Μετάβαση στο περιεχόμενο

στήριξη κουφωμάτων σε κολώνες


 

Recommended Posts

Παρακαλώ μια βοήθεια:

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, τα κουφώματα πρέπει να στηριχθούν κατευθείαν σε κολώνες. τα σχετικά τρυπήματα δεν μπορεί να αποτελέσουν ένα πρόβλημα στατικότητας;

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οι τρυπανιές που θα γίνουν στις κολώνες για την στήριξη του κουφώματος, αλλά ότι δημιουργείς "θέσει" κοντό υποστύλωμα. Επίσης, το μπετονένιο ανώφλι/πρέκι του ανοίγματος εάν δεν είναι (που συνήθως δεν είναι) στο ύψος της δοκού οροφής, πρέπει να στηριχτεί κατάλληλα στο παρακείμενο υποστύλωμα. Ειδικά αν το άνοιγμα είναι μεγάλου μήκους και πάνω από το πρέκι πρόκειται να γίνει χτίσιμο μέχρι την δοκό οροφής (οπότε το πρέκι παίρνει και αρκετό βάρος) τίθεται θέμα και επάρκειας του πρεκιού γενικότερα.  

Όλα αυτά αντιμετωπίζονται βέβαια, ενώ δεν αποτελούν πάντοτε επικίνδυνο πρόβλημα, απλά το επισημαίνω γιατί δεν μπορεί να γίνεται πάντοτε αβίαστα.  

Link to comment
Share on other sites

Δε θεωρω οτι το κασωμα του κουφωματος μπορει να δημιουργησει θεσει κοντο στυλο.

Σε καθε περπτωση, προσωπικα, θα ελεγα οτι δεν τιθεται κανενα προβλημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όσο αφορά για το πρέκιασμα, μαζί με το κουτί απο το ρολό έρχεται λουκούμι.....

Συμφωνώ με Terry και Salpigoal

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Terry προφανώς δεν είπα ότι το ίδιο το κούφωμα δημιουργεί κοντό υποστύλωμα, αλλά τα χτισίματα + μπετονένια σενάζ (ποδιάς και πρεκιού) πάνω και κάτω από το κούφωμα...

Και δεν είναι όλα τα ανοίγματα τα ίδια... (άλλο η πόρτα, άλλο το παράθυρο, ρολό ή χωρίς ρολό, μήκος ανοίγματος, ύψος ανοίγματος κ.τ.λ)

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Τοτε οκ!! :smile:

 

Αρκει τα σεναζ να ειναι απο στυλο σε στυλο.

Αλλα ακομα και τοτε ειναι ενα θεμα προς διερεύνηση, αν πχ το πρεκι που θα ειναι 10εκ υψος και 30εκ πλατος μπορει "εμβολίσει" πχ ενα στυλο 50*50εκ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι μόνο του το σενάζ που δημιουργεί κοντό υποστύλωμα (και άρα δεν έχει σχέση αν το σενάζ είναι από κολώνα σε κολώνα), αλλά όλο το σύστημα τοίχου + σενάζ... Είναι γνωστό το θέμα του "θέσει" κοντού υποστυλώματος (το επισυναπτόμενο είναι από ένα εγχειρίδιο του Ιγνατάκη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αναφορές στο θέμα, που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε). 

post-79421-0-88205200-1440323007_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Δεν το αμφισβήτησε κανεις.

 

Ο Ιγνατακης μαλιστα προτεινει γενικα σε ολες τις τοιχοπληρωσεις να μην υπαρχει επαφη με τους στυλους.

Εχει και ενα συστημα με UPN.

Αυτο κατα τη γνωμη μου ειναι η υπερβολη, της υπερβολης.

 

caan

 

Ακομα και να θεωρησεις οτι η τοιχοπληρωση ειναι ικανη να δημιουργησει θεσει κοντο στυλο, μπορεις ευκολα να τον ελεγξεις.

 

(και άρα δεν έχει σχέση αν το σενάζ είναι από κολώνα σε κολώνα)

 

 

Δεν το εγραψα πολυ καλα.

Εννοω το ανοιγμα στο φαντωμα να ειναι τετοιας γεωμετριας που να μπορει να δημουργησει κοντο στυλο.

πχ αν εχεις ενα φατνωμα 2,5 * 4μ και μια πορτα 2.2*1 στη μεση του φατνωματος, προφανως δεν δημιουργει κανενα προβλημα.

 

Εχω αρκετες φωτο απο βλαβες σεισμω,ν σε περιπτωση φεγγιτων, υψους 30-40εκ και κυριως σε κτηρια με στυλους μικρων διαστασεων.

Δεν εχω δει καμια φωτο, που ενα ανοιγμα (ακομα και αν ειναι τετοια η γεωμετρια του που να μπορει να θεωρηθει οτι συμβαλλει στη δημιουργια θεσει κοντου στυλου), να εχει δημιουργησει την παραμικρη βλαβη.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της αλληλεπίδρασης των τοιχοπληρώσεων με το περιβάλλον πλαίσιο Ο.Σ (όχι μόνο ως προς το "θέσει" κοντό υποστύλωμα αλλά γενικότερα) είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και σηκώνει πάρα πολύ συζήτηση... (όπως γίνεται και πολύ μεγάλη έρευνα βέβαια εδώ και κάμποσα χρόνια). 

 

Αυτό που λέει ο Ιγνατάκης με το UPN, είναι αμέσως κάτω από το απόσπασμα που επισύναψα.. (το έκοψα σκόπιμα... :smile: , αν και θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση, υπό προϋποθέσεις, αλλά όχι για την καθημερινή πρακτική και ούτε για το σύνολο των περιπτώσεων).  

Το να ελέγξεις αν η παρουσία τοιχοπλήρωσης, που δεν καταλαμβάνει όλο το ύψος του φατνώματος, δημιουργεί πρόβλημα είναι σίγουρα η σωστή λύση αρκεί αυτό να γίνει σε επίπεδο ανάλυσης-προσομοίωσης (π.χ το εργαλείο του ΡΑΦ όπου δημιουργεί άκαμπτους βραχίονες ανά διεύθυνση και με μήκος όσο αυτό του ύψους της τοιχοπλήρωσης, είναι μια καλή προσέγγιση). Αυτό ακριβώς προσπαθούσα κι εγώ να πω... :smile:

Edited by Caan
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.