Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασίες για επισκευή παλαιού κτιρίου


Recommended Posts

Να ρωτήσω και εγώ κάτι σχετικό ιδιάζον εδώ; 

Έχω μία κατοικία (το πατρικό του πατέρα μου) το οποίο είναι πάνω από 100 χρονών. Από το 1967 και μέχρι σήμερα είναι ακατοίκητο. επειδή θέλω να το επισκευάσω, καταρχάς να επισκευάσω τη σκεπή, διότι άρχισε να βάζει νερό. Δεν πήρε ποτέ ρεύμα. Μπορώ με άδεια 48ωρη να αρχίσω την επισκευή της σκεπής χωρίς ικριώματα; Έχω στα χέρια μου βεβαίωση της κοινότητας ότι είναι προ του 55. Επίσης, επειδή ακόμη είναι στο όνομα του πατέρα μου, γνωρίζετε μήπως μπορώ εγώ αντ'αυτού να βγάλω την όποια άδεια και γενικώς με κάποια εξουσιοδότηση να χειρίζομαι εγώ αντ'αυτού το όλο θέμα; Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Από το 1967 περιμένει το σπίτι να επισκευαστεί, ας περιμένει και λίγες ώρες παραπάνω...

Η σωστή ενέργεια είναι η επίσκεψη με τον μηχανικό σας στο σπίτι αυτό για να σας πει με περισσότερες λεπτομέρειες και ακρίβεια τι ακριβώς πρέπει να πάξετε.

Πάντως αν θεωρήσουμε ότι μας έχετε  δώσει όλη την πληροφορία, η απάντηση είναι ναι στην πρώτη ερώτηση και όχι στη δεύτερη που δεν είναι και απαραίτητο να γίνει και έτσι..Δηλ η άδεια θα βγει στο όνομα του ιδιοκτήτη (πατέρα σας),- διαδικαστικό είναι -, και φυσικά όλα θα τα χειρίζεστε εσείς

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι, λοιπόν στη 48ωρη άδεια; Μόνο από την αστυνομία; Σε δυο μηχανικούς που ανέτρεξα δεν έχουν ιδέα όπως μου είπαν επειδή πρόκειται για παλαιό σπίτι. Γι'αυτό και ψάχνοντας βρήκα αυτό το φόρουμ. 

Link to comment
Share on other sites

Η 48 ωρη είναι ένα έντυπο πάνω στο οποίο αναγράφονται συγκεκριμένες εργασίες.Αυτές που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε τις επιλέγετε , συμπληρώνετε τα υπόλοιπα στοιχεία, ενσωματώνετε κάποιες αναγκαίες εγκρίσεις για την περιοχή ή για το ακίνητο που απαιτούνται,  και με θεωρημένη την υπογραφή σας πάει στην ΥΔΟΜ.ΤΟ θεωρημένο αντίγραφο που θα πάρετε θα το πάτε στην αστυνομία και ξεκινάτε εργασίες μετά από 48 ώρες.Για να μην κάνετε κάτι λάθος να βρείτε κάποιον συνάδελφο που να γνωρίζει τη διαδικασία και να σας βοηθήσει

Link to comment
Share on other sites

Σε όλα τα σωστά που είπε ο συνάδερφος Μανώλης να προσθέσω κάτι σημαντικό κατά την γνώμη μου….

Σπίτι όπως λες 100 και ετών

Εγκαταλειμμένο εδώ και 50 χρόνια περίπου…

Το ελάχιστο πρόβλημα που θα πρέπει να σε απασχολεί θα πρέπει να είναι αν θα βγάλεις 48ωρη χωρίς ικριώματα και χωρίς να έχεις έναν μηχανικό να σε κατευθύνει πως κατ αρχήν να μη σας πέσει στο κεφάλι μια μέρα….

Λύσεις δια του ιντερνέτ για αυτό δεν υπάρχουν…

Τώρα «τι» μηχανικούς βρήκες τι τους ρώτησες και τι κατάλαβες ούτε εγώ έχω ιδέα… αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι ξέρουν για την 48ωρη που εσύ αναζητάς…

Οπότε ή διόρθωσε την αναζήτηση σου ή βρες άλλον στην περιοχή σου και ανάθεσε το. Όχι σκέτα λόγια.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις καλές σας συμβουλές. Όμως η αρχή -δυστυχώς-όλων είναι τα χρήματα. Όταν άρχισα να ρωτώ, μου ζητούσαν λεφτά για την εκτίμηση, χώρια για την έκθεση, χώρια για το φάκελο, χώρια για την επίβλεψη και πολλά άλλα. Επειδή, είπαμε, άσχετος, αλλά όχι ηλίθιος, άρχισα να ψάχνω, αρχικά για το γραφειοκρατικό μέρος του πράγματος. Γι'αυτό ρώτησα και έμαθα τα περί αδειών. Ο μηχανικός, φίλος φίλου, που εξειδικεύεται σε παλαιά οικήματα (ήταν στο Όρος σε πολλά μοναστήρια με τεράστιες μελέτες, αλλά όχι σε σπίτια) είπε πολλά και διάφορα, όμως είπε ότι το σπίτι δεν πέφτει ό,τι και να γίνει. Από εκεί και πέρα, όπως κατάλαβα, το λόγο έχουν οι σκεπατζήδες, για το αν μπορούν ή όχι να επιδιορθώσουν σκεπή με ή άνευ ικριωμάτων. Τώρα, αν το πράγμα δεν σκοντάφτει σε κανονισμούς του φόρουμ, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αν κάποιος που ξέρει καλά τέτοιες καταστάσεις, δηλ. παλιά σπίτια, γραφειοκρατεία περί αδειών κ.λ.π. είμαι ανοικτός, διότι όπως βλέπετε είμαι ακόμη στο σκεπτικό του πράγματος, δεν έχω ξεκινήσει απολύτως τίποτε, και δεν πρόκειται αν δεν βεβαιωθώ για το σύνολο των αναγκαίων θεωρητικών και πρακτικών ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, φυσικά με το αζημίωτο.  

