Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομική γραμμή σε οικισμούς για το συντελεστή πρόσοψης και αξίας ακινήτου


Recommended Posts

Παρακαλώ πολύ να με πληροφορήσετε σχετικά με την οικοδομική γραμμή σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων (επαρχιακό χωριό )  D2 :  Π. 24-4-85 (Φ.Ε.Κ.181/Δ΄/85), 14-2-87 (Φ.Ε.Κ. 133/Δ΄/87) για να επιλύσω το εξής πρόβλημα : Προκειμένου να γίνει διόρθωση – συμπλήρωση συμβολαίου γονικής παροχής πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα ΦΥΛΛΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ή ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (έντυπο 1) και  ΦΥΛΛΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟ (έντυπο 3), επειδή από το 2011 εφαρμόζεται  στην περιοχή το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων (το προηγούμενο συμβόλαιο έγινε το 2005 χωρίς αντικειμενικές αξίες αλλά με τιμή εκκίνησης).

Στα προηγούμενα έντυπα για το ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΡΟΣΟΨΗΣ υπάρχουν 4 περιπτώσεις. Η περίπτωση 3 η οποία έχει μειωμένο συντελεστή 0,80 και  ενδεχομένως υπάγεται το ακίνητο αναφέρει τα εξής : Η κατοικία ή το διαμέρισμα ή το οικόπεδο έχει πρόσοψη :   3. Σε δρόμο ή σε δρόμους ή σε κοινόχρηστο χώρο που η απόσταση μεταξύ των οικοδομικών γραμμών (σε όλους τους δρόμους που έχει πρόσοψη) είναι μικρότερη ή ίση με 6.00 μέτρα.

Κατά μία άποψη η οικοδομική γραμμή είναι το όριο των οικοπέδων εκατέρωθεν των δρόμων με το όριο των δρόμων.

Κατά άλλη άποψη η οικοδομική γραμμή είναι το σημείο των οικοπέδων στο οποίο επιτρέπεται από το ΓΟΚ να τοποθετηθεί το κτίριο με την υποχρεωτική απόσταση από το όριο του δρόμων ανεξάρτητα εάν σήμερα υπάρχει παλαιά οικία (1943) της οποίας η μία πλευρά είναι στο όριο του οικοπέδου και το όριο του δρόμου ενώ η άλλη πλευρά απέχει περίπου 3 μέτρα από το όριο του οικοπέδου και του δρόμου.

Τελικά που είναι η καταραμένη οικοδομική γραμμή ???

Τα στοιχεία του ακινήτου είναι τα εξής :.

Γωνιακό οικόπεδο 505 τετρ. μέτρα σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων (επαρχιακό χωριό) με οικία παλαιά (1943) η οποία είναι κτισμένη με πρόσοψη στον ένα δρόμο στο όριο του οικοπέδου και του δρόμου, όπως και η απέναντι οικία, ενώ από τον άλλο δρόμο έχει απόσταση από το όριο του οικοπέδου και του δρόμου περίπου 3.00 μέτρα ενώ η απέναντι επίσης παλαιά οικία είναι κτισμένη στο όριο του οικοπέδου και του δρόμου (ο δεύτερος αυτός δρόμος είναι και αδιέξοδος). Οι δύο κοινοτικοί δρόμοι του οικισμού που έχουν πρόσοψη το οικόπεδο και το σπίτι έχουν πλάτος περίπου 2,5 μέτρα.

Ευχαριστώ

Με εκτίμηση

Link to comment
Share on other sites

"οικοδομικη γραμμη"  ειναι δεδομενο τι καλειται, χωρις αμφιβολια

 

 

 
Η οικοδομική γραμμήγραμμή δόμησης) είναι το όριο οικοδομικού τετραγώνου που ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο προς την πλευρά του κοινόχρηστου έως το οποίο επιτρέπεται η δόμηση. Έχει κόκκινο χρώμα.
street.plan.01.jpg

 

 

εχεις οικοπεδο γωνιακο

αρα εχεις προσαυξηση γωνιακου

 

Για το πλατος των  δρομων θα δεις στης οδηγιες του εντυπου οτι  εχει  καποιες εξαιρεσεις...

 

"σε μερικους οικισμους  παραδοσιακους ή μη, που αναγραφονται  στους πινακες,..δεν υπολογιζεται"

 

ξεκινας απο κει.

Γνωμη μου ειναι οτι, αν δεν εξαιρεισαι, η οικοδομικη γραμμη  λαμβανεται απο πολεοδομικη αποψη

και οχι απο πού εχει χτισθει  η οικοδομη.

 

Αφου προκειται για διορθωση συμβολαιου, προφανως η συμβ/φος σου ειπε την δικη της γνωμη...και μαλλον  διαφωνεις, γι΄ αυτο και ρωτάς.

