Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΝΦΙΑ - αδικίες εντός οικισμών. Εκτάσεις (βοσκότοπος) εξαιρούμενες των ορίων


Recommended Posts

Από τις μεγαλύτερες αδικίες που έφερε ο ΕΝΦΙΑ, είναι για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμών (κάθε είδους), που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για μεγάλες εκτάσεις - συχνά κατσάβραχα - με ευτελείς εμπορικές αξίες. Το παράδειγμά μου είναι ένα τεμάχιο 20 στρ. εντός οριοθετημένου οικισμού<2000κατ. που η αξία του υπολογίζεται από την ΔΟΥ σαν "οικόπεδο" και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 17.000€ μόνο για το 2016 (η εμπορική αξία του είναι <10.000€). Πρόκειται όμως για βοσκότοπο "με την βούλα", με εγγραφή στα μητρώα ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, αναφέρεται ως βοσκότοπος σε συμβόλαια σύγχρονα αλλά και παλιά, με μισθωτήρια σε κτηνοτρόφους, με παλιά μαντριά κλπ. Μορφολογικά είναι κατσάβραχα με χαμηλή βλάστηση. Η Δ/νση Αγροτ. Ανάπτυξης & η ΔΟΥ έκαναν αυτοψία και συνηγορούν άτυπα ότι είναι "βοσκότοπος" αλλά δεν δίνουν επίσημο χαρακτηρισμό γιατί βρίσκεται εντός περιγράμματος οριοθετημένου οικισμού. . ΕΡΩΤΗΜΑ: Μπορεί να υπαχθεί στις εξαιρέσεις του Π.Δ. 24/4/1985 ΦΕΚ181Δ', (όπως τροπ/κε με το Π.Δ.14/4/1987 ΦΕΚ133Δ') Άρθρο 4, παρ.2Β/α ως γεωργοκτηνοτροφική έκταση μεγάλης παραγωγικής σημασίας; Η ΥΔΟΜ αρνείται την αξαίρεση και λέει ότι είναι "οικόπεδο".

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

αν βρίσκεται εντος ΑΠΑΑ με τιμή ζώνης κλπ η αντικειμενική αξία του υπολογίζεται με το έντυπο Ε3 (οικόπεδο) και όχι με το έντυπο ααγης που αφορά εκτός οικισμού ακίνητα, για τα οποία υπάρχουν οι κατηγορίες όπως πχ "βοσκότοποι, γεωτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες κλπ, αλλά με τις χαμηλές τιμές Α.Β.Α (αρχική βασική αξία) ή Ε.Β.Α (ειδική βασική αξία). Εκ πρώτης όψεως δε βλέπω να μπορείς να το γλυτώσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Έχετε άποψη αν μπορεί να υπαχθεί στις εξαιρέσεις του Π.Δ. 24/4/1985 ΦΕΚ181Δ', (όπως τροπ/κε με το Π.Δ.14/4/1987 ΦΕΚ133Δ') Άρθρο 4, παρ.2Β/α ως γεωργοκτηνοτροφική έκταση μεγάλης παραγωγικής σημασίας; Είναι νομίζω η μόνη λύση. Για παράδειγμα σε οικισμό χωρίς περίγραμμα αλλά με ακτίνα (800μ) ξέρω ότι ισχύει η εξαίρεση. Ξέρω περίπτωση που εκδόθηκε από την Δνση Αγροτ. Ανάπτυξης πράξη χαρακτηρισμού γηπέδου ως "γεωργικής γης υψηλής  παραγωγικότητας" (ΓΥΠ), εντός της ακτίνας 800μ. Επίσης σε οικισμούς με ακτίνα ισχύουν και αντίστοιχες εξαιρέσεις για δασικά. Γνωρίζω επίσης εξαίρεση για δασικά σε οριοθετημένο οικισμό, πλην όμως αυτή (για δασικά) προβλέπεται στο ΦΕΚ της οριοθέτησης αυτού του οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς μη μπερδεύεις τους οικισμούς πολεοδομικά, με το πως η εφορία προσδιορίζει την τιμή εκκίνησης οικοπέδου και το συντελεστή οικοπέδου. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία θα σου υπολογίσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Ο στάσιμος οικισμός και η ζώνη των 800 μ δεν έχει καμία σχέση με οριοθετημένο οικισμό και διέπεται από άλλο καθεστώς.

Εφόσον λοιπόν είσαι εντός ΑΠΑΑ και υπάρχει τιμή ζώνης στον οικισμό, η εφορία υπολογίζει ως οικόπεδο και όχι ως αγροτεμάχιο.

Ποια είναι η τιμή ζώνης στον οικισμό και ποιος ο Σ.Ο?

