Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση συγκεκριμένων δεσμεύσεων χωρικού σχεδιασμού (Ειδικό Πλαίσιο Τουρισμού, Περιφερειακά Πλαίσια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κ.λπ.)


Recommended Posts

Καλημέρα Συνάδελφοι,

 

για την Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις υφισταμένης δραστηριότητος η αρμοδία Υπηρεσία μου ζητά μέσω ερωτηματολογίου να απαντήσω εάν:

"Το γήπεδο/οικόπεδο της εγκατάστασης εμπίπτει σε περιοχή για την οποία προκύπτουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον χωρικό σχεδιασμό (Ειδικό Πλαίσιο Τουρισμού, Περιφερειακά Πλαίσια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κλπ);"

 

Υπέθεσα ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το διαπιστώνει το Τοπογραφικό Τμήμα της οικείας Υ.Δομ. κατόπιν υποβολής αντιστοίχου ερωτήματος, ωστόσο το Τοπογραφικό Τμήμα της οικείας Υ.Δομ. δεν μπορώ να πω ότι με διαφώτισε ή ότι έδειξε βεβαιότητα για τον τρόπο αντιμετωπίσεως παρά με παρέπεμψε σε ένα Φ.Ε.Κ. που αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της εν λόγω περιοχής.

Γνωρίζει κάποιος Συνάδελφος πώς λαμβάνεται η Βεβαίωση σχετικά με το ανωτέρω ερώτημα και ποιά υπηρεσία το χορηγεί ; (Στο Φ.Ε.Κ. πάντως των Προτύπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων αναφέρει ως υπηρεσία την Πολεοδομία)

Εάν όχι, με ποιό τρόπο είναι σε θέση κάποιος να απαντήσει Ναι ή Όχι στο συγκεκριμένο ερώτημα; Θα πρέπει να διαβάσω κάποια Φ.Ε.Κ. και να αποφανθώ και εάν ναι ποιά είναι αυτά (πώς τα βρίσκω) ;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν ζητείται ρητά βεβαίωση πολεοδομίας νομίζω ότι αυτό που εννοεί είναι να εντοπίσεις το ακίνητο στην περιοχή του ΓΠΣ και να δεις για την περιοχή αυτή τις χρήσεις γης υπάρχουν, αν επιτρέπεται η δόμηση και με ποιους περιορισμούς κλπ.

Για παράδειγμα δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε μια βιοτεχνική χρήση και το ΓΠΣ στη θέση του ακινήτου να απαγορεύει μια τέτοια χρήση ή μπορεί να το επαγγελματικό σου ακίνητο να είναι σε μια περιοχή ΒΙ.ΠΕ για την οποία υπάρχουν δεσμεύσεις για τις δραστηριότητες που μπορούν να εγκατασταθούν και τους ειδικούς όρους δόμησης που ισχύουν στα γήπεδα αυτά.

Προσωπική γνώμη όλα αυτά και αν κάποιος συνάδελφος το έχει αντιμετωπίσει ας το καταθέσει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Pavlos33, 

αναφέρεται και ρητώς εντός του Φ.Ε.Κ.:

"βεβαίωση από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία περί υπαγωγής ή μη της περιοχής του γηπέδου ή οικοπέδου του έργου σε συγκεκριμένες  δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού (Ειδικό πλαίσιο Τουρισμού, Περιφερειακά Πλαίσια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κ.λπ.)"

 

Ωστόσο, όπως αναφέρω και στο προηγούμενο μήνυμα το Τοπογραφικό Τμήμα της οικείας Υ.Δομ. δεν μπορώ να πω ότι με διαφώτισε ή ότι έδειξε βεβαιότητα για τον τρόπο αντιμετωπίσεως παρά με παρέπεμψε σε ένα Φ.Ε.Κ. που αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της εν λόγω περιοχής. Εν ολίγοις σα να μου λένε διάβασε αυτό το Φ.Ε.Κ. και βγάλε άκρη μόνος σου και συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο όπως κρίνεις. Το Φ.Ε.Κ. το διάβασα αλλά δεν αναφέρει και τυχόν έτερες δεσμεύσεις όπως από Ειδικό Πλαίσιο Τουρισμού, αναφέρεται μόνο στις χρήσεις γης κ.λπ.

Βέβαια, στην περίπτωση που αναφέρομαι δε ζητείται αυτή η βεβαίωση παρά μόνον η ορθή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνήσω με τον Παύλο

σε αντίστοιχη περίπτωση συμπλήρωσης ερωτηματολογίου (από συνάδελφο Μηχ-Μηχ που βοηθούσα) εντοπίζεις τη θέση του ακινήτου σε σχέση με θεσμοθετημένες ΖΟΕ, ΓΠΣ, Νατούρα κλπ και το δηλώνεις 

το ΦΕΚ που αναφέρεσαι ελπίζω να συνοδεύεται και από χάρτες αλλιώς να σου υποδείξουν στην ΥΔΟΜ κάτι που να τους περιέχει