Καλά κάνεις,  αλλά,

 

Η   συμβολαιογραφος σου πρεπει να εχει μιλησει με την ΔΟΥ και να εχει δει τις σχετικες  ΠΟΛ

 

Ποιά ειναι η δικη της αποψη?

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Θα ήθελα να σημειώσω συμπληρωματικά τα εξής :

Ο οικισμός δεν είναι παραδοσιακός. Για τους μη παραδοσιακούς η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (αντικειμενικές αξίες) διευκρινίζει, προφορικά βέβαια, ότι εφόσον το συγκεκριμένο χωριό δεν μνημονεύεται στους πίνακες τιμών και συγκεκριμένα στις σελίδες που το αφορούν τότε δεν ισχύει ο περιορισμός και μπορεί να υπαχθεί στην παράγραφο 3, για τις προσόψεις, εάν η απόσταση μεταξύ των οικοδομικών γραμμών είναι μικρότερη ή ίση με 6 μέτρα.

Στους πίνακες και στις συγκεκριμένες σελίδες δεν υπάρχει σχετική παρατήρηση για το υπόψη χωριό.

Όσον αφορά το σχέδιο από το οποίο προκύπτουν οι οικοδομικές γραμμές ,όπως πολύ σωστά και συγκεκριμένα γράφετε, στην περίπτωσή μου πρόκειται για ένα τοπικό σχέδιο με απόφαση του Νομάρχη η οποία δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. το 1987.

 Το υπόψη σχέδιο ονομάζεται ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ και έχει περιμετρικά σταθερά σημεία για να προσδιορίζει τα όρια του οικισμού. Δεν έχει οικοδομικά τετράγωνα και δεν έχει προκύψει από τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ένταξη διάφορων περιοχών σε εγκεκριμένα σχέδια.

Βέβαια για οικοδομικές εργασίες στο χωριό απαιτείται σχετική άδεια από την Πολεοδομία του Νομού.

Το σχέδιο στο      ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

.-.-.-.-.-.     Οριο      ΟΤΑ

 ---------     Οριο οικισμου

Τις ονομασίες από τα διάφορα σταθερά σημεία για τα όρια του οικισμού.

Η ερώτηση είναι :

 Με αυτό το σχέδιο και χωρίς οικοδομικά τετράγωνα εφαρμόζονται τα αναφερόμενα για τις οικοδομικές γραμμές που ισχύουν στα εγκεκριμένα σχέδια  ?

Μήπως οι οικοδομικές γραμμές για το χωριό ορίζονται από την τοπική πολεοδομία με του όρους δόμησης, με σχετικές διατάξεις οικοδομικών κανονισμών  και με αποφάσεις του Νομάρχη ?   

 

Ευχαριστώ 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

για ολες τις οικοδομικες εργασιες απαιτειται οικοδομικη αδεια....

δεν εχει  σχεση με τον υπολογισμο του αντικειμενικου

 

η συμβ/φος τι λεει???

 

ποιος ειναι οικισμος αυτος να δουμε στους πινακες του 2011 αν βγαινει ακρη

 

[και να μην ειναι σε  γουηκ εντ... ο "σαν την Χαλκιδικη δεν εχει"....  ακις... :smile: :-) :smile: ]

 

υγ

το εντυπο 1 το λεει ρητα

 

δεν  ισχυει  αυτο το "προφορικα" που ανεφερες

 

"Για τους μη παραδοσιακούς η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (αντικειμενικές αξίες) διευκρινίζει, προφορικά βέβαια, ότι εφόσον το συγκεκριμένο χωριό δεν μνημονεύεται στους πίνακες τιμών και συγκεκριμένα στις σελίδες που το αφορούν τότε δεν ισχύει ο περιορισμός και μπορεί να υπαχθεί στην παράγραφο 3, για τις προσόψεις, εάν η απόσταση μεταξύ των οικοδομικών γραμμών είναι μικρότερη ή ίση με 6 μέτρα."

 

δες στο εντυπο..παρ. Β συντελεστης οροφου   προσοψης

Ε1_ισόγειο.pdf

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Για οικισμούς κάτω των 2000κατοίκων, ισχύει όπως πολύ σωστά ανέφερες το ΦΕΚ181Δ'/1985 οπως έχει τροποποιηθεί (μην ξεχνάμε το ΦΕΚ289ΑΑΠ'/2011 το οποίο δεν νομίζω ότι τροποποιεί τις διατάξεις περί γραμμής δόμησης) και ότι αναφέρεται σε αυτό στα άρθρα 5 και 6.

Χρειάζεται μηχανικός για να καθορίσει την γραμμή δόμησης κάθε φορά.

Επίσης, χρειάζεται πολύ προσοχή στον χαρακτηρισμό του δρόμου μπροστά από το οικόπεδο και στις αποφάσεις περί απόστασης από άξονα του δρόμου κλπ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.