Έχω τη γνώμη με έναν πρόχειρο υπολογισμό με κάποιες παραδοχές που έκανα ότι οι 17.000 Ε  ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μεγάλο νούμερο και πολύ πιθανόν να έχει γίνει λάθος το οποίο πρέπει να το ψάξεις άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, αλλά το νούμερο έχει ψαχτεί πολύ. Τα αριθμητικά στοιχεία / συντελεστές της ΔΟΥ οδηγούν στις 17.000€.  Δυστυχώς με τον ΕΝΦΙΑ η ΔΟΥ θέλει να ξέρει αν είναι οικόπεδο ή αγροτεμάχιο. Έτσι λοιπόν στους οικισμούς με ακτίνα ή τους οικισμούς προ '23 υπάρχουν εξαιρέσεις. Το Π.Δ.14/4/1987 ΦΕΚ133Δ') μιλάει για οικισμούς<2000κατ γενικά. Πόσο δεσμευτικό είναι το περίγραμμα, αφού η ακτίνα δεν είναι δεσμευτική; Αυτές οι εξαιρέσεις ισχύουν στους οριοθετημένους; 

Link to comment
Share on other sites

Δεν απάντησες στο πιο κρισιμο ερώτημα.

τιμή ζώνης(ΤΖ)=?

συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο)=?

Αν η ΤΖ είναι μικρότερη των 1000 Ε και Σ.Ο

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, αλλά δεν θα ήθελα να απαντήσω στα αριθμητικά στοιχεία, θεωρώ πως οδηγεί εκτός θέματος. Οι συντελεστές είναι σωστοί. Ας αρκεστούμε σ' αυτό.

Το παράδειγμα που αναφέρομαι (20 στρ.=17.000€) επαναλαμβάνεται πολλάκις, σε παραλλαγές. Ξέρω τουλάχιστον 10 περιπτώσεις σε διάφορους οικισμούς. Ξέρω άλλες 20 περιπτώσεις άλλων συναδέλφων στην περιοχή, που τις συζητάμε. Στην περιοχή μου υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις εντός οικισμών (μεγάλοι κλήροι). Να μερικά παραδείγματα:

1. Πορτοκαλαιώνας 15 στρ. εντός οριοθετημένου οικισμού και μάλιστα εντός αναδασμού

2. Εντατική καλλιέργεια 25 στρ εκτός περιγράμματος οριοθετημένου οικισμού αλλά ταυτόχρονα εντός ακτίνας 800μ (παράλληλη ισχύς περιγράμματος & ακτίνας)

3. Βοσκότοπος 12 στρ. εντός οικισμού προ '23 (με παλιά αυτοψία πολεοδομίας και ο.α. κατοικίας εντός οικισμού) 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επαναστατήσει με τον ΕΝΦΙΑ.

Την δεκαετία του '80 που έγιναν τα περιγράμματα των οικισμών κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξη, σήμερα το πληρώνουν. Στους οικισμούς τότε ήταν "ανάπτυξη" η ένταξη στο περίγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αν δεν απαντήσεις στο ερώτημα ποια είναι η τιμή ζώνης και ποιος ο Σ.Ο οικοπέδου στον οικισμό (δεν μας ενδιαφέρει ο οικισμός) δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ΕΝΦΙΑ στην έκταση των 20.000 τ.μ. εντός του οριοθετημένου οικισμού.

Το παράδειγμα που αναφέρεις για γηπεδική έκταση εντός ζώνης 800 μ από το κέντρο στάσιμου οικισμού. είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

​Pavlos33 ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.

Το συγκεκριμένο είναι εκτός ΑΠΑΑ. Η ΔΟΥ το εκτίμησε για προσδιορισμό φόρου κληρονομιάς ~400.000€ (οικόπεδο). Για προσδιορισμό ΕΝΦΙΑ το εκτίμησε ~700.000€(οικόπεδο). Δεν βοηθάει όμως να συνεχιστεί η συζήτηση με αριθμητικά στοιχεία και μεγέθη. Δεν ζητώ να υπολογίσουμε ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Ίσως δεν διατύπωσα σωστά το ερώτημά μου:

Μπορεί ένα μεγάλο τεμάχιο (20στρ. βοσκότοπος με αποδείξεις), που βρίσκεται εντός περιγράμματος οριοθετημένου οικισμού, να υπαχθεί στις εξαιρέσεις του Π.Δ. 24/4/1985 ΦΕΚ181Δ', (όπως τροπ/κε με το Π.Δ.14/4/1987 ΦΕΚ133Δ') Άρθρο 4, παρ.2Β/α ως γεωργοκτηνοτροφική έκταση μεγάλης παραγωγικής σημασίας; ή ως ΓΥΠ;

Ή αλλιώς: Οι παραπάνω εξαιρέσεις οικισμών <2.000 κατ. έχουν εφαρμογή στους οριοθετημένους; ή είναι δεσμευτικό το περίγραμμα;
 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.