Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιστασιακή ενεργοποίηση ΔΔΕ


Scrooge

Recommended Posts

Στο σπίτι μου ενεργοποιείται συχνά (3-4 φορές το μήνα) ο διακόπτης διαφυγής έντασης (ΔΔΕ).

Θεωρητικά θα μπορούσε να βρει κανείς τι φταίει με τον γνωστό τρόπο: κατέβασμα όλων των ασφαλειών του πίνακα και ανέβασμα μίας-μίας στη συνέχεια μέχρι να βρεθεί ποια γραμμή "ρίχνει" τον ΔΔΕ.

Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει, διότι κάθε φορά που "πέφτει" ο ΔΔΕ, αμέσως μετά μπορείς να τον ανεβάσεις χωρίς πρόβλημα.

Εξάλλου, πέφτει στα καλά καθούμενα χωρίς να λειτουργεί κάποια συγκεκριμένη συσκευή. Μάλιστα πέφτει ακόμη κι όταν δεν είναι κανείς σπίτι και δεν λειτουργεί τίποτα (εκτός ψυγείου).

Δεν μπορεί να είναι οι γραμμές της ηλεκ. κουζίνας και της τηλεόρασης, γιατί ο ΔΔΕ έχει πέσει και με κατεβασμένες τις αντίστοιχες ασφάλειες.

Θα μπορούσε να είναι η γραμμή του ψυγείου, ωστόσο το ψυγείο αλλάχτηκε πρόσφατα και ο ΔΔΕ εξακολουθεί να πέφτει όπως και πριν.

Πώς θα μπορούσα να βρω τι φταίει;

Link to comment
Share on other sites

Άλλη ύποπτη συσκευή μπορεί να είναι τα πλυντήρια. Καλό θα ήταν ωστόσο να το μετρήσεις και το ΔΔΡ μήπως είναι ελαττωματικό

Link to comment
Share on other sites

Ας ξεκινήσουμε με την επισήμανση ότι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό επιτρέπεται να παίζει με τα 230V.

 

Επίσης, αυτά που γράφω περιλαμβάνουν μετρήσεις με το πολύμετρο, δεν προβλέπονται από κανένα πρότυπο, και δεν περιλαμβάνουν μετρήσεις με επαγγελματικά όργανα ελέγχου εσωτερικών εγκαταστάσεων. Τα εφαρμόζεις με δική σου ευθύνη, και μόνο εφόσον έχεις τις απαραίτητες γνώσεις...

 

 

Ξεκίνα ως εξής:

 

Κατέβασε τον γενικό, αποσύνδεσε τον αγωγό γείωσης από την μπάρα του πίνακα, και μέτρα (με το πολύμετρο) την αγωγιμότητα μεταξύ μπάρας γείωσης και μπάρας ουδετέρου (ή μεταξύ οποιουδήποτε ακροδέκτη γείωσης και οποιουδήποτε ακροδέκτη ουδετέρου της εσωτερικής εγκατάστασης), με όλα τα κυκλώματα κλειστά. Αν δείξει ότι όλα είναι ΟΚ, βάλε μία συνεχή τάση μερικές δεκάδες βολτ (μπορείς να την φτιάξεις με μερικές μπαταρίες 9V) και μέτρα πόσα μA περνάνε. Αν λάβεις ένδειξη "μηδέν" επανάλαβε τις μετρήσεις μεταξύ φάσης και μπάρας γείωσης, και μετά μεταξύ φάσης και αγωγού γείωσης. Την φάση μετά τον γενικό ανοιχτό πάντα, δηλαδή χωρίς σύνδεση με τα 230V της ΔΕΗ.

