Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δάπεδο επί μεταλλικές δοκούς


 

Recommended Posts

Είμαι νέος μηχανικός στις μελέτες και έχω το εξής θέμα: Πρόκειται για υφιστάμενο κτίριο επάνω σε πασσάλους. Οι πάσσαλοι φτάνουν σε ύψος 2μ από τη στάθμη του εδάφους και ενώνονται με κεφαλόδεσμο. Το κτίριο εδράζεται στον κεφαλόδεσμο. Οι πάσσαλοι είναι κυκλικοί και μάλιστα ελεύθεροι. Σε ύψος λοιπόν 1μ από τη στάθμη θέλω να τοποθετήσω δάπεδο με μεταλλικές δοκούς. Οι λύσεις ήταν είτε αναρτήρες από το κεφαλόδεσμο που θα φτάνουν από τα 2μ στο 1μ, είτε να βάλω μεταλλικές δοκούς σε ύψος 1μ καθώς οι πάσσαλοι είναι ελεύθεροι. Έτσι αποφεύγω έλεγχο σε στατική επάρκεια των κεφαλόδεσμων. Στη δεύτερη λοιπόν λύση βάζω δοκούς τις οποίες ενώνω με τους πασσάλους αρθρωτά (ώστε να μην μεταβιβάζονται ροπές και οι πάσσαλοι είναι εκ φύσεως στοιχεία που μεταφέρουν αξονικά φορτία). Το πρόβλημά μου είναι η σύνδεση σε αυτό το σημείο, δοκού-πασσάλου. Πώς γίνεται? Βάζω δαχτυλίδι γύρω από τον πάσσαλο και το συνδέω με βίδες τύπου HILTI? Κάποιος συνάδελφος μου είπε ότι μπορώ αντί για βίδες, να βάλω "κορσέ", κάτι σαν σφιγκτήρα, ώστε να μην χρειαστεί να "τρυπήσω" τον πάσσαλο. Το βρήκα ενδιαφέρον και καλύτερη λύση, καθώς ο πάσσαλος είναι D=80cm με διαμήκη οπλισμό 20Φ18. Αν γνωρίζει κανείς πως γίνεται αυτός ο κορσές, ή έχει κάποιο σχέδιο ή μπορεί να προτείνει κάποιο εγχειρίδιο, παρακαλώ θερμά να με ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, αν μπορεί κάποιος moderator να διορθώσει τον τίτλο...

 

2 μέτρα ελεύθεροι πάσσαλοι, που στηρίζουν κτίσμα από πάνω (θα μπορούσες ίσως να μας περιγράψεις τι είδους κατασκευής είναι αυτή, κτίσματα επί πασσάλων και μάλιστα επιγειων δε βλέπεις και κάθε μέρα...) χωρίς εγκάρσια σύνδεση μεταξύ τους, δεν μου ακούγεται και η βέλτιστη μελετητική κίνηση....

 

Να έχεις πάντων υπ' όψιν σου, ότι ο σφιγκτήρας αυτός, που μπορεί πολύ ευκολα να τον κατασκευάσεις με δυο ημικυκλικά κολλάρα που θα τα ενώσεις μεταξύ τους με προεντεταμένους κοχλίες, πρέπει να έχει μια απόδοση μιας και δε θέλεις να κάνεις χημικά αγκύρια μέσα στο σώμα του μπετόν, τέτοια που να μην "τραυματίζει" την αντίσταση την επιφανειακή του μπετόν....Αυτή και στις συνήθεις καλές κατασκευές, δε θα τη βρεις μεγαλύτερη από 2 MPa....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

nikoscivil, σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Ιστορικά, βρέθηκαν αρχαία και έγινε τροποποίηση της θεμελίωσης. Όλοι οι πάσσαλοι (μήκους 18 μέτρων) συνδέονται μεταξύ τους με κεφαλόδεσμο. Επάνω στον κεφαλόδεσμο (1,20μ.x1,00μ.) υπάρχει τριώροφη οικοδομή.

Πάντως αυτό που εσύ λες "...που μπορεί πολύ εύκολα να τον κατασκευάσεις με δυο ημικυκλικά κολλάρα...", εμένα μου φαίνεται δύσκολο, για να μην πω βουνό. Αυτό ακριβώς δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται. Πώς συνδέονται αυτά τα ημικύκλια χωρίς να υπάρχει ολίσθηση? Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

terry, οι ακριανοί πάσσαλοι δεν είναι ελεύθεροι και σίγουρα εκεί δεν θα αποφύγω τα χημικά αγκύρια. Ο λόγος που δεν τα θέλω είναι ο πυκνός διαμήκης οπλισμός (20Φ18) και ο σπειροειδής οπλισμός διάτμησης. Άλλωστε σαν ιδέα, αυτό το κολάρο (ή δαχτυλίδι ή σφιγκτήρας) μου φάνηκε ωραία ιδέα και κάτι καινούργιο. Επιπλέον δεν "τραυμτίζω" τους πασσάλους. Αν τώρα η απόδοση είναι μόνο 2MPa (όπως ανέφερε ο nikoscivil), η λύση αυτή μάλλον θα την απορρίψω διότι έχω μεγάλο ίδιο βάρος. Θα το ψάξω λίγο ακόμη, να ελέγξω και τα τελικά φορτία που θα έχω στη σύνδεση, προκειμένου να αποφασίσω για την τοποθέτηση ή μη του κολάρου.

Link to comment
Share on other sites

Να μην βάλεις κολλάρα....

 

Έχεις διάμετρο 80 εκ.

Μιλάμε για μήκος κύκλου 250 εκ.

Έχουμε οπλισμό περιμετρικά 20Φ18.

Άρα έχουμε απόσταση μεταξύ αξόνων των ράβδων οπλισμού 13 εκ. (αν προφανώς επιμελήθηκαν καλά την τοποθέτηση, αν είναι έτοιμος κλωβός σίγουρα θα είναι ανά τόσο).

Επομενως έχουμε καθαρή απόσταση, ψίχα, για να βάλουμε το χημικό μας αγκύριο 13 - 0,9 - 0,9 = 11 εκ.

Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσεις και τον σπειροειδή εγκάρσιο οπλισμό που φέρνει σβούρα τον πάσσαλο, οπότε θα πας να τα τοποθετήσεις τα αγκύρια σου μέσα στη ζώνη του βήματος της έλικας.

Αν δε θες να τραυματίσεις καθόλου ούτε ένα σίδερο, βάλε ένα ρανταράκι να δεις πού ειναι ο οπλισμός. Πρακτικά γίνεται. Δεν είναι τίποτε....

 

Τα πλέον σύγχρονα χημικά αγκύρια εξασφαλίζουν πρόσφυση και δε θα σε απαγοητεύσουν. Προσοχή στην σωστή τοποθέτηση. Θέλει τέχνη.

 

Μετά από κει, κρέμα ό,τι φορτίο θες.....

 

Ειδικά άμα το φτάσεις το αγκύριο βαθιά προς το κέντρο της διατομής, έχεις τέτοια θλιπτική από πάνω και τέτοια περίσφιγξη, ως πάσσαλος που είναι, που το μοναδικό σου μέλημα και άγχος θα είναι, να υπολογίσεις καλά το αγκύριο, να μη σου αστοχήσει ο κορμός του αγκυρίου σε τέμνουσα, σα μπισκότο....

 

Ειρήσθω εν παρόδω, υπό αυτήν την λειτουργία, δεν το λέμε αγκύριο...Το λέμε βλήτρο....

Edited by nikoscivil
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.