Link to comment
Share on other sites

Όπως σωστά λες η αρχή όλων είναι το χρήμα.

Μη ξεχνάς όμως ότι το τέλος όλων είναι η υγεία και ένα ανοιγμένο κεφάλι είναι τέλος.

 

Νομίζεις ότι έμαθες.

Νομίζεις ότι έχεις δεδομένο ότι ο φίλος φίλου σου έλυσε το πρόβλημα ευστάθειας και πολλά άλλα ακόμα.

Και τέλος.

Ναι δεν επιτρέπεται στο παρόν φόρουμ το ψάρεμα πελάτη ή μηχανικού ούτε όμως η αναζήτηση προσφορών από μηχανικούς.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Και μερικα βασικα λαθη που κανει οποιος πρωτοασχολειται με οικοδομή

 

  1. Φειδεται χρηματων για μηχανικους διοτι τα θεωρει αχρηστα και οπως ειπες κ εσυ "ειμαι ασχετος, αλλα οχι ηλιθος". Το 99% στο τέλος το μετανιωνει και καταλαβαινει οτι τα χρηματα που μπορει να γλιτωσει αν παει σε ενα μηχανικο μπορει να ειναι πολλα περισσοτερα απο την αμοιβη που θα του πληρωσει. Βρες ενα μηχανικο που να ξερει το αντικείμενο  έχοντας υπ οψιν δεν ειναι οτι πιο συνηθες οι επισκευες επεμβασεις σε παλαια πετρινα κτίρια. Το διαδικαστικό (48ωρη κλπ) θα το ξέρουν οι περισσότεροι συναδελφοι
  2. Εμπιστευεται αυτους που του λενε αυτο που θελει να ακουσει. τα παραδείγματα πολλα. βλέπε μηχανικος - μεντιουμ : "αυτο δε πεφτει ποτε" μηχανικός γατόνι: "ελα μωρε δε χρειαζεται αδεια θα πουμε οτι βάφουμε όψεις και θα στο χτισω εγω απ την αρχή", μάστορας γατόνι : "αυτό που σου πε ο μηχανικός να φτιαξεις ειναι υπερβολη. θα σου φτιαξω εγω με τα μισα λεφτα παλατι". εργολάβος γατονι : "με την κατασκευή δώρο ή μελετη" και αλλα πολλα. 
  3. Οταν γινει η στραβη βέβαια αρχιζουν τα "ο αντισεισμικος ελεγχος θελει πολλους υπολογισμους δε γινεται έτσι στον αερα". "Ναι αλλα εγω σου ειχα πει τους κινδύνους". "Εγω δε ξερω απο αυτα μαστορας ειμαι" κλπ
  4. Το φτηνο ειναι ακριβο

Καλη επιτυχια και μη ξεχνας :Στο forum δε θα βρεις τζαμπα μηχανικο αλλα ουτε θα κανεις επαγγελματικο κονε

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Να ξεκαθαρίσω κάτι, αν και το σημείωσα. Δεν ψαρεύω τίποτε, δεν ξέρω κανέναν εδώ μέσα και δεν νομίζω ότι έμαθα τίποτα.  Ήλπιζα εάν γνωρίζουν τα μέλη του φόρουμ να με κατευθύνουν. Και εξηγούμαι: Ο μηχανικός που ήρθε και ήταν γνωστός γνωστού, δεν ήρθε τζάμπα και ούτε διατίθεμαι να κάνω οτιδήποτε τζάμπα. Ο τζάμπας πέθανε. Ασφαλώς και προέχει η ασφάλεια. Γι'αυτό και πριν αρχίσω οτιδήποτε ξεκινώ από τον μηχανικό, και ψάχνοντας έπεσα στο φόρουμ σας. Εκείνο που περίμενα είναι γενικές οδηγίες στο πώς να ξεκινήσω, τι να προσέξω κ.λ.π. Και στο τέλος, ξέρετε δεν γράφει ο κατάλογος μηχανικός τάδε με εξειδίκευση στην αναπαλαίωση παλαιών κτιρίων. Ευχαριστώ πάντως για όλα να είστε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.