Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία για σχέδιο ΥΔΕ


zlkostal

Recommended Posts

Είμαι νέος στο επάγγελμα και μου έτυχαν 2 ιδιάζουσες περιπτώσεις για τις οποίες θα ήθελα συμβουλές από πιο έμπειρους συναδέλφους.

 

Η μια αφορά στην ηλεκτροδότηση πηγαδιου για την λειτουργία της αντλίας. ειδικά ερωτώ εαν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαίτηση για τον ηλεκτροπληξίας.

 

Η δεύτερη αφορά σε (πολύ) παλαιά οικία της οποίας έχει ανακαινισθεί μόνον ο μισός χώρος. Αυτή τη στιγμή το μισό κτήριο είναι πλήρως κατοικίσιμο, με καινούργια ηλεκτρική εγκατάσταση, στην οποία εκτέλεσα όλους τους απαιτούμενους ελέγχους και μετρήσεις και είναι πλήρως σύμφωνη με τις απαιτησεις του ΕΛΟΤ.

 

Στο υπόλοιπο μισό κτήριο η ανακαίνιση έχει ανασταλλεί επ' αόριστο. Οι παλιές ηλεκτρικές συνδέσεις έχουν αποσυνδεθεί πλήρως από την παροχή (έχουν αφαιρεθεί εντελώς τα καλώδια) αλλα η εσωτερική εγκατάσταση παραμένει μέχρι να συνεχιστούν οι εργασίες και να αφαιρεθεί & αντικατασταθεί.

 

Στον καινούργιο πίνακα, υπάρχουν ως "αναμονές" ασφάλειες για θερμοσίφωνο και 3 επι πλέον 10, 16 και 16 Α για τις πρίζες και τον φωτισμό.

 

Μου έχει ζητηθεί να κάνω το ηλεκτρολογικό σχέδιο και τα απαραίτητα χαρτιά για αλλαγή του ονόματος ιδιοκτήτη και χρήστη λόγω θανάτου του προηγούμενου. Μπορώ να προχωρήσω και να είμαι τυπικά σωστός? Πως θα τα απεικονίσω στην κάτοψη και στο μονογραμμικό του πίνακα? Θα αγνοήσω δηλαδή τις παλιές γραμμές? Θα εμφανίσω στο μονογραμμικό τις αναμόνές?

Link to comment
Share on other sites

Στο σχεδιο που θα φτιαξεις θα δειξεις ΟΤΙ υπαρχει αυτη τη στιγμη, και το οποιο πρεπει να ειναι ενταξει συμφωνα με τις απαιτησεις του προτυπου (Πολλοι αναμεσα τους κ εγω δεν συνειδητοποιουμε πολλες φορες οτι το προτυπο θετει ελαχιστες απαιτησεις,αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα μαλλον)

Ασφαλεια που ειναι κουμπωμενη στο πινακα αλλα δεν ειναι συνδεδεμενη καπου ειναι σαν να μην υπαρχει. Εγω δεν το δειχνω... Ποτε και πως θα συνδεθει θα μου πεις... Αλλο αυτο

Στη θεση σου θα κραταγα για το αρχειο μου φωτογραφικο υλικο της εγκαταστασης οπως ειναι τωρα, και θα εβαζα τον ιδιοκτητη να υπογραψει οτι για τροποποιησεις ειναι υπευθυνος αυτος.

 

Για το πηγαδι, τερματικο κυκλωμα η γραμμη πινακα-αντλιας, οποτε συμφωνα με την κυα πρεπει να καλυψεις την γραμμη με δδε

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

 

Υποθέτω οτι στο "υπάρχει" εννοούνται οι ενεργές εγκαταστάσεις και οχι και η παλια και αποσυνδεδεμενη εγκατάσταση, η οποία και δεν μπορεί να μετρηθεί ως προς την καλή λειτουργία των ρελε αλλά και απο άποψη εγκατάστασης παραβιαζει καποιους κανονισμους.

 

Στο πηγάδι η απορία μου είναι αν ο δδε έχει κάποιες ιδιαιτερες απαιτήσεις ως προς τη προστασία που παρέχει και την ευαισθησία του

Link to comment
Share on other sites

Μα ναι, οτι τροφοδοτειται απο την δεη θεωρειται μερος της εγκαταστασης. Αν εχεις 2-3 δωματια αποσυνδεδεμενα απο τον πινακα θα τα θεωρησεις μερος της εγκαταστασης? Οχι βεβαια..

Πρέπει να έχει ξανασυζητηθεί παρόμοιο θέμα εδω μέσα... κάτι τέτοιο θυμάμαι

Οταν λες πηγαδι εννοεις καποια μικρη αντλια? Θα επιλεξεις ενα τυπικο ΔΔΕ τυπου ac 30mA, 2πολικο ή 4πολικο ανάλογα με την αντλία που έχεις...

Link to comment
Share on other sites

Ξεχωριστό κύκλωμα με δικό του ΔΔΕ βάλε για να μην έχεις θέμα σε περίπτωση πτώσης του ΔΔΕ για  να μην μένει όλη η εγκατάσταση χωρίς ρεύμα..

Edited by hektor
Link to comment
Share on other sites

Απο τον τροπο που εγραψε, εγω καταλαβα οτι προκειται για 2 ξεχωριστες περιπτωσεις. Αν προκειται για σπιτι με αυλη και πηγαδι συνισταται να το σπασει σε υποκυκλωματα, το καθενα με τον δικο του δδε

Σε ενα ιχθυοπωλειο που ασχοληθηκα πριν λιγο καιρο ειπα του ιδιοκτητη κ εβαλε εναν ξεχωριστο δδε για το ψυγειο των φρεσκων... 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όντως ξεχωριστές περιπτώσεις είναι. Τώρα τελείωσαν οι εργασίες στο πηγάδι. Μπορεί κάποιος να με καθοδηγήσει στη συμπλήρωση των εγγράφων? Το κύκλωμά μας είναι 3φ και αποτελείται από ένα πίνακα διανομής στεγασμένο σε ενα μεταλλικό κουτί, απ όπου φεύγουν 2 πρίζες η μια 1φ η άλλη 3φ και η παροχή του μοτέρ. Μεχρι το μονογραμμικό του πίνακα έχει καλώς. Μετά? προφανώς κάτοψη δεν χρειάζεται. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες? Υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο που λέει για αυτές τις περιπτώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.