ή βρίσκεις κάποιον αρχιτέκτονα ή πολιτικό της περιοχής που να έχει ασχοληθεί με όρους δόμησης για περισσότερη σιγουριά ή/και επιβεβαίωση

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που ζητείται βεβαίωση, θεωρώ πως θα πρέπει με αίτηση να υποβάλλεις το ερώτημα σου στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία με επισυναπτόμενο ένα τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να αποτυπώνεται σαφώς ή έκταση, με συντεταγμένες. Καλό θα ήταν να κάνεις όσο πιο συγκεκριμένο το ερώτημα σου, δηλ. " το ακίνητο εμπίπτει εντός ποιάς ζώνης του ΓΠΣ [φεκ ....], της ΖΟΕ .... [φεκ ....] κλπ κλπ ώστε να τους " κατευθύνεις" σε κάποιον βαθμό. Το τι ισχύει επί της ουσίας στην περιοχή, μπορείς να το μάθεις με έρευνα δική σου ή από κάποιον συνάδελφος της περιοχής. Εάν δεν ήταν απαιτητή βεβαίωση, θα ήμουν της ίδιας γνώμης ακριβώς με Παύλο και imho παραπάνω.

 

edit

Προφανώς διάβασα λάθος την ανάρτηση σου παραπάνω συνάδελφε θεωρώντας πως ζητείται βεβαίωση. 

Αφου δεν ζητείται, συγκεντρώνεις-συγκρίνεις τα στοιχεία της περιοχής και απαντάς ΝΑΙ ή ΟΧΙ, όπως είπε ο armenopoulos παρακάτω.

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον η βεβαίωση δεν απαιτείται όπως αναφέρεις, η απάντηση στην ερώτηση του ερωτηματολογίου είναι "ΝΑΙ", αφού από το ΓΠΣ τίθενται συγκεκριμένες δεσμεύσεις (ήτοι οι επιτρεπόμενες για την εν λόγω περιοχή χρήσεις γης).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

όπως το θέτεις Συνάδελφε armenopoulos συμφωνώ...βέβαια από την άλλη για ποιά περιοχή - υπ' αυτήν την έννοια - δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ; Και εκτός των Γ.Π.Σ. - μιας που το πιάσαμε το θέμα - το εάν προκύπτουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από Ειδικό Πλαίσιο Τουρισμού ή Περιφερειακά Πλαίσια ή ΣΧΟΟΑΠ πώς το διαπιστώνουμε ; Πώς συγκεντρώνουμε-συγκρίνουμε τα στοιχεία της περιοχής όπως αναφέρει και ο Συνάδελφος DIMITRIS80;

Πάντως, εφόσον στο Φ.Ε.Κ. αναφέρεται ότι όταν ζητείται ως δικαιολογητικό - όχι στην περίπτωσή μου - Βεβαίωση, τότε χορηγείται από την αρμοδία Πολεοδομία, υποβάλλεις αίτημα και περιμένεις απάντηση επισημαίνοντας και τις διατάξεις από τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση τέτοιας βεβαιώσεως και τυχόν πληροφορίες που θα συνδράμουν στην κατεύθυνση των υπαλλήλων όπως αναφέρει και ο Συνάδελφος DIMITRIS80.

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άλλα προβλέπει ο υπερκειμενος του ΣΧΟΟΑΠ /ΓΠΣ σχεδιασμός (ΠΠΧΣΑΑ, Τομεακά βιομηχανίας-τουρισμού-ΑΠΕ, ΖΕΠ/Natura, ΠΔ γενικης ισχύος κλπ) και άλλα, με άλλη διατύπωση ή με επιπρόσθετους όρους να προβλέπει το ΣΧΟΟΑΠ ή το ΓΠΣ. Επιπλέον, πολλές φορές τα ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ δεν έχουν ξεκάθαρη διατύπωση για τις χρήσεις πλην κατοικίας, οπότε απαιτείται ερμηνεία ή εξαγωγή έμμεσου συμπεράσματος. Αν δεν έχεις πέσει σε τέτοια περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Διαφορετικά έχεις πρόβλημα και πρέπει να το συζητήσεις καλοπιστα με την ΥΔΟΜ ή σε περίπτωση διαφωνίας με την ΔΙΠΕΧΩ της αποκεντρωμενης διοίκησης που εισηγηθηκε το ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ προς υπογραφή. Καλή τύχη.

 

Συνάδελφε, καλη αρχή στο forum, παρακαλώ συμπλήρωσε την ειδικότητα σου στο προφίλ σου. Ευχαριστώ.

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η γνώμη μου είναι η εξής:

Θα πρέπει να δεις εαν για την περιοχή χωροθέτησης του Έργου υπάρχουν περιορισμοί  (ΓΠΣ αν είναι αστική περιοχή, ΣΧΟΟΑΠ αν είναι ευρύτερη), το εγκεκριμένο Χωροταξικό της οικείας Περιφέρειας καθώς και τα κλαδικά χωροταξικά (βιομηχανία, τουρισμός, κ.λ.π.)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.