'αρχήν που θα πληρώνω εισφορές και δεύτερον τι γίνεται με την τήρηση των βιβλίων σε περίπτωση που αρχικά δεν έχω εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα και έχω μόνο έξοδα. Φαντάζομαι η εφορία δεν θα είναι πολύ χαρούμενη αν έχω μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και εμφανίζω μόνο έξοδα στα βιβλία μου από τα οποία εκπίπτει ο ΦΠΑ!!!

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οσον αφορά την ΔΟΥ, άλλη η δραστηριότητα του μηχανικού ως μισθωτός και άλλη ως ελεύθερου επαγγελματία.

Κατά τον ίδιο τρόπο που αν ήσουν (μόνο) ελεύθερος επαγγελματίας, δεν θα παρουσίαζες έξοδα, χωρίς να έχεις έσοδα, έτσι και τώρα (άσχετα με το αν είσαι και παράλληλα μισθωτός δηλαδή) δεν μπορείς να παρουσιάζεις έξοδα χωρίς έσοδα.

 

Πέρα από αυτό, σου εφιστώ την προσοχή, στο διάστημα που θα αλληλοκαλύπτοναι οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθερου επαγγελματία και ως μισθωτού. Δικαιούσαι επιστροφή των ήδη καταβληθέντων εισφορών (αν τις έχεις ήδη καταβάλει) ως ελεύθερου επαγγελματία, για το διάστημα που τις έχεις πληρώσει και ως μισθωτός.

Η διαδικασία καθυστερεί έως και έναν χρόνο. Η δε επιστροφή του (μέρους του ) ποσού από το ΤΣΜΕΔΕ και η δήλωσή του στην επόμενη φορολογική δήλωση είναι κάτι που προσπαθώ να το σβήσω από την μνήμη μου, ως δυσάρεστη εμπειρία...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα, έχω μια απορία πάνω στο αρχικό θέμα.Είμαι μισθωτός και θέλω να κάνω έναρξη επαγγέλματος για να έχω το δικαίωμα υπογραφής.Από ότι κατάλαβα από τα προηγούμενα εφόσον σαν μισθωτός πληρώνω εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ (αυτές που καταβάλλει ο εργοδότης) δεν έχω να πληρώσω κάτι παραπάνω.Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι έναρξη στην εφορία?Εαν δεν έχω έσοδα θα πρέπει να κάνω απόδοση μηδενικού ΦΠΑ κάθε εξάμηνο και να κρατάω βιβλία?

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

 

είμαι νέα πολιτικός μηχανικός και αυτή τη στιγμή είμαι άνεργη. Δεν ψάχνω ακόμη στο αντικείμενο μου καθώς θέλω να διαβάσω κάποια πράγματα πριν στείλω βιογραφικά σε εταιρείες που αναλαμβάνουν στατικές μελέτες. Το κάνω αυτό γιατί πολλές φορές οι έμπειροι μηχανικοί ξεχνούν οτί κάποτε ήταν νέοι και περιμένουν να τα ξέρεις όλα. -)

 

Πληρώνω εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά προσωρινά θέλω να δουλέψω για λίγες ώρες σε κάποιο σουπερ-μαρκετ. Γίνεται αυτό και έαν ναι με ποιον τρόπο. Έχω μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών

 

Ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

δε ξέρω να σου απαντήσω σε αυτό το ερώτημα σου αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να φοβάσαι να ξεκινήσεις αμέσως στο επάγγελμα. Με τη λογική αυτή δε θα νοιώσεις ποτέ έτοιμη. Το βάπτισμα του πυρός όποτε και να το πάρεις πάντα δύσκολο θα είναι. Αν δεν βρίσκεις δουλειά και θέλεις να βγάζεις κάποια χρήματα είναι άλλο θέμα. Αλλά αν μπορείς να βρεις και δεν πηγαίνεις είναι νομίζω μεγάλο λάθος.

 

Μη νομίζεις δεν είσαι η μόνη που είναι στη φάση αυτή. Πολύς κόσμος είναι έτσι και όλοι έτσι νοιώθουν στην αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη, μη φοβάσαι να ξεκινήσεις! Το διάβασμα καλό είναι αλλά όσο και να διαβάσεις, ειδικά στα στατικά, αν δεν πιαστείς να μπαρουτοκαπνιστείς, δεν θα μάθεις! Αν έχεις τη δυνατότητα ξεκίνα, αλλιώς καμία δουλειά δεν είναι ντροπή!

Link to comment
Share on other sites

psari σίγουρα θα βρεις ανθρώπους που θα έχουν διάθεση μεταβιβάσουν τις γνώσεις τους, γεμάτους όρεξη για διάλογο και προβληματισμό με έναν νέο μηχανικό όπως εσύ.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να πιστεύεις και εσύ σε αυτό, να "εκπέμπεις" την λαχτάρα σου για μάθηση! Μην απογοητεύεσαι από το τίποτα!

Ψάξε και θα βρεις και καλά και κακά. Εσύ τελικά θα διαλέξεις! Υπομονή!

Link to comment
Share on other sites

Σε καταλαβαίνω απόλυτα, εγώ πέρυσι δουλευα σαν φοιτήτρια στην μελετητική ενος γνωστού,φυσικά χωρις να πληρώνομαι. Ο υπεύθυνος για τα στατικά δεν μου έδειξε τπτ και μου είπε καταμουτρα ότι αν τα μάθω μπορεί να κρατήσουν εμένα!Φαντασου τώρα να πας σε μια εταιρεία κανονικά σαν υπάλληλος με τον ανταγωνισμό που υπάρχει.Το θέμα είναι ότι τώρα δουλεύω μεν σαν μηχανικός αλλά μονο στην σύμβαση εργασίας γιατί κατά τα άλλα η δουλεια που κάνω στην εταιρεία απέχει πολύ και όταν ψάχνω στις αγγελίες οι εταιρείες ζητάνε να ξέρεις τα πάντα...Εχω σκεφτεί και εγώ να κάτσω σπίτι μου να διαβάσω αλλά ουτε αυτό ωφελεί

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.