Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στόμια αεραγωγών.


GeorgeS

Recommended Posts

Λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Υπάρχει κάποιος εμπειρικός τρόπος εκτίμησης των στομίων (τεσσάρων ή δύο διευθύνσεων για οροφή και επίτοιχων) όταν γνωρίζουμε :

 

α. την παροχή m3/h

β. το ύψος από την ζώνη κίνησης (δηλ. το ύψος από τα 1.8μ και πάνω μέχρι το στόμιο-οροφή)

γ. τη ταχύτητα στο ύψος των 1.8μ (0.2 m/sec)

δ. την απόσταση Χ οριζόντια μεταξύ στομίων

ζ. την απόσταση Υ κάθετη μεταξύ στομίων

 

Το πρόγραμμα της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ βγάζει ότι νάναι μου φαίνεται. Άλλα βγαίνουν από τις καμπύλες, άλλα βγάζει το λογισμικό.

 

Καμιά εμπειρική σχέση για το εργοτάξιο υπάρχει ?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ασχολούμαι αποκλειστικά με τέτοια θέματα πρέπει να σου πω πως κάτι δεν κάνεις σωστά στο πρόγραμμα της Αερογραμμής.

Έχουμε και λέμε.

α)Διαλέγεις τον τύπο του στομίου που θέλεις να βάλεις

β)Έχεις συγκεκριμένη παοχή

γ)Έχεις συγκεκριμένη απαίτηση ως προς τον θόρυβο

δ)Παίζεις τότε με το πρόγραμμα και διαλέγεις τις διαστάσεις που θέλεις

ε)Έτσι βλέπεις αν είσαι στα αποδεκτά επίπεδα του θορύβου και τελείωσες

 

Ελπίζω να βοήθησα αν κατάλαβα σωστά το ερώτημα σου

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ilias_77_thes

 

καταρχήν σε ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Είναι μόνο τα επίπεδα θορύβου ? Εγώ κοιτάζω ώστε σε ύψος 1.8 - 2 μ να έχω και ταχύτητα αέρα από 0.1-0.2 m/sec.

 

Επειδή έχεις ασχοληθεί και πιθανόν θα καταλάβεις γιατί μιλάω θα σου πω τη διαδικασία για τα στόμια της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ που συνήθως χρησιμοποιώ.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνω με το πρόγραμμα της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ είναι γιατί μου βγάζει άλλα αποτελέσματα το πρόγραμμα και άλλα η χειροκίνητη διαδικασία.

 

Ξεκινάω χειροκίνητα ως εξής : Έστω ότι θέλω να βάλω 4 στόμια (4 κατευθύνσεων) συνολικής παροχής 2000 m3/h, άρα από 500 m3/h στο καθένα. Σύμφωνα με τις οδηγίες πάω στο διάγραμμα του βεληνεκούς και βλέπω σε τι απόσταση τα βάζω μεταξύ τους (το γνωστό 2Χ). Επιλέγω την ανάλογη καμπύλη και αφού βρω σημείο τομής με το ύψος Υ (Υ=κατακόρυφη απόσταση από στόμιο μέχρι εκεί που θέλω η ταχύτητα να είναι 0.2 m/sec) προχωράω στο επόμενο διάγραμμα (το φυλλάδιο ακριβώς από πάνω) και συναντάω την καμπύλη (γραμμή) για ταχύητα 0.2 m/sec, εν συνεχεία μετακινούμε αριστερά στο τελευταίο διάγραμμα, βλέπω που η ευθεία μου "βρίσκει" την παροχή των 500m3/h και από κεί την ισοδύναμη διάσταση. Τέλος από τον σχετικό πίνακα βρίσκω τις διαστάσεις του στομίου.

 

Αυτή η διαδικασία μου δίνει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα!!!

 

Επίσης άλλο ερώτημα !!! Αν η ισοδύναμη διάσταση είναι έστω Χ τότε μπορείς να επιλέξεις πολλούς συνδιασμούς π.χ. 200χ600, 400χ300 κοκ. (πάντα για 4 κατευθύνσης)... αν λοιπόν επιλέξεις έστω 200χ600 τότε πως ξέρει το πρόγραμμα πως το τοποθετείς σε σχέση με το διπλανό στόμιο και σου κάνει τους υπολογισμούς (δηλ. πως ξέρει ποιά πλευρά είναι παράλληλη με το γειτονικό στόμιο). Γιατί, χρησιμοποιώντας ένα στόμιο 300χ400 μου βγάζει άλλα αποτελέσματα αν χρησιμοποιήσω ένα ισοδύναμο 200χ600!!!

