Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρυθμίσεις διαφορικού θερμοστάτη


Meremeti

Recommended Posts

Προσπαθώ να καταλήξω σε κατάλληλες ρυθμίσεις για το σύστημα βεβιασμένης του σπιτιού μου. Αν έχει κάποιος συνάδελφος πρόταση να αλλάξω τις τιμές θα το εκτιμούσα.

 

Οι προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή του θερμοστάτη είναι οι εξής: διαφορική θερμοκρασία έναρξης (Δθ) 10oC, θερμοκρασία συλλεκτών (θσ) 25oC, θερμοκρασία δοχείου (θδ) 70oC, υστέρηση (υ) 4oC, χρονοκαθυστέρηση (χ) 5'.

 

Edit: Βρήκα τιμές που προτείνει άλλος κατασκευαστής: Δθ=4oC και υ=2oC. Από ό,τι διαβάζω η αυξημένη υστέρηση οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες δοχείου και θερμικές απώλειες, ενώ με χαμηλή τιμή υστέρησης δουλεύει πιο συχνά ο κυκλοφορητής.

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Το δοχείο είναι μονο για ΖΝΧ? Έχεις και δευτερευον πηγη ενεργειας η οποία ελέγχεται από τον διαφορικό σου ελεγκτή?

 

Εγώ θα σου πρότεινα ΔΘέναρξης=8-10, ΔΘσταματήματος=4-5.

 

Επίσης τσεκαρε στο manual τι εννοει ο ποιητής τους όρους Θσ, Θδ, u & X.

Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να εννοεί διαφορετικά πράγματα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ qwert! Τα βάζω 10 και 4 αντίστοιχα λοιπόν και τα αφήνω χειμώνα - καλοκαίρι. Ως μη ειδικός δεν έχω ιδέα από αυτά τα θέματα (και δεν ξέρω και πόσο αυτονόητα είναι για σας τους ΜΜ).

 

Για την ιστορία το boiler βρίσκεται στο λεβ/σιο (υπόγειο) και παρέχει μόνο ζνχ για το διαμέρισμα που είναι στον 3ο όροφο (αυτός που έφτιαξε την πολυκατοικία το προόριζε για τον εαυτό του, κλασσικά). Τα άλλα διαμερίσματα έχουν ζνχ με απλούς ηλιακούς θερμοσίφωνες (φυσικής κυκλοφορίας). Οι συλλέκτες του συστήματος βεβιασμένης είναι 3x1.8m2 επιλεκτικοί και παρ' όλ' αυτά έχουν χειρότερη απόδοση σε ζεστό νερό από των υπολοίπων διαμερισμάτων, υποθέτω λόγω μεγάλων απωλειών στη διαδρομή (5 όροφοι από συλλέκτες σε boiler και άλλοι 4 όροφοι από υπόγειο σε διαμέρισμα). Κακοφτιαγμένο σύστημα.

 

Το δοχείο είναι ίδιο με αυτό εδώ. Έχει δηλ. και μια δευτερεύουσα σερπαντίνα από το λέβητα πετρελαίου, που όμως έχει ανεξάρτητο αισθητήρα θερμοκρασίας (αρ. 6 στο σκίτσο) μόνο για να κλείνει τον καυστήρα. Οπότε ο διαφορικός θερμοστάτης που θέλω να ρυθμίσω ελέγχει μόνο το ηλιακό κύκλωμα και έχει έναν αισθητήρα στους συλλέκτες (=Θσ) και έναν στο δοχείο (=Θδ = αρ. 11 στο σκίτσο).

 

Σύμφωνα με το manual και με παράδειγμα τις προεπιλεγμένες τιμές, για να δουλέψει ο κυκλοφορητής του κυκλώματος βεβιασμένης και να κατεβάσει το νερό από τους συλλέκτες πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα και τα τρία: Δθέναρξης(=Θσ-Θδ)>10, Θσ>25, Θδ<70. Άπαξ και πληρούνται αυτά θα ξεκινήσει μετά από χ=5 λεπτά της ώρας και θα σταματήσει όταν πέσει η θερμοκρασία των συλλεκτών κατά 4oC.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.