Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονική μελέτη από πολιτικό μηχανικό.


Recommended Posts

ούτε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς δημοσίου έχοντας μελετητικό πτυχίο 6 ή 7? αφού θα έχει το δικαίωμα υπογραφής σε αρχιτεκτονικά έργα δημοσίου...

Link to comment
Share on other sites

ΟΥΤΕ!!!! Οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί είναι άλλο φρούτο!

 

Και αν μπεις στη σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ και ψάξεις πόσοι Πολ. Μηχ. έχουν πτυχία στις κατηγορίες 6 & 7 είναι δεν είναι 200 σύνολο...πανελλαδικά. Κάτι σημαίνει αυτό.

 

Και τελικά αν σε ενδιαφέρει τόσο η Αρχιτεκτονική όταν τελειώσεις αν μπορείς οικονομικά και αν αντέχεις ψυχικά γράφεσαι και εκεί. Υπάρχουν ουκ ολίγοι που το κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς εννοεί αν αντέχεις περαιτέρω καφρίλα μετά τα όσα έχεις τραβήξει στους Πολ Μηχ... και φυσικά για να τελειώσεις και αρχιτεκτονική καλά 28 οπότε... σαν γιατρός θα πληρώνεις μέχρι τα 30 για σπουδές?

Link to comment
Share on other sites

Από ότι βλέπω οι απόψεις σχετικά με τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων διίστανται...

 

"Και αν μπεις στη σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ και ψάξεις πόσοι Πολ. Μηχ. έχουν πτυχία στις κατηγορίες 6 & 7 είναι δεν είναι 200 σύνολο...πανελλαδικά. Κάτι σημαίνει αυτό." : δηλαδή αυτοί οι μηχανικοί δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς δημοσίου? Αν όχι, ποιός ο λόγος που έχουν τα εν λόγω μελετητικά πτυχία?

 

Επειδή όντως είναι μεγάλη θυσία να τελειώσεις 2η σχολή στα 28 σου, αναρωτιέμαι εάν ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί, μετά απο προσπάθεια και μελέτη, να κάνει κάτι αξιόλογο αρχιτεκτονικά...

Link to comment
Share on other sites

Τα μελετητικά πτυχία χρησιμοποιούνται κατά κόρον για δημόσια έργα - πακέτο μελέτη/κατασκευή. Εκεί απασχολούνται οι Πολ. Μηχανικοί που συζητάμε και μάλλον μπερδευτήκαμε καθώς όλα είναι ''διαγωνισμοί''.

 

Στους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Ιδεών ή Προσχεδίων (έχουν μια μικρή διαφορά...αν θυμάμαι καλά οι τελευταίοι θέλουν και μια μικρή εκτίμηση κόστους) δεν παίζουν ρόλο τα πτυχία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μπορεί να συμμετάσχει και ένας Αρχιτέκτονας που απέκτησε ''υπογραφή'' μόλις ένα μήνα πριν την ημέρα υποβολής συμμετοχών - βεβαίωση ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ ζητάνε μόνο.

 

Χρήστο μου, αν ο διακαής πόθος σου είναι να συμμετάσχεις στον επόμενο διαγωνισμό για την πλατεία Ομονοίας τί να πω...περαστικά :) . Οι διαγωνισμοί που συζητάμε είναι τόσο λίγοι και ουσιαστικά εντελώς άχρηστοι. Ακόμη και αν γίνουν (ένα 5-10%) η μόνη δια νόμου υποχρέωση είναι την προμελέτη να την κάνουν αυτοί που κέρδισαν. Αλλά την οριστική μελέτη και την επίβλεψη την αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες...και βέβαια έχεις δει τα αποτελέσματα. Τα ποσά των βραβείων είναι αστεία. Αλλά είμαστε τόσο ''ψώνια'' που το παλεύουμε. Μέχρι να φάμε τα μούτρα μας αρκετές φορές και ψυλλιαστούμε ότι είτε είναι στημένο παιχνίδι είτε οι κριτές είναι συνήθως άσχετοι.

 

Δυστυχώς αν αποφασίσεις και το δεύτερο πτυχίο θα τελειώσεις χαλαρά μετά τα τριάντα. Εγώ πέτυχα δύο περιπτώσεις. Ο συνάδελφος είχε οικογένεια και νομίζω ψιλοδούλευε κάπου - άρα εμφανιζόταν σπάνια και άργησε να τελειώσει. Η συνάδελφος ήτο άγαμη (αλλά ζευγαρωμένη), εμφανιζόταν συχνότερα αλλά για κάποιο, δικό της, λόγο δεν μπορούσε (μάλλον δεν ήθελε) να ''ενσωματωθεί''. Το βασικό γνώρισμα των σπουδών στις ελληνικές σχολές είναι οι πολλές συνεργασίες...αλλά πολλές όμως. Κατά 85% τα projects μπορούν να είναι κοινά - πού να δεις και τις διπλωματικές. Εκεί είναι και όλη η χαρά (παιδική). Αν λοιπόν εμφανίζεσαι σπάνια (λόγω απασχόλησης) προχωράς πιο δύσκολα. Εξάλλου βασικό είναι να βλέπεις (κόπυ-πέιστ το λένε κάποιοι...κακοπροαίρετοι) και τί κάνουν οι άλλοι καθότι μπορείς να δουλεύεις στη σχολή.

 

Βασικό λοιπόν είναι να δίνεις το παρόν και να παρακολουθείς. Αλλιώς και χάλια θα περάσεις και δυσκολότερα θα μάθεις.

 

Και μην επαναλάβουμε αν ένας Πολιτικός Μηχανικός μπορεί να κάνει Αρχιτεκτονική. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γεννιούνται Αρχιτέκτονες. Ο Charles-Edouard Jeannere (Le Corbusier βρε) μια άσχετη σχολή Καλών Τεχνών έβγαλε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.