Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοστάτης λέβητα πετρελαίου


pegiavass

Recommended Posts

Καλημέρα στην κοινότητα.

Συγγενής μου στο σπίτι του έχει εγκατεστημένο ένα λέβητα χαμηλών θερμοκρασιών WOLF, με σύστημα ενδοδαπέδιας. Εξ' αρχής δεν είχε τοποθετηθεί θερμοστάτης στο σπίτι και ο λέβητας δουλεύει έως τώρα με χρονοδιακόπτη.Πρόσφατα προμηθεύτηκε έναν θερμοστάτη SIEMENS, κατάλληλο για συστήματα ενδοδαπέδιας, προκειμένου να τον συνδέσει με το λέβητα. Από το σπίτι πέρασαν 2-3 καυστηρατζήδες και άλλοι τόσοι ηλεκτρολόγοι και κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να βρει πώς θα συνδεθεί ο θερμοστάτης στο λέβητα. Ο εγκαταστάτης, ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό, δήλωσε ότι δε γνωρίζει αν συνδέεται θερμοστάτης στο συγκεκριμένο λέβητα. Απ' ό,τι καταλάβατε, άκρη δεν βγαίνει.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει περίπτωση να μη μπορεί να συνδεθεί ο λέβητας με θερμοστάτη, κι επίσης αν ξέρει κάποιος  πού πρέπει να απευθυνθούμε για να βρούμε λύση. Το λέβητα τον είχε φέρει απ' ευθείας από Γερμανία και δεν τον είχε προμηθευτεί από κατάστημα στην Ελλάδα.

Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη, μπας και τον βοηθήσουμε να λύσει το πρόβλημα της άσκοπης κατανάλωσης πετρελαίου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον ανταποκριθεί.

Link to comment
Share on other sites

ο εγκαταστάτης μαζί με τον λέβητα θα πρέπει να σου έχει παραδώσει το τεχνικό εγχειρίδιό του, εκεί φαίνεται που συνδέεται ο θερμοστάτης. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να δέχεται μόνο θερμοστάτη bus οπότε πρέπει να μπει ο θερμοστάτης της εταιρίας και οχι τριτου κατασκευαστη

Link to comment
Share on other sites

Aν ο θερμοστάτης έχει έξοδο ON-OFF τότε μπορεί να συνδεθεί (καλύτερα μέσω ρελέ) ώστε να διακόπτει την τροφοδοσία ρεύματος του καυστήρα.

 

Προσοχή να μη διακόπτεται η παροχή του κυκλοφορητή.

 

Αν η έξοδος του θερμοστάτη είναι αναλογική τότε πρέπει μάλλον να συνδεθεί στην τρίοδη αντιστάθμισης. (αν δεν υπάρχει καλό είναι να μπεί)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δε ξέρω αν είναι σωστό που ποστάρω εδώ, αλλά δε θέλω να ανοίξω ιδιο τοπικ για το ίδιο θέμα.

 

Λοιπόν στο πατρικό εχουμε αρχαία εγκατάσταση, μονοσωλήνιου συστήματος (λογικά!). Αλλαξα προχτές ένα τον αναλογικό θερμοστάτη που είχαμε, γιατί θεωρούσα πως δεν λειτουργούσε σωστά, με έναν siemens ψηφιακό (τον φθηνότερο της σειράς, εκεί στα 35-40ε).

Ενα περίεργο πράγμα. Θεωρώ πάλι, πως ο θερμοστάτης δε λειτουργεί σωστά. Δείχνει 22 βαθμούς και γώ είμαι με το φούτερ μέσα...Θα ψάξω κάποιο θερμόμετρο χώρου για να βγάλω άκρη. Τεσπα, αυτό δε μας καίει τόσο.

 

Αυτό που ανακάλυψα με τον ηλεκτρολόγο είναι το εξής. Ο θερμοστάτης δίνει σήμα κατευθείαν στον καυστήρα, ο οποίος είναι ρυθμισμένος στους 75 βαθμούς. Δηλαδή με το που ζητήσουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία χώρου, δίνει εντολή στο καυστήρα να ξεκινήσει, μέχρι προφανώς να πιάσει το 75 κια να σταματήσει (σωστά;)

 

Ομως, ο κυκλοφορητής είναι ρυθμισμένος στο 30. Αυτό τι σημαίνει; οτι παρόλο που σταματά ο καυστήρας, ο κυκλοφοροτης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 30 συνεχίζει να λειτουργεί;

 

Είναι το άνωθεν σωστό λειτουργικά;

 

Τονίζω πως ήμασταν το 4-5ο σπιτι το οποίο είχε καλοριφέρ στο χωριό...Αυτό σημαίνει πως οι "μάστορες" (ουτε λογος για μηχ/μηχ) μάθαν (αν μάθαν...) στα κεφάλια των πρώτων...

