Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Μήπως γνωρίζει κάποιος να μου πεί σε περίπτωση που το ΣΥΠΟΘΑ συνταχθεί ομόφωνα με την αρνητική εισήγηση της ΥΔΟΜ για εξαίρεση απο κατεδάφιση ποιά είναι η επόμενη ενέργεια?

 

Μπορώ να κάνω ένσταση? Διάβασα σε κάποιο forum ότι μπορεί το ΣΥΠΟΘΑ με ένσταση να επανεξετάσει το θέμα σε δέυτερο βαθμό? Ισχύει κάτι τέτοιο? Γνωρίζει κάποιος την διαδικασία?

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον εκδοθεί η τελική πράξη από το αρμόδιο όργανο (κατά περίπτωση Περιφεριάρχη αν πρόκειται για δηλωθέν αυθαίρετο με τον 1337 ή Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης αν πρόκειται για μικροπαράβαση), μπορεί να ασκηθεί προσφυγή κατά αυτής στα διοικητικά δικαστήρια. Κατά της γνωμοδότησης του ΣΥΠΟΘΑ, που αποτελεί ενδιάμεση διοικητική πράξη κατά την διαδικασία εξαίρεσης ή μη από την κατεδάφιση, δεν χωρεί προσφυγή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε τι εννοείτε τελική πράξη ή ενδιάμεση?

 

Το θέμα απο το ΣΥΠΟΘΑ εξετάστηκε μία φόρα και αφορούσε την εξέταση από κατεδάφιση σύμφωνα με τον Ν 1512/85 Αρ9 παρ 8 νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών,και φορούσε στο σύνολο 7 μικρό αυθαιρεσίες .

 

Στην γνωμοδότηση της η ΥΔΟΜ είχε κάνει θετική εισήγηση για τις τέσσερις και αρνητική για τις τρείς.

 

Την ίδια στάση κράτησε και το ΣΥΠΟΘΑ χωρίς να εξετάσει ουσιαστικά το θέμα περί αισθητικής και πρακτικής. 

 

Η ένσταση ή ο όρος θεραπεία που έχω ακούσει δεν υπάρχουν σαν διαδικασία σε δεύτερο βαθμό στο ίδιο το ΣΥΠΟΘΑ?

 

Θα πρέπει τυχόν ένσταση να γίνει μόνο σε διοικητικά δικαστήρια?

Link to comment
Share on other sites

Τελική πράξη είναι η απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εξαίρεση ή μη των μικρών παραβάσεων. Μόνο επί αυτής μπορεί να ασκηθεί προσφυγή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ armenopoule

έχω την εντύπωση ότι η αίτηση θεραπείας ισχύει σε όλες τις απεχθείς για τον πολίτη αποφάσεις

οποιοδήποτε οργάνου, επομένως και του ΣΥΠΟΘΑ

Link to comment
Share on other sites

Η πράξη του ΣΥΠΟΘΑ έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα (η απόφαση του Γ.Γ. για την εξαίρεση ή μη από την κατεδάφιση εκδίδεται μετά την γνώμη του ΣΥΠΟΘΑ σύμφωνα με τον 1512). Για τον λόγο αυτόν αναφέρω ότι προσφυγή μπορεί να ασκηθεί μόνο κατά αυτής της τελικής απόφασης.

 

Αίτηση θεραπείας από όσο γνωρίζω μπορεί να ασκηθεί κατά ατομικής διοικητικής πράξης και ειδικά στην περίπτωση που δεν προβλέπεται ιεραρχική ή ειδική διοικητική προσφυγή. To 6268/14 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται στην δυνατότητα άσκησης αίτησης θεραπείας κατά απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ στην περίπτωση που αυτή έχει εκτελεστό χαρακτήρα (δηλαδή όταν το ΣΥΠΟΘΑ εξετάζει προφυγή κατά πράξης ή παράληψης της ΥΔΟΜ ή όταν εξετάζει ένσταση κατά έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτου). Ωστόσο τα παραπάνω αποτελούν νομικό ζήτημα και είναι αναγκαία η συνδρομή/συμβουλή δικηγόρου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είναι δυνατή η άσκηση αιτήσεως θεραπείας κατά της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ. Επειδή στη συγκεκριμένη διαδικασία, η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ δεν έχει αποφασιστικό αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, προσβάλλεται και η απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα διοικητικά δικαστήρια στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.