Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλικός σκελετός οικοδομών


 
Aris

Recommended Posts

Καλημέρα,

Ονομάζομαι ΄Αρης και εργάζομαι ως πολιτικός-δομοστατικός μηχανικός στην Αγγλία.

Θα εκτιμούσα τις απόψεις σας στην ερώτηση 'γιατί δεν κατασκευάζονται / δεν κατασκευάζονται αρκετές πολυκατοικίες με μεταλλικό σκελετό (συνδιασμό μεταλλικών στοιχείων UB/UC ΙPE κτλ.) με πλάκες απο σκυρόδεμα στην Ελλάδα' ?

Συγχωρήστε τυχόν ορθογραφικά λάθη, χρησιμοποιώ ελληνικά σπάνια πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Αρη, στην Ελλαδα το σκυροδεμα ειναι πολυ πιο φτηνο απο το χάλυβα για τετοια εργα [μεχρι καποιους οροφους]. Η Αγγλια αν δεν κανω λαθος εχει μεταλλευματα σιδηρου, οποτε και το εκμεταλλευεται. In other words: it's all about money!!!

Επισης ας μη ξεχναμε οτι το σκυροδεμα ειναι ενα υλικο που παιρνει οποιο σχημα θες, και πως υπαρχει μεγαλη εμπειρια σε τετοια εργα, αλλα και σε περιπτωσεις σεισμου, που η γηραια αλβιονα δεν εχει, εχουν δειξει ικανοποιητικες αποκρισεις.

Link to comment
Share on other sites

Άρη, ο έλληνας θέλει μπετό γιατί αλλιώς νομίζει πως το σπίτι του θα πέσει. Το κόστος κατασκευής με μπετό και μεταλλικό σκελετό είναι το ίδιο πλέον με την τιμη που ΄χει φτάσει ο χάλυβας αλλά ο χρόνος είναι ο μισός και το εργοτάξιο είναι πιο "καθαρό"

Link to comment
Share on other sites

Evan,

Δεν γνωρίζω τις τιμές μεταλλικών στοιχείων στην Ελλάδα, παρ'όλα αυτά, επειδή στην Ελλάδα ασχολήθηκα πολλά χρόνια με μπετό, και τώρα στην Αγγλία με μεταλλικά στοιχεία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα μεταλλικά στοιχεία είναι καλύτερα απο όλες (και οικονομικές) απόψεις.

Όσο για την άποψη του Έλληνα ότι το σπίτι του θα πέσει, το καταλαβαίνω, πιστεύω όμως ότι είναι στο χέρι του/ων μηχανικών να την αλλάξει.

 

Charlie,

Σίγουρα η γηραιά Αλβιόνα δεν έχει σοβαρούς σεισμούς, παρ'όλα αυτά είμαι της άποψης ότι σε περιπτώσεις σεισμών το σκυρόδεμα όντας brittle είναι απαράδεκτο, για να αποδώσει σωστά θα πρέπει να ξεπεράσεις κατα πολύ το κόστος μεταλλικών στοιχείων ή να βάλεις "ελατήρια" στις εδράσεις κτλ.

Υ.Γ. όπου μιλώ για κόστος, συμπεριλάμβάνω και το κόστος εργατικών, μεταφορών κτλ. όχι μονο προμήθειας.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης τίθεται θέμα ηχομόνωσης και θερμομόνωσης για τα μεταλλικά τουλάχιστον με τις κατασκευαστικές πρακτικές στην ελλάδα. Εσεις αυτά τα θέματα πως τα αντιπετωπίζεται?

Link to comment
Share on other sites

Στα θερμά κλίματα οι κατασκευές από σκυρόδεμα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα που λέγεται θερμοχωρητικότητα.

 

Σε βόρεια και πιο ψυχρά κλίματα το ζητούμενο είναι μόνο η θερμομόνωση και όχι η θερμοχωρητικότητα και αυτός είναι ο λόγος που τα κτίρια κατασκευάζονται από ξυλεία ή/και χάλυβα.

Link to comment
Share on other sites

Panos

Εν συντομία,ως μελετητές δεν το αντιμετωπίζουμε, το αφήνουμε σε μηχανολόγους, αρχιτέκτονες κτλ. Ο διαχωρισμός ειδικοτήτων είναι πιο σαφής εδώ. Γενικά πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να έχεις καλή ηχομόνωση-θερμομόνωση, με το αντίστοιχο κόστος.

 

Erling,

Για ακόμα μια φορά θα πρέπει να πω ότι αγνοώ παντελώς τί διδάσκεστε στην Ελλάδα, τι κώδικες έχετε κτλ. Εδώ πάντος με British Standards και Ευρωκώδικες (κατ'επιλογήν) οι μεταλλικές κατασκευές είναι (συγχωρήστε μου την έκφραση) για νέους μηχανικούς λόγω απλότητας και ξεκάθαρων κώδικων.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο erling αναφέρονταν σε τεχνογνωσία για θέματα ηχομόνωσης και θερμομόνωσης σε μεταλλικές κατασκευές.

Τα μεταλλικά κτίρια στην Ελλάδα είναι κατά βάσει ισόγειες αγροτικές αποθήκες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, υπερκαταστήματα αγορών.

Πολυώροφα σύμμεικτα κτίρια είναι νομίζω πολύ λίγα.

 

Κατά τ' άλλα και στα εδώ πολυτεχνεία διδασκόμαστε και μεταλλικές κατασκευές και οι κανονισμοί που ισχύουν είναι οι Ευρωκώδικες, ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός και ο Ελληνικός Κανονισμός Φορτίσεων εναλλακτικά του EC-1.

Link to comment
Share on other sites

Το σκυρόδεμα στην Ελλάδα είναι ένα υλικό το οποίο το ξέρουμε πολύ καλά. Έχει μελετηθεί θεωρητικά, έχει δοκιμαστεί πειραματικά και στις κατασκευές για χρόνια. Δίνει μονολιθικότητα στην κατασκευή και επίσης έχει αυτό που λέμε "φιλότιμο". Επίσης έχουν εξοικειωθεί τα μαστόρια με τον τρόπο κατασκευής και δεν χρειάζεται να τους τα λες όλα από την αρχή. Αντίθετα στις μεταλλικές κατασκευές χρειάζεται πολύ αυστηρή επίβλεψη, ειδικά στις συνδέσεις. Επίσης είναι σχετικά νέος τρόπος κατασκευής και δεν έχει δοκιμαστεί όσο το σκυρόδεμα σε μεγάλους σεισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.