Link to comment
Share on other sites

Η λειτουργία που περιγράφεις είναι η σωστή.

 

Το σύστημά σου δεν είναι λογικό να είναι μονοσωλήνιο γιατί το σύστημα αυτό είναι νεώτερο.

 

Το πρόβλημα με τον θερμοστάτη οφείλεται μάλλον σε κακή θέση του θερμοστάτη. (μήπως είναι πάνω ή κοντά σε κάποιο σώμα?) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπήκαν 2-3 ηλεκτρολογοκαυσττηρατζιδες κ να μην ήξεραν τι να κάνουν , το ποιο συνηθισμένο είναι να ‘’σπάμε’’ το υπάρχων ηλεκ κύκλωμα κ να δημιουργούμε ένα δικό μας.

  Αν στην θέση του χρονοδιακόπτη βάλεις  τον θερμοστάτη χώρου κ δώσεις με θερμοστάτη επαφής με μόνιμο ρεύμα στον κυκλοφορητή δεν σου κάνει ?

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να μου περιγράψεις "μπακάλικα" τη διαφορά μονοσωλήνιου,δισωλήνιου για να σου πώ τι έχω...

 

Πάντως πίνακα (σα το 2ο σπίτι που'ναι καινούργιο) που κουμπώνουν/ξεκουμπώνουν ολα τα τουμποράματα, δεν εχει. Αυτό θα μου πείς, είναι για άλλη δουλειά.

 

Ο θερμοστάτης τι να σου πώ. Είναι στο χώλ, σε ύψος περίπου 1.5μέτρου, και οχι ιδιαίτερα κοντά σε κάποιο σώμα.

 

Μια που τ'αναφέραμε, εάν προχωρήσω σε αλλαγή λεβητοκαυστήρα θα δώ συμπαθητική διαφορά στη κατανάλωση;

 

Αυτός που εχω τώρα είναι 50.000 θερμίδες (μη ρωτάς γιατί τόσο μεγάλο, πιτσιρικάς ήμουν!) άνευ ΖΝΧ (εχουμε μποιλερ) και ο μηχ/μηχ μου τώρα που τελείωσα το εξοικονομώ μου εβγαλε πως χρειάζομαι με ΖΝΧ 20.250 θερμίδες. Συμφέρει λοιπόν να πάω σε έναν μοντέρνο λεβητοκαυστήρα με ΖΝΧ ;

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πότε θα κάνω απόσβεση. Δηλαδή αν γλυτώσω 100λιτρα πετρέλαιο το χρόνο, δεν αξίζει τ κόπο...Τυχαία τα νούμερα.

Link to comment
Share on other sites

Ομως, ο κυκλοφορητής είναι ρυθμισμένος στο 30. Αυτό τι σημαίνει; οτι παρόλο που σταματά ο καυστήρας, ο κυκλοφοροτης μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 30 συνεχίζει να λειτουργεί;

 

Ναι, έτσι είναι το σωστό

 

Αλλά χωρίς να είμαι ειδικός , από πότε έχεις να κανείς εξαέρωση σε όλα τα σώματα ?

Link to comment
Share on other sites

Απο μένα είσαι ειδικότερος πάντως. Θυμάμαι πως εξαέρωση τα κάναμε, όταν ακουγόταν κάποιος θόρυβος απ'τα σώματα...

 

Λες να πρέπει να τα κάνω ένα ένα ;

Link to comment
Share on other sites

Ο πίνακας που λες είναι απαραίτητος σε μονοσωλήνιο (αν και ύπαρξη πίνακα δεν σημαίνει απαραίτητα μονοσωλήνιο).

 

Στο μονοσωλήνιο το νερό μπαίνει σε ένα σώμα και μετά σε άλλο και ίσως και σε τρίτο πριν να γυρίσει στο λέβητα.

 

Για τον λέβητά σου άποψή μου είναι να φωνάξεις ένα καλό καυστηρατζή για να καθαρίσει-ρυθμίσει και να μετρήσει την απόδοσή του.

 

Αν τον κρίνει καλό, άποψή μου πάντα, μη τον αλλάξεις.

 

Ένα σύστημα που δεν κοστίζει πολύ, και κάνει γρήγορη απόσβεση είναι η αντιστάθμιση.

 

Για το πρόβλημα με τον θερμοστάτη, ρύθμισέ τον πολύ ψηλά (28 - 30οC) και παρακολούθησε την θερμοκρασία χώρου με ένα καλό θερμόμετρο.

 

Όταν η θερμοκκρασία φτάσει γύρω στους 21 (ή όσο εσύ θέλεις) κατέβασε τη ρύθμιση σιγά σιγά μέχρι να σβήσει.

 

Υ.Γ. Εννοείται πως η εξαέρωση είναι απαραίτητη (έλεγξε τη θερμοκρασία των σωμάτων και όποιο είναι σχετικά κρύο εξαέρωσέ το)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.