 

Αν όλες οι μετρήσεις στο συνεχές είναι εντάξει, σήκωσε τον γενικό και μέτρα την διαφορά δυναμικού μεταξύ μπάρας γείωσης και αγωγού γείωσης. Λογικά θα πάρεις ένδειξη μερικών V. Κατέβασε τον γενικό, σύνδεσε μία αντίσταση 10kΩ μεταξύ μπάρας και αγωγού γείωσης, σήκωσε τον γενικό, μέτρα ξανά την διαφορά δυναμικού. Κανονικά πρέπει να είναι περίπου μηδέν. Αν δεν είναι, παίξε με τα αυτοματάκια για να δεις πως μεταβάλλετε η διαφορά δυναμικού.

 

Αν όλες οι μετρήσεις είναι ΟΚ, πρέπει να ψάξεις την ευαισθησία του ο ΔΔΕ...

Αν και η ευαισθησία του ΔΔΕ είναι εντάξει, τότε το πράγμα μπερδεύει άσχημα.

 

Μην ξεχάσεις να κατεβάσεις τον τον γενικό, να συνδέσεις ξανά την γείωση, και να κλείσεις τον πίνακα...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Στο σπίτι μου ενεργοποιείται συχνά (3-4 φορές το μήνα) ο διακόπτης διαφυγής έντασης (ΔΔΕ).

Θεωρητικά θα μπορούσε να βρει κανείς τι φταίει με τον γνωστό τρόπο: κατέβασμα όλων των ασφαλειών του πίνακα και ανέβασμα μίας-μίας ....

 Θέλω να πιστεύω πως έχει κάποιον γνωστό ηλεκτρολόγο με το μηχάνημα ελέγχου εγκαταστάσεων, να ελέγξεις τόσο την αντίσταση μόνωσης των καλωδίων της εγκατάστασης , όσο και το ΔΔΕ. Για να δείς , αν η ευαισθησία (τα 30mA) έχει ελλατωθεί , κι αυτό μόνο εαν κι εφόσον πάρεις μια μέτρηση του ΔΔΕ με τα φορτία ΟΝ και σου προκύψει ένα αποτέλεσμα <18 mA . Τότε πρέπει να αποσυνδεσεις μετά το ΔΔΕ τόσο τη φάση που δίνει στους μικροαυτόματους όσο και τον ουδέτερο που πάει στη μπαρα . Μετά μετράς , κατ' ευθείαν πάνω στο ΔΔΕ ,υπό τάση πάντα, μόνο και μόνο να ελεγξεις την ευαισθησία του ,αν δηλαδή έχει μεταβληθεί από την κανονική της. Αν παραμένει η ίδια τιμή με τη προηγούμενη μέτρηση , σημαίνει πως ο ΔΔΕ χρειάζεται αντικατάσταση, αν είναι αυξημένη >=24 mA ,τότε ξεκίνα να ελέγχεις την αντίσταση μόνωσης σε κάθε κύκλωμα ξεχωριστά τόσο μεταξύ γείωσης και φάσης όσο και γείωσης με ουδέτερο.

Ο έλεγχος γίνεται με τον γενικό διακόπτη και το ΔΔΕ OFF .Πρέπει επίσης όλοι οι μικροαυτόματοι να είναι OFF και είτε οι ουδετέροι , είτε οι γειώσεις των κυκλωμάτων αποσυνδεμένες από τη μπάρα τους, Εγώ προτιμώ τους ουδετέρους. Σε όποιο κύκλωμα πάρεις αντίσταση μόνωσης , υπερβολικά χαμηλή  , τότε το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει το θέμα .

Από παρόμοια περίπτωση που μου έχει τύχει, έφταιγε μια σύνδεση (μάτιση) που είχαν κάνει στην εξωτερική μονάδα A/C . Δεν είχε γίνει εντός στεγανού κουτιού , αλλά ήταν στον αέρα, με αποτέλεσμα , τις ημέρες που είχε πολύ υγρασία να προκύπτει σφάλμα ΔΔΕ.

Καλό ψάξιμο .

 

Edit 12:44

Αν έχεις συνδεδεμένα UPS στην εγκατάσταση , κάνε και έναν ακόμα έλεγχο του ΔΔΕ με αυτό/ά αποσυνδεδεμένα όχι απενεργοποιημένα .

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.