Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλώδια στάζουν υγρό


kcher

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα να μοιραζόμουν κάποια εμπειρία που είχα σήμερα, προς συζήτηση. Σε εργοστάσιο που είχα κάνει πέρσι μελέτη και επίβλεψη της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, παρατήρησα σήμερα ότι από ένα πλαστικό σωλήνα που υπάρχει καλώδιο NYY 5x10mm² στο εσωτερικό του, στάζει υγρό ελαφρώς κιτρινωπό, με ιξώδες περίπου όσο του υδραυλικού λαδιού. Το καλώδιο αυτό τροφοδοτεί υποπίνακα μηχανήματος  18,84kW. Η εγκατάσταση είναι επίτοιχη, εντός ορατών πλαστικών σωλήνων. Μάλιστα, υπάρχουν δύο πανομοιότυπα μηχανήματα. Στο ένα το φαινόμενο είναι αρκετά πιο έντονο. Μέτρησα με θερμόμετρο υπερύθρων τη θερμοκρασία των αγωγών και ήταν max 38°C. Τα μηχανήματα αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο τέτοια περίοδο. Έχει τύχει κάτι παρόμοιο σε κάποιον; Γνωρίζετε από πού προέρχεται αυτό το υγρό; Υποδηλώνει κάποια μελλοντική αστοχία της ηλεκτρικής παροχής; Παραθέτω και φωτογραφία.

post-28577-0-79888000-1439065702_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι τιπ ειναι ενα υλικο που βαζανε συνηθος στα παλια καλοδεια μεσα που δεν ξερω ακριβος τον λογο μαλον βοηθαγε στην κατασκευη τους μου εχει τυχει πολες φορες σε νυμ 3χ1.5 κ 2.5 κ επιδη ζεστενεται το καλοδειο απο τα φορτεια αρχιζει κ σταζει αυτο το υγρο.. παντος αποτι εχω κοιταξει δεν ειναι αγωγιμο κ δεν δημηουργει βραχυκηκλωμα..στα καινουργια καλοδια εχει μεσα κατι σαν αλευρι μια σκονι δεν εχει αυτο..κ αποτι βλεπω στην φοτο εχει και ταινια μονοτικη η διακλαδοση.. με τον καιρο βγαζει κ αυτη ζουμια καλυτερα να την βγαλεις και να κανεις την διακλαδοση με κος με πρεσα και θερμοσυστελομενο

Edited by manoselectric
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οντως το υλικο πληρωσης μερικων καλωδιων ειναι αρκετα μαλακο και εχει "λιπαρη" υφη

αν το καλωδιο ειναι διαστασιολογημενο σωστα και ασφαλισμενο σωστα δεν σε απασχολει

μια παρατηρηση, το θερμομετρο υπερυθρων δεν ειναι και ο πιο σωστος τροπος να μετραμε θερμοκρασια, μιας και θελει ρυθμιση αναλογα το υλικο που μετραμε, το χρωμα του κτλ κτλ. 

συνηθως μετρανε με βαση το ποσο εκπεμπουν αντινοβολια τα υλικα, το οποιο δεν εχει να κανει μονο με την θερμοκρασια τους. Καλυτερα ενα θερμομετρακι επαφης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το γνωρίζω για την ακρίβεια του θερμομετρου υπερύθρων και συμφωνώ. Πρέπει να ρυθμίζεται ο συντελεστής εκπεμψιμότητας. Ωστόσο, μια εικόνα έστω χονδροειδη σου δίνει. Αν το μετρουσα γύρω στους 60 βαθμούς, σίγουρα θα μετρούσα και με επαφής.

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο παρατήρησα πρόσφατα σε μια σακούλα που είχα αφήσει για πολύ καιρό ρετάλια από καλώδια ΝΥΜ. Τα καλώδια δεν ήταν παλιά αφού τα είχα αγοράσει πριν 2 χρόνια περίπου. 

 

Ορισμένα από τα καλώδια είχαν βγάλει ένα κολλώδες υγρό, με ιξώδες παρόμοιο με αυτό υγρού φρένων, όπως ανέφερε ο kcher. Από όσο κατάλαβα αυτό το υγρό βγαίνει από τον λευκό μανδύα των καλωδίων NYM. 

 

Φαντάζομαι πως οφείλεται στις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αν και τα είχα σε σκιερό μέρος.

 

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό μιας και μου έκανε χάλια κάποια εργαλεία που είχα αφήσει μαζί με τα καλώδια στην ίδια σακούλα. 

 

Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάποια εταιρεία που να διαθέτει καλώδια χωρίς αυτό το ενοχλητικό side effect ας μας ενημερώσει. 

Link to comment
Share on other sites

Σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση με παρόμοιο πρόβλημα έγινε μόνωση τον καλωδίων για να μην καταλήγει αυτό το υγρό στα σημεία σύνδεσης ή αντικατάσταση τον καλωδίων όπου ήταν δυνατών. Δεν ξέρω ποια μάρκα καλώδια ήταν.

Link to comment
Share on other sites

το ίδιο φαινόμενο έχω παρατηρήσει και εγώ στον κεντρικό πίνακα του εργοστασίου, πιστεύω οτι είναι από την κατασκευή του καλώδιου για να αυξάνει την ευελιξία του κατα την τοποθέτηση σε εγκαταστάσεις. Μετά αντικαταστάθηκε με μια πούδρα, όπου είναι πολύ σπαστική κατα την χρήση του. Το έχω δει, αυτό το λάδι σε καλώδιο ΝΥΜ 3*1,5 και 3*2,5.

Link to comment
Share on other sites

Εμφανίζεται σε καλώδια μη ευρωπαϊκής προέλευσης (από Τουρκία & Κίνα συνήθως). Σε υψηλές θερμοκρασίες γίνεται αρκετά έντονο. Προκύπτει από την αποδόμηση λόγω αυξημένων θερμοκρασίων, των πολυμερών μόνωσης PVC (δεν έχει προστεθεί ως λιπαντικό δηλ.). Η εμφάνιση του φαινομένου εμπεριέχει χημεία, η οποία οδηγεί στην ψαθυροποίηση της μόνωσης αλλά δεν έχω εικόνα εάν συντελεί και στην μείωση της αντίστασής της.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.