Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sap2000nl - ανάλυση, προσομοίωση, διαστασιολόγηση


konel

Recommended Posts

Καλησπέρα! Προσπαθώ να εισάγω έναν φορέα που σχεδίασα με το Autocad 3D στο Sap μέσω αρχείου DXF. Από file-import επιλέγω το αρχείο μου και πατώτας open, μου βγάζει την επιλογή assign layers με διάφορες επιλογές. Οταν πατήσω το OK ανοίγει το περιβάλλον του SAP άδειο, πράγμα που σημαίνει ότι η ενέργεια απέτυχε... Ξέρει μήπως κανείς να μου πει γιατί συμβαίνει αυτό και τι δεν κάνω σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Γιατί πρέπει να ορίσεις νομίζω σε κάθε στοιχείο του φορέα σου και ένα layer από το dxf...π.χ οι κολώνες θα είναι το layer "walls".Γενικά η μεταφορά dxf στο sap είναι δράμα.

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο Nik είναι. Γενικά δεν έχεις grid για πλοήγηση μεταξύ των επιπέδων. Επιπλέον πρέπει να προσέξεις στο ACAD να έχεις βάλει με μεγάλη ακρίβεια τα στοιχεία σου για να μην δημιουργηθούν λάθος κόμβοι. Αφού κάνεις την εισαγωγή υπάρχει εντολή που σου τοποθετεί grid (EDIT GRID) στον κάθε κόμβο και μετά κρατάς αυτά τα grid που χρειάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Θα σχεδιάσεις το φορέα σου καονικά στο Autocad μόνο με lines. Αφού ολοκληρώσεις το μοντέλο σου το τοποθετείς ανάλογα στο 0,0,0 μετακινώντας όλο το φορέα(move). Δημιουργείς ένα καινούργιο layer με τίτλο "sap_frames" για τα μέλη και "sap_shells" για τυχόν πεπερασμένα στοιχεία. Έχοντας επιλέξει ως ενεργό το layer "sap_frames" πάλι με την εντολή line σχεδιάζεις όλα τα μέλη σου ένα προς ένα(Προσοχή: Κάθε γραμμή είναι ένα μέλος). Κατόπιν το σώζεις σε dxf και το περνάς στο Sap.

Στην επιλογή "Assign layers.." στo αντίστοιχο υπομενού επιλέγεις το "sap_frames".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μερικες ερωτησεις για προσομοιωση κτιριου οπλισμενου σκυροδεματος στο SAP ( ή και στο ETABS, καθώς μοιάζουν πολύ μπορεί να βγάλουμε άκρη)

 

1. Πώς ορίζει έκκεντρες συνδέσεις δοκών με υποστυλώματα, περασιές δηλαδή με κάποια παρειά του υποστυλώματος, με insertion point?

 

2. Σε πυρήνα ασανσέρ πώς συνδέω τα τρία τοιχώματα που τον αποτελούν; Αυτό που ονομάζει το ΝΕΧΤ "συρραφή"

 

3. Πώς συνδέω τις πλάκες με τις δοκούς ώστε να έχω σωστή μεταφορά φορτίων;

Link to comment
Share on other sites

1. Με Assing>frames>rigid offset. Υπάρχει και η εντολή Automatic from connectivity με την προυπόθεση ότι τα μέλη σου συνδέονται κεντροβαρικά κατά την εν λόγω διεύθυνση. Σε άλλη περιπτωση που υπάρχει και offset στους αξονες των κβ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις Assign>joint>constraint>body όπου ορίζεται άκαμπτη σύνδεση μεταξύ κόμβων.

Αν θέλεις να ορίσεις ενδοσιμότητα στον κομβο μπορεις να χρησιμοποιήσεις

panel zone ή joint springs.

 

2. Το προσομοιώνεις με πεπερασμένα και χρησιμοποιείς Define>section cuts για να βγαλεις εντατικά μεγέθη.

Αλλιώς πρέπει χειρωνακτικά να βάλεις "δεσμικές ράβδους" και να δώσεις ανάλογη ατένεια και στρεπτική δυσκαμψία.

 

3.Ti εννοεις πώς συνδέεις τις πλάκες? Να τις προσομοιώσεις με πεπερασμένα?

Αν ναι τότε ή θα πρέπει να αποδεχθείς την αμέλεια της καθ ύψος εκκεντρότητας του κ.β της δοκού και της πλάκας ή θα πρέπει να την προσομοιώσεις και αυτή χρησιμοποιώντας constraints (πάρα πολύ δύσκολο έως ανεφάρμοστο..το έχω δοκιμάσει).

Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πεπερασμένα τότε θα πρέπει να υπολογίσεις την τραπεζοειδή κατανομή των φορτίων των πλακών και να τα βάλεις στις δοκούς "χειρωνακτικά"

Link to comment
Share on other sites

Dear iovo, δειχνεις πολυ ενημερωμενος πανω στο θεμα!!

