Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πηγή υψηλής θερμοκρασίας κοντά σε φέροντα δομικά στοιχεία


 
acnt

Recommended Posts

Συνάδελφοι, σκεφτόμουνα μια περίπτωση ενός καταστήματος (αρτοποιείο) στο οποίο οι φούρνοι είναι σε μικρή απόσταση από τα υποστυλώματα.

Γνώμη μου είναι πως αυτό είναι πάρα πολύ κακό για τις αντοχές του στοιχείου.

 

- Ποιά η γνώμη σας; και

- Τί προτείνετε για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας περίπτωσης όπου η επαφή είναι αναγκαίο κακό; Πολύ μεγαλύτερη επικάλυψη; Κάποιο πυρίμαχο υλικό;

 

Επίσης, σκέφτομαι πως σε πάρα πολλά σπίτια τα τζάκια είναι πολύ κοντά στα υποστυλώματα... :roll::roll: :roll: :roll: :roll:

Link to comment
Share on other sites

Οι φούρνοι ή το τζάκι που είναι κοντά στα υποστυλώματα μπορεί να ανεβάζουν την θερμοκρασία του υποστυλώματος, και να την κάνουν να πλησιάζει 35-40 βαθμούς C. Aλλά και το καλοκαίρι είναι δυνατόν να έχει τέτοια θερμοκρασία όλο το κτήριο. Γιατί λες ότι μπορεί να μειώνει την αντοχή του στοιχείου;

Link to comment
Share on other sites

Και γω δεν νομίζω να είναι οι θερμοκρασίες αυτές κρίσιμες για τα υποστυλώματα. Εξάλλου όλα έχουν μια υποτυπώδη μόνωση απο το ίδιο το δομικό στοιχείο που είναι κατασκευασμένα και στο ευρύτερο περιβάλλον δεν αναπτύσσονται ικανές θερμοκρασίες που μπορούν να βλάψουν σκυρόδεμα και οπλισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το 35-40 βαθμούς C το βλέπω πολύ "γενναιόδωρο"... Παιδιά, μιλάμε για φωτιά!!! Μια τέτοια φωτιά, την στιγμή που μπορεί να βράσει νερό, δεν νομίζω να παράγει αυτής της τάξεις μεταβολές...μόνο!!!

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας επέρχεται τοπικά, κατά περιόδους και μετά απο επαφή. Φανταστείτε δε, τί γίνεται σε μια κρύα νύχτα χειμώνα, όταν η θερμοκρασία θα πέσει την νύχτα και ανάλογα, σχετικά απότομα, θα πέσει και η θερμοκρασία της εν επαφή περιοχής. Είναι διαφορετικό να θερμαίνεται όλος ο ΦΟ και η διαφορά να "παίζει" στους 6-7 βαθμούς (από την χαμηλότερη στη υψηλότερη τιμή της) και άλλο να θερμαίνεται πάρα πολύ και να ψύχεται απότομα.

 

Θα ψάξω να βρώ σχετικά, αλλά είμαι 100% σίγουρος πως κτίριο μετά από πυρκαϊά διάρκειας 1,5 ώρες, είναι σχεδόν ακατάλληλο (από άποψη σκυροδέματος).

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα δοίτι:

1. Δεν είναι απευθείας έκθεση σε φωτιά.

2. Οτι θερμοκρασία έχει ο φούρνος ή το τζάκι στις υπόλοιπες κλειστές πλευρές του θα έχει και στην επαφή του με το υποστύλωμα ή την δοκό.

3. Εάν υπήρχε πρόβλημα, τότε σε κάποιο σεισμό θα είχαν καταγραφεί βλάβες σε στοιχεία που ήταν κοντά σε φωτιά και θα είχαν αιτιολογηθεί.

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ. acnt

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλο η θερμοκρασία εντός συσκευής και άλλο εκτός. Και ο φούρνος της ηλ. κουζίνας μου φτάνει τους 300C οπότε αν ήταν πρόβλημα θα έγραφαν όλες οι εταιρίες "Warning! - Προσοχή με παιδιά, κολόνες και δοκάρια!" :)

 

Τώρα αν έχεις κάτι σπέσιαλ στο μυαλό σου π.χ. ένα φούρνο που να ψήνει κεραμικά ε!, μη τον βιδώνεις στη κολόνα τότε, άσε λίγο κενό και βάλε ανάμεσα πετροβάμβακα που αντέχει 1,000C.

Link to comment
Share on other sites

Χμ... Ίσως να έχετε και δίκαιο... Από το λίγο που έψαξα στο νετ, βρήκα μια μελέτη της Arup η οποία συσχέτιζε το είδος φωτιάς με το πάχος του στοιχείου... Κακώς δεν την έσωσα και δεν κράτησα το url...

 

Πάντως θα ήθελα το στοιχείο αυτό, εκτός από πετροβάμβακα (το οποίο δεν το ήξερα) να έχει 5-10εκ επιπλέον επικάλυψη...

Link to comment
Share on other sites

Στην εξαιρετική περίπτωση που μία συσκευή (φούρνος, λέβητας, τζάκι κτλ) έχει εξωτερική επιφάνεια που ξεπερνά τους 80-90 βαθμούς C, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εγκαύματος από τυχαία επαφή ανθρώπου με την ειπφάνεια αυτή.

 

Τόσο στην περίπτωση αυτή, όσο και στην περίπτωση που η εξωτερική επιφάνεια έχει χαμηλότερη θερμοκρασία, θα ήταν σκόπιμο, για εξοικονόμηση ενέργειας, να τοποθετηθεί κατάλληλη θερμομόνωση στην ίδια την εξωτερική επιφάνεια της συσκευής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.