Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενισχύσεις δομικών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα.


 

Recommended Posts

Καλημέρα,

να παραθέσω κι εγώ μια ερώτηση -ελπίζω να μην είναι άσχετη.

Επειδή πρώτη φορά ασχολούμαι με επέμβαση στο στατικό φορέα υφισταμένου κτιρίου, έχω κάποιες απορίες. Η επίλυση του κτιρίου βγάζει ως αποτέλεσμα ότι κάποια υποστυλώματα πρέπει να μεγαλώσουν (π.χ. από 30/30 σε 50/50) όπως επίσης και κάποιες δοκοί (π.χ. από 20/50 σε 30/70).

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει? Πως πρέπει να γίνει νέα σκυροδέτηση για την αύξηση των διαστάσεων ή μέσω μεταλλικών ελασμάτων μπορεί να επιτευχθεί η αντίστοιχη άυξηση της αντοχής? Κι αν είναι όντως έτσι, πώς υπολογίζονται αυτά τα ελάσματα? Πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο?

Επειδή όπως είπα, πρώτη φορά ασχολούμαι με το θέμα και δεν ξέρω πολλά από πρακτικής άποψης, θα ήθελα κάποια πληροφόρηση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Αν και η ερώτησή σου είναι πολύ γενική θα προσπαθήσω να σε κατατοπίσω.

Στην προκειμένη περίπτωση η καλύτερη λύση είναι να προβείς σε μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος. Δηλαδή εν ολίγοις θα καθαρίσεις πολύ καλά τον σοβά από τις υπάρχουσες κολώνες θα αφαιρέσεις και την επικάλυψη και θα κατασκευάσεις ένα νέο υποστύλωμα γύρω από το παλιό χρησιμοποιώντας πάπιες για την διαμήκη σύνδεση του κατακόρυφου οπλισμού και την σωστή λειτουργία του σε ορθές τάσεις. Η αύξηση του πάχους θα σου βγεί γύρω στα 15cm.

Στην δική σου περίπτωση το κτήριο είναι προφανές ότι θέλει αύξηση στην δυσκαμψία καθώς το πολύ μικρό παχος των υποστυλωμάτων το υποδηλώνει. Αν όμως θέλεις να κάνεις ειδική επέμβαση για την αποκατάσταση των υποστυλωμάτων με αύξηση της αντοχής σε κάμψη τότε θα πρεπει κατ'άρχήν να ελέγξεις τον δείκτη σχετικής μεταθετότητας του κτηρίου (θ<0.10 ΕΑΚ 4.1.2.2) για να δείς αν θα πρέπει να συνυπολογίζεις επιρροές p-Δ ή όχι. Η διαστασιολόγηση τέτοιων στοιχείων θα γίνει με εξιδεκευμένα μοντέλα για τα οποία μπορείς να βρείς στοιχεία στο σχέδιο του ΚΑΝΕΠΕ (δες downloads). Επίσης πρέπει να προσδιορίσεις τι ακριβώς ενίσχυση χρειάζεσαι, αν θέλεις ενίσχυση έναντι τέμνουσας και ο έλεγχος του θ ικανοποιείται μπορεί και να βρείς αξιόλογη λύση την εφαρμογή ανθρακουφασμάτων.

Αν χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση θα βρείς πάρα πολλές αναφορές στο forum για θέματα ενίσχυσης, για να σε βοηθήσουν σε αυτά που ψάχνεις.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει παλι να φανω κακος αλλα με φοβιζει το οτι καποιος παει να κανει επεμβαση σε υπαρχον κτηριο και δεν γνωριζει σχεδον τιποτα περι επεμβασεων-ενισχυσεων...Δεν ξερω...δικια σου φιλε μου η ευθυνη..Αλλα το οτι απο την αναλυση σου προεκυψε διατομη 50*50 τι σημαινει δλδ???Τι οπλισμο εχει η διατομη σου και τι οπλισμο η διατομη 50*50???Στις επεμβασεις δεν ακολουθεις αυτη τη στρατηγικη σχεδιασμου. Βλεπεις με τι εχεις να κανεις, υπολογιζεις που θες να το φτασεις αυτο που εχεις κ διαστασιολογεις "την επεμβαση σου", ειτε με μανδυα εκτοξευομενου, ειτε με κοστουμι απο χαλυβα, ειτε ΙΩΠ...Οτι σου ειπε ο iovo....

 

YΓ. iovo τις επικαλυψεις δεν χρειαζεται να τις αφαιρεσεις, αρκει να φυγει ο σοβας και να αγριεψεις λιγο την επιφανεια. Γενικα το εκτοξευομενο σκυροδεμα σε τετοιες περιπτωσεις πρεπει να προσεχεις ποιος θασ το κανει

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα terry η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σοβαρότατη δεν μπορείς έτσι να βγάλεις άκρη.

 

YΓ. Για την καθααίρεση της επικάλυψης:Αν θέλεις να κολλήσεις πάπιες όμως?

Link to comment
Share on other sites

Σπας λιγο το μπετο στην γωνια του υποστηλωματος εκει που θα μπει η παπια **...Εκει θα βαλλεις νεο διαμηκη οπλισμο. μονο στις γωνιες, δεν εχει κανενα νοημα να βαλεις στο μεσο τη στιγμη που θα εχεις τετραγωνικους συνδετηρες***....Μη ακουσω καποιον οτι θα κανει ενισχυση με μανδυα σε "υποστυλωμα" 25*120....

 

 

**Φυσικα αν το στοιχειο εχει υποστει ζημιες κ εχουν αποκολληθει οι επικαλυψεις θα τις καθαιρεσεις...

***Συνηθως οι 4 αυτοι ραβδοι επαρκουν στην παραλαβη της "νεας" ροπης.Η τεμνουσα, η περισφιξη κ κατ'έπεκταση η πλαστιμοτητα ειναι αυτα που πονανε..

Link to comment
Share on other sites

Στο συνέδριο συζητήθηκε να μπορεί κάποιος να αναλάβει ενισχύσεις μόνο αν έχει εμπειρία.

 

Κατά τα άλλα φαντάζομαι και ελπίζω ότι ο desptsouk έχει κάποιον δίπλα του και απλά βρήκε το θάρρος να ρωτήσει και εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.