 

Ευχαριστώ, ελπίζω να μην σε κούρασα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου. Μου αρέσει ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος. Το ψάχνεις πάρα πολύ. Δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος ώστε να σου δώσω απάντηση στο ερώτημα σου. Αλλά ξεκινάμε από κάτι βασικό. Θεωρητικά είναι σωστή η αντιμέτώπιση σου ως προς το θέμα της παροχής που λες ότι έχεις 2000m3/h. Επομένως εγώ αυτό που κάνω είναι να δω σε πόσα στόμια θέλω να την μοιράσω και από εκεί και πέρα να διαλέξω την κατάλληλη διάσταση με κριτήριο το θόρυβο. Αναλόγως μοιράζω και τα στόμια στο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως αγαπητέ ilias_77_thess σε επικοινωνία που έκανε συνάδελφος με την εταιρεία του είπαν πως τα φυλλάδια έχουν κάποια λάθη, οπότε θεωρώ πως μάλλον εκεί οφείλετε η όποια αστοχία. Το πρόγραμμα, λένε (ελπίζω να αληθεύει), δουλεύει σχετικά καλά. Τώρα ένας Θεός ξέρει αν και πόσο καλό είναι. Συμφωνώ ότι σε γενικές γραμμές έτσι όπως το κάνεις εσύ παίρνεις μάλλον καλά αποτελέσματα.

 

Το ΦΟΒΕΡΟ πάντως είναι ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η χώρα μας είναι μπάχαλο. Εχω επικοινωνήσει με 2-3 εταιρείες στομίων, με 2-3 εταιρείες κλιματισμού και με Χ άλλες εταιρείες και διαπιστώνω μετά μεγάλης απογοήτευσης ότι έχουμε να κάνουμε με πωλητές και όχι με τεχνικούς. Η ασχετοσύνη και η έλλειψη γνώσεων πέραν των απολύτως βασικών πάει σύννεφο σε αυτές τις εταιρείες.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί, χρησιμοποιώντας ένα στόμιο 300χ400 μου βγάζει άλλα αποτελέσματα αν χρησιμοποιήσω ένα ισοδύναμο 200χ600!!!

 

Γιώργο είσαι σίγουρος πως αυτό ωφείλεται στην τοποθέτηση των στομίων (με βάση τη μικρή και μεγάλη πλευρά τους);

 

Ίσως οφείλεται στη διαφορετική επαγωγή που έχουν στόμια διαφορετικών διαστάσεων.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως εγώ με τον τρόπο που δουλεύω δεν είχα ποτέ προβλήματα στην εφαρμογή. Και όποτε χρειάστηκα συμβουλή από άτομα της Αερογραμμής ακόμη και από τον ιδιοκτήτη του με βοήθησαν αρκετά. Έχουμε βάλει αρκετά στόμια. Σκέψου ότι είμαστε αν όχι ο μεγαλύτερος, από τους μεγαλύτερους πελάτες της Αερογραμμής. Να σκεφτείς ότι τώρα μόνο σε ένα έργο που φτιάχνουμε έχουμε να βάλουμε 500 στόμια.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ ilias_77_thes απ ότι κατάλαβα εσύ έχεις ως βασικό κριτήριο το θόρυβο ώστε αυτός να είναι στα επιθυμητά επίπεδα (κάτω απο 30db). Απ΄όσο λες η μέθοδος αυτή δουλεύει καλά. Φαντάζομαι ότι βασικά ισχύει για τυπικά κτίρια με ύψος δαπέδου-οροφής περίπου 2.8-3m. Διότι για πιο υψηλές οροφές θα πρέπει να κοιτάμε και το βεληνεκές.

 

Πες μου κάτι, εξ εμπειρίας τι ταχύτητα εξόδου στομίου εκτιμάς ότι είναι καλή ? Γιατί εμένα σε κάτι υπολογισμούς μου βγαίνει συνήθως κάπου στο 1.4 m/sec μέση τιμή. (για συνηθισμένες εφαρμογές).

 

Επίσης στους κεντρικούς αεραγωγούς για κτίρια γραφείων υπολογίζω 5-6 m/sec και για όλους τους άλλους κλάδους από 3 εως 4 m/sec.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.