 

1. Νομιζω , ομως οτι το Assign>rigid offset απλα λαμβάνει υπόψην τις πεπερασμένες διαστάσεις του κόμβου, αν η δοκός έχεο οριστεί να συντρέχει στους κόμβους, τότε θα εξακολουθήσει να είναι έτσι, αλλά θα κοπεί η "επικάλυψή" της με το υποστυλώμα. Νομίζω θέλει insertion points , το οποία μετατοπίζουν το σημείο στήριξης της δοκού από το ΚΒ του υποστυλώματος και μεταβάλλουν αντίστοιχα το μητρώο, αυτό το βρήκα μετά από πολύ κόπο, για επιβεβαίωση ρωτώ...

 

2. Τώρα στον πυρήνα πρέπει οπωσδήποτε να πάω με επιφανειακά, δεν τα πολυγουστάρω (γιατί δεν τα πολυκαταλαβαίνω ) 15 m τοίχωμα με διατομή 1,50 είναι σαν δοκός με κρέμαση 0,6 και 6 μέτρα μήκος, τέλεια καμπτική λειτουργία!!!

 

3. Τώρα με τις πλάκες θα σπάσω το κεφάλι μου. Το είχα κάνει στη διπλωματική αυτό με την τραπεζοειδή κατανομή, που το κτίριο ήταν απολύτως συμμετρικό. Σε αυτό που δουλεύω τώρα που οι πλάκες έχουν εσοχές, στην ίδια παρειά αλλού είναι συνεχείς , αλλού απλά εδραζόμενες, πώς να το κάνω??????? Προσπαθώ λοιπόν να δώσω στο SAP την δουλειά να κατανείμει τα φορτία... Αν αποδεχθώ οτι ο κεντροβαρικός της δοκού συμπίπτει με της πλάκας, πώς προχωρώ;;; Αν θέλω πάντως να εισάγω constraints, πώς γίνεται..Προς το παρόν έχω βάλει μια πλάκα που στην επίλυση υπό ΙΒ πέφτει κάτω, καλό???

 

Υπάρχει κάποιος που να ξέρει πραγματικά SAP??? για ένα κτίριο, όχι παραπάνω...(φιλοσοφικό το ερώτημα)

 

Σχετικό με το 3: πώς θα εισάγω μια πλάκα - πρόβολο?? Δεν μπορεί ολοκληρο πρόγραμμα, να μην μπορεί να αντιληφθεί εύκολα μία πλάκα προβόλου και να ζητά να του δώσεις τα φορτία;;; Τι διάολο πια;;

Link to comment
Share on other sites

1. Αν βάλεις το κ.β της δοκού στην πραγματική της θέση στον χώρο και προσομοιώσεις την εκκεντρότητα με constraint>body τότε το καθολικό σου μητρώο λόγω Steiner θα είναι ακριβώς το ίδιο. Γνώμη μου είναι ότι ο τρόπος που αναφέρεις είναι πιο κοπιαστικός. Εγώ αυτή την προσομοίωση την έχω χρησιμοποιήσει για να ορίσω στην σύνδεση των τεγίδων στο άνω πέλμα ζυγώματος.

2. Πάλι θα σου πώ ότι μου φαίνεται πιο κοπιαστικό να προσομοιώσεις τα τοιχεία με επικαλυπτόμενες διατομές και να υπολογίσεις τις ιδιότητες των στοιχείων σύνδεσης.

3. Από όσο ξέρω, η κατανομή γίνεται μόνο manual. Άλλη λύση που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις μηδενική δυσκαμψία στα shell ellements και να τα φορτίσεις για να μεταφερθούν τα φορτία στις δοκούς. Πάλι όμως το κυριότερο πρόβλημα που παραμένει είναι η διαίρεση των δοκών ανάλογα με το Mesh των shells. Γι αυτό σου λέω χεράκι.

 

Τώρα, επειδή έχω να ασχολήθώ με sap, etabs κανα χρόνο, αν έχει βγεί κάτι που μεταφέρει τα φορτία δεν ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας!!

Θα εκτιμούσα πολύ αν κάποιος μπορούσε να με βοηθήσει στα παρακάτω.

 

Θέλω να υπολογίσω ιδιομορφές και ιδιοπεριόδους σε μη συμετρικό τριόροφο.

Εχω μόνο κατανεμημένα φορτία στις πλάκες για τις οποίες δεν χρησιμοίησα επιφανειακά στοιχεία. Τα φορτία πλακών τα έχω κατανήμει στα δοκάρια και έχω επιβάλει λειτουργία διαφράγματος στους κόμβους των ορόφων.

 

1)Πως θα ορίσω τις μάζες στις στάθμες των πλακών σαν ένα ποσοστό των φορτίων???

2)Τις ιδιομορφές θα τις υπολογίσω ξεχωριστά στις διευθύνσης x και y???

3)Πως θα ορίσω τον συνδιασμό φόρτισης G+Ex+0.3Ey???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.