Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λογισμικό υπολογισμού φυσικού φωτισμού


GeorgeS

Recommended Posts

Το παρακάτω πρόγραμμα Daysim έχει αναπτυχθεί από το Lawrence Berkeley National Laboratory και μπορεί να σας υπολογίσει, σε δεδομένο 3D μοντέλο, την φωτεινή ένταση (lux) σε οποιδήποτε επίπεδο για όλο το χρόνο με διάφορα σενάρια. Εν αντιθέσει με την κλασσική μέθοδο του daylight factor που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες συνήθως, το πρόγραμμα πραγματοποιεί ακριβή υπολογισμό για όλη τη διάρκεια του έτους στηριζόμενο κυρίως στο μοντέλο του Perez (ακριβέστερο από το κλασσικό overcast sky κατά CIE). To υπόβαθρο είναι το γνωστό Radiance.

 

Αρκετά ενδιαφέρον κυρίως για αναλυτικές και ερευνητικές εργασίες με στόχο την εξοικονόμιση ενέργειας στο φωτισμό.

 

Το περιβάλλον δυστυχώς δεν είναι πολύ φιλικό στο χρήστη (θέλει λιγο δουλειά) και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός 3D μοντέλου του κτιρίου και των ανοιγμάτων του. Συνεργάζεται με το Ecotect, sketcchup κλπ.

 

Οι αναλυτικές οδηγίες βοηθούν πολύ

 

http://irc.nrc-cnrc.gc.ca/ie/lighting/daylight/daysim_e.html

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε GeorgeS. Με μια προχειρη ματια φαινεται καλο εργαλειο. Το δοκιμασες εσυ; Συνεργαζεται με το Ecotect?

Eγω δυστυχως προς το παρον δεν εχω χρονο να το δω.

Link to comment
Share on other sites

Είναι αρκετά καλό, αλλά δύσχρηστο. Το έχω δοκιμάσει και με το Ecotect και με το sketchup. Προσπάθησα να το συγκρίνω και με το Dialux αλλά δεν τα κατάφερα. Η αλήθεια είναι ότι θέλει να αφιερώσεις λίγο χρόνο. Αν ομως το μάθεις σου βγαζει τη φωτεινή ένταση σε ένα ή και περισσότερα σημεία (π.χ. σε ύψος 0.8μ (επίπεδο εργασίας) και απόσταση 1μ απο παράθυρο) για όλες τις ώρες και για όλες τι μέρες και μήνες του χρόνου :). Πρέπει όμως να φτιάξεις το μοντέλο σε 3d και να ορίσεις εσύ τις συντεταγμένες αυτών των σημείο (x,y,z) σε έναν text editor.

To manual πάντως βοηθάει πολύ!!

 

Με την ευκαιρία όλα αυτά τα link -και άλλα παλιότερα- για λογισμικά θα γινόταν να μαζευτούν κάπου συγκεντρωμένα γιατί αλλιώς θα τα φάει η μαρμάγκα. Σε δύο μήνες θα πέσουν αλλα ποστ το ένα πάνω στο άλλο όπως έχει γίνει και με παλιότερα θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.