Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αξιοπιστία μετρήσεων με L1 GPS


Recommended Posts

Χρησιμοποιουμε το GPS EPOCH 10 (L1) και το πρόγραμμα Spectra Precision Office. Αν υπάρχουν χρήστες αυτών ή παρόμοιων προϊοντων και θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις για τον αξιόπιστο τρόπο χρήσης τους ας απαντήσουν να ανοίξει διάλογος.

 

Εμείς έχουμε εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις όπου οι επιλύσεις γίνονται μεν χωρίς διαγνωστικά σφάλματος αλλά τα αποτελέσματα έχουν σφάλματα της τάξης και του 1m ακόμη. Ίσως να μην χρησιμοποιούμε σωστά το πρόγραμμα αλλά ίσως και να υπάρχουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε πέραν αυτών που αναφέρουν οι οδηγίες των κατασκευαστών.

Link to comment
Share on other sites

Οι μετρήσεις με μονόσυχνο GPS πρέπει να γίνονται ως εξής.Το ένα πρέπει να είναι στημένο σε τριγωνομετρικό και το άλλο σε στάση που θέλουμε να υπολογίσουμε συντεταγμένες.Και τα δύο πρέπει να μείνουν στημένα για μισή ώρα και κατα την συνόρθωση στο γραφέιο δίνουμε τις συντεταγμένες του γνωστού σημείου,άσχετα με το τι προέκυψε κατά την μέτρηση.Για να δοκιμάσεις λοιπόν εαν τα GPS σου δουλεύουν σωστά,στήστα και τα 2 σε τριγωνομετρικά,κάνε ταυτόχρονες μετρήσεις και λύσε βάσει τις συντεταγμένες του ενός τριγωνομετρικού και δες αν υπολογίζει σωστά τις συντεταγμένες του άλλου.Αν δε στηθεί σε σημείο με γνωστες συντεταγμένες το ένα από τα δύο,δεν έχει κανένα νόημα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς έχουμε κάνει. Τόσο η βάση όσο και ο κινητός δέκτης τοποθετήθηκαν σε γνωστά εκ των προτέρων με ακρίβεια σημείων και έβλεπαν για 15 λεπτά 8 δορυφόρους.

Στην επίλυση πήραμε αποτέλεσμα για την θέση του κινητού λανθασμένες με αποκλίσεις από 0,5 μέχρι 1 μ.. Καταργώντας έναν-έναν δορυφόρο και επιλύνοντας με τους υπόλοιπους 7 (προσπαθώντας να εντοπίσουμε τυχόν προβληματικό δορυφόρο) διαπιστώσαμε ότι και στις 8 περιπτώσεις τα αποτελέσματα ταυτίζονταν μεταξύ τους (διαφορές μέχρι 1 cm) καθώς και με την σωστή τιμή του σημείου. Άρα κανένας δορυφόρος δεν ήταν προβληματικός. Τι μπορεί να συμβαίνει; Και εντάξει σ’ αυτή την περίπτωση καταλαβαίνει κανείς αν το αποτέλεσμα είναι σωστό επειδή το ξέρει. Αν όμως ήταν άγνωστο και ήθελε να το προσδιορίσει πως θα προστατευόταν από αυτό το λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Δεν δοκιμάζεις erevniti , να μετρήσεις μια βάση ή καλύτερα ένα τρίγωνο αρχικά με γεωδαιτικό σταθμό ( που μετράει σωστά !!! και σε δικό σου ανεξάρτητο σύστημα ) και στη συνέχεια να κάνεις τον έλεγχο στο GPS σου ;

 

Μήπως (αν και ψιλοαπίθανο) και πέτυχες προβληματικό ζεύγος τριγωνομετρικών ;

Link to comment
Share on other sites

μήπως επίσης η λύση που σου έδωσε το πρόγραμμα δεν ήταν fix αλλά float?

λογικά αν η βάση σου ήταν πάνω από 3χλμ τα 15 λεπτά δεν φτάνουν.... γιατί στην float λύση το 1μ ακούγεται όχι απίθανο....διαφορετικά αν είναι fix και χάνει 1μ τράβα μια αγωγή για να σου πάρουν δώρο ένα διπλόσυχνο να γουστάρεις...

