Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικίνδυνο διατηρητέο κτήριο


deskar

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι!Θέλω να κάνω 1 ερώτηση.Έχουμε 1 κτίριο διατηρητέο απο το 1900 πέτρινο το οποίο είναι εγκαταλελειμένο αλλά σε κάλη κατάσταση με εξαίρεση το ξύλινο μπαλκόνι του.Η αρχαιολογία το έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο σε προστατευμένο οικισμό.Οι γείτονες όμως έκαναν καταγγελία ότι είναι επικίνδυνο για κατάρευση και η πολεοδομία ζητά απο τον ιδιοκτήτη να ενεργήσει ώστε είτε να αποκατασταθούν οι βλάβες είτε να το γκρεμίσουν.Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να καλυφθεί και αυτός με το λιγότερο κόστος?Κάποιας μορφής αναθεώρηση,εργασίες μικρής κλίμακας ή αρκεί μια τεχνική έκθεση επάρκειας από το μηχανικό?

Link to comment
Share on other sites

Η πολεοδομία γνωρίζει οτι είναι διατηρητέο και ζητά να γκρεμισθεί?

Δε ξέρω τι μπορεί να γίνει σε αυτες τις περιπτώσεις αλλα μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφεις, εάν είναι έτσι.

Οι γείτονες μπορεί να λένε ότι θέλουν, αλλά εάν είναι διατηρητέο δεν κατεδαφίζετε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να το κατεδαφίσεις.

Αν φτάσει να είναι επικινδυνο και πρέπει τότε, υποχρεούσαι να χτίσεις αντίγραφο. Δες τον ΓΟΚ άρθρο 4.

και δες κι εδώ

http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=41611#post41611 κάτι παρόμοιο

και κάνε και μια καλή αναζήτηση στο forum, ρώτα και στην πολεοδομία αφού είναι κηρυγμένος ο οικισμός κι εδώ είμαστε.

ΥΓ. η στέγη είναι οκ? οι τοίχοι έχουν αποκλίσεις ή ρωγμές? πώς έπεσε το ξύλινο μπαλκόνι? ήταν ξύλινα τα φουρούσια του? Πρόσεχέ τα όλα αυτά στην εκτίμηση σου. Κατά πάσα πιθανότητα επέμβαση προστατευτικών μέτρων θα είναι οκ αλλά μιλάμε στον αέρα και δεν κάνει. smile

Link to comment
Share on other sites

Στα διατηρητέα κανονικά δεν ''παίζουν'' εργασίες μικρής κλίμακας. Τα πάντα πρέπει να ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Ποια Πολεοδομία είναι αυτή της οποίας οι υπάλληλοι είπαν για γκρέμισμα (και άρα θέλουν κρέμασμα...κυριολεκτικά)?

Link to comment
Share on other sites

Ισχύουν οι μικρής κλίμακας και αυτο δεν σημαινει οτι δεν χρειάζονται οι εγκρίσεις της αρχαιολογίας.

Μπορώ να ζητήσω π.χ. αντικατάσταση κουφωμάτων σε διατηρητέο με άδεια μικρής κλιμακας και εννοείται πρώτα θα πρέπει να υποβάλω κανονικά φάκελο στην αρχαιολογία. το ίδιο ισχύει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι το ΠΔ του 1929 περι επικινδυνως ετοιμορροπων κτιριων (και μονο) δεν ξεχωριζει διατηρητεα ή μη κτισματα.Αν η επιτροπη επικινδυνως ετοιμορροπων το κρινει επικινδυνα ετοιμορροπο (με την εννοια του ΠΔ) τοτε μπορει να κατεδαφιστει αλλα οφειλει να ανακατασκευασθει συμφωνα με τις υποδειξεις της αρμοδιας Επιτροπης Αρχιτεκτονικου Ελεγχου (Εγγραφο αρ.πρωτ. 6034/1-2-85 ΥΧΟΠ) .Αν ομως το κτιριο δεν ειναι απλα παραδοσιακο αλλα εχει χαρακτηρισθει σαν εργο τεχνης ή μνημειο τοτε αρμοδιο να αποφανθει για τα παραπανω ειναι το Υπουργειο Πολιτισμου (ομοιως παραπανω εγγραφο).

Απο τα παραπανω σαφως προκυπτει το τι ισχυει καθε φορακαι οτι δεν ειναι απαγορευτικο μα κατεδαφιστει παραδοσιακο κτιριο.

Link to comment
Share on other sites

ΓΟΚ 1985-2000

Άρθρο 4

5. α) Ακίνητα και στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ανακατασκευάζονται στην αρχική τους μορφή αν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή έχει κινηθεί γι' αυτά η διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων με την κοινοποίηση στους ενδιαφερόμενους ή στον οικείο δήμο ή κοινότητα της αιτιολογικής έκθεσης χαρακτηρισμού και βρίσκονται σε κατάσταση επικινδύνου ετοιμορροπίας και επιβάλλεται η κατεδάφισή τους, εφόσον δεν υφίσταται η δυνατότητα άμεσης αποσόβησης του κινδύνου με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστυλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις. Η ανακατασκευή γίνεται βάσει λεπτομερούς μελέτης αποτύπωσης και φωτογραφικής και κάθε άλλης δυνατής τεκμηρίωσης της υφιστάμενης κατάστασης που απαιτείται πριν από την υλοποίηση των μέτρων που επιβάλλονται από το σχετικό πρωτόκολλο επικινδύνου ετοιμορροπίας και κατεδάφισης του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 13/22.4 1929 (ΦΕΚ 153 Α') "περί επικινδύνων οικοδομών". Στη μελέτη αποτύπωσης προσδιορίζονται και όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη ή τμήματα του κτιρίου που φέρουν γλυπτικό ή επίπλαστο

διάκοσμο και τα οποία διασώζονται κατά την κατεδάφιση για να χρησιμοποιηθούν στην ίδια θέση ή ως πρότυπα στην ανακατασκευή του κτιρίου. Η ανακατασκευή εγκρίνεται με απόφαση του κατά περίπτωση Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογική έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας του.

β) Διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν κατεδαφιστεί από γεγονότα που οφείλονται σε ανωτέρα βία, όπως σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα ή κρίνονται κατεδαφιστέα με πρωτόκολλα επικινδύνως ετοιμόρροπου οικοδομής, επανακατασκευάζονται σύμφωvα με τις διατάξεις του προεδρικoύ διατάγματος της 15.4.1988 (ΦΕΚ 317 Δ ).

γ) Οι διατάξεις της παραγράφου 4 του όρθρου 32 του ν. 1337/1983 έχουν εφαρμογή για τα διατηρητέα κτίρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2α, καθώς και για τα κτίρια για τα οποία έχει κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο ή στον οικείο δήμο ή κοινότητα ή πολεοδομική υπηρεσία αιτιολογική έκθεση για το χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων. Οι ίδιες διατάξεις έχουν εφαρμογή και για τα κτίρια εκείνα, για τα οποία εκδίδεται πρωτόκολλο επικινδύνως ετοιμόρροπου οικοδομής, μετά την κοινοποίηση της αιτιολογικής έκθεσης χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων.

Link to comment
Share on other sites

Το να καταγγείλει κάποιος τυχαίος ένα κτήριο ως επικίνδυνο εκφράζει προσωπικούς φόβους/ανησυχίες και όχι επιστημονική/τεκμηριωμένη άποψη. Από τη στιγμή όμως που γίνει, ο ιδιοκτήτης εκ πρώτης, οφείλει να ζητήσει τη συνδρομή μηχανικού για έλεγχο - υπόψιν ότι ο ιδιοκτήτης ενός διατηρητέου φέρει ευθύνη για την ασφάλεια του κτηρίου κι όσων περνούν από κάτω.

 

Θεωρητικά μια τεχνική έκθεση επάρκειας αρκεί - αλλά κατά 99,9999% ένα τέτοιο κτίσμα, εκτεθειμένο σε βροχές και παγετούς, θέλει λίγη δουλειά (το καλή κατάσταση είναι σχετικό). Ένας σωστός μηχανικός αυτά θα τα σημειώσει και θα προτείνει τις απαραίτητες επεμβάσεις. Φαντάζομαι μία τέτοια άδεια θα έχει τίτλο: ''σωστικές επεμβάσεις συντήρησης διατηρητέου κτηρίου'' ή κάπως έτσι.

 

Επισημαίνω ότι αν χρειαστούν εργασίες μπλέκει και η Πολεοδομία και η Υπηρεσία που το έχει χαρακτηρίσει. Σημαντικό ότι υπάρχει η δυνατότητα η τελευταία να κινηθεί νομικά (όχι δικαστικά απαραίτητα) κατά του ιδιοκτήτη εφόσον διαπιστωθεί ότι από δόλο αφήνει το κτήριο να καταστρέφεται.

 

Και αν ένα ξύλινο στοιχείο συμπληρωματικό (όπως μπαλκόνι) έχει τα μαύρα του τα χάλια, θεωρητικά (πάλι), δεν το ξηλώνεις με την προοπτική ότι ''κάποτε'' θα το φτιάξεις. Επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή του (ζόρικο πράγμα...θέλει μελέτη του παλιού και κατακευή ίδιου).

Link to comment
Share on other sites

Καλά κάνουν και υπάρχουν αυτοί οι νόμοι & οι αποφάσεις, αλλά διερωτώμαι έτσι απλα :

Αν έχω ένα διατηρητέο και όντως είναι επικίνδυνο και έτοιμο για κατάρρευση και κρίνεται κατεδαφιστέο λόγω επικινδυνότητας, ποιος νόμος θα μου βρεί εμένα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να το ρίξω και να το ξαναφτιάξω από την αρχή όπως ήταν, εφόσον είναι διατηρητέο.

Δεν εχώ μία και το αφήνω ως έχει. Υπάρχον πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις που δεν γίνεται απολύτως τίποτα εφόσον δεν υπάρχει κάποια κ α τ α γ γ ε λ ί α.

 

Εάν όμως κάποιοι γείτονες κάνουν καταγγελία και κριθεί κατεδαφιστεό (μιλάμε πάντα για διατηρητέο) τότε τι γίνετε. Μου λένε ή μάλλον μου επιβάλλουν έτσι απλά να το ρίξω και να το ξαναφτιάξω.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς η μόνη κρατική βοήθεια είναι μια επιδότηση επιτοκίου για χρήση ως κατοικία και μέχρι 100.000ευρώ (αν κάνω λάθος διορθώστε με), με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι ιδιοκτήτες γιατί και η άδεια αποκατάστασης ακόμα κοστίζει πολύ περισσότερο απο την "απλή" άδεια + την οποιαδήποτε "χασούρα" απο ορόφους που δεν χτίζονται κλπ κλπ κλπ. Υπάρχει μια έλλειψη κινήτρου εδώ και μακάρι κάτι να γινόταν γιατί είναι πράγματι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θέλουν και δεν μπορούν, φαντάσου πόσοι είναι αυτοί που δεν θέλουν....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.