Link to comment
Share on other sites

Για thomas:

Αυτό είναι το πρώτο που έκανα. Μέτρησα τις πλευρές τριγώνου με πλευρές 5-6 Km κάνοντάς τις βάσεις. Το τρίγωνο έκλεισε οριζοντιογραφικά στα 0 cm και υψομετρικά στο 1 cm. Άρα το GPS και το πρόγραμμα δούλεψαν σωστά. Εσύ με τι GPS δουλεύεις; Παρατήρησες τέτοιου είδους προβλήματα;

 

Για napoleon:

Η βάση που εμφάνισε το πρόβλημα ήταν πολύ μικρή (40 m). Ο χρόνος ήταν 15’ (στατική μέτρηση). Η επίλυση με όλους τους δορυφόρους (3,6,11,14,18,19,22,32) ήταν float, πράγμα αφύσικο για μέτρηση με τόσο πολλούς δορυφόρους και τόσο μεγάλη διάρκεια μέτρησης.

Καταργώντας έναν-έναν δορυφόρο για να εντοπιστεί τυχόν προβληματικός, οι επιλύσεις ήταν αντίστοιχα Float, Fixed, Float, Fixed, Float, Float, Fixed, Float. Οι επιλύσεις Fixed διέφεραν μεταξύ τους 0,50 μ οριζοντιογραφικά και 0,27 μ υψομετρικά. Για να βρω ποια ήταν η σωστή τιμή έκανα αποτύπωση με το Total Station. Τελικά η σωστή τιμή ήταν αυτή που δεν περιελάμβανε τον 14.

Μήπως ο 14 εκείνη την μέρα είχε κάποιο πρόβλημα;

Όμως ο 14 είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στο προηγούμενο σημείο (7 μ. από αυτό) σε στατική μέτρηση 20’ ακριβώς πριν από την μέτρηση αλλά και αμέσως μετά στο επόμενο (σε απόσταση 16 μ.) για 24’ και οι μετρήσεις τους ήταν εξαιρετικές. Άρα ο 14 δεν είχε κάποιο γενικό πρόβλημα.

Τελικά πως θα ξέρουμε ότι όταν η επίλυση είναι fixed είναι σωστό και το αποτέλεσμα;

Link to comment
Share on other sites

φίλε νομίζω(επειδή και εγώ στο παρελθόν είχα παιδευτεί με ανάλογή περίπτωση) οτι το πρόβλημά είναι τα 15 λεπτά που μέτρησες. καντα 20 minimum και λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα. και πάνω από 3χλμ 30 minimum. στα 15 είσαι εντελώς οριακά οπότε το πρόβλημα μπορεί να είναι οποιοδήποτε..... εγώ έχασα 2 μέρες δουλειά από αυτό το πρόβλημα μετρώντας φωτοσταθερα...

Link to comment
Share on other sites

Με το δικό μου gps εχω μετρήσει βάση 5ΚΜ περίπου με 10 δορυφόρους (πράγμα σπάνιο) σε 17 λεπτά. Σε ολες τις αλλες περιπτώσεις (λιγότεροι δορυφόροι ή μεγαλύτερη βάση) χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά εως 1ωρα.

Link to comment
Share on other sites

φίλε ερευνητή,

 

αν ήσουν σε αστικό περιβάλλον τότε πιθανά είχες ισχυρό multipath.

 

Τα μονόσυχνα δυσκολεύονται πάρα πολύ σε συνθήκες "χαράδρας". Αν θέλεις απόλυτη σιγουριά ούτε το RTK θα στη δώσει, αλλά τουλάχιστον θα έχεις έλεγχο επιτόπου.

 

Λύση είναι ο αυξημένος χρόνος παρατήρησης με τα μονόσυχνα, μη βιάζεσαι, κάτσε 5' ακόμα, προσωπικά σε αστικό περιβάλλον κάνω 20' και συνήθως συνεχίζω stop-and-go.

 

Θυμίσου επίσης πάντα η "μάνα" να έχει πεντακάθαρο ουρανό, αν αυτή "χάσει" χαμηλό δορυφόρο τότε χειροτερεύει δυσανάλογα τα DOP.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Θα το ψάξω και θα επανέλθω.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνουμε μαζί πειράματα (π.χ. να βάλουμε βάσεις στην περιοχή μας, να καταγράψουμε ταυτόχρονα, και να τις επιλύσουμε να δούμε τα όρια των σφαλμάτων που θα εμφανιστούν ή κάτι άλλο) είμαι πρόθυμος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.