Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντάσσω σύσταση (οριζόντια ή κάθετη). Τι κινδύνους έχω;


erling

Recommended Posts

Επειδή δεν έχω βρει κάτι που να σταχειοθετεί τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο μηχανικός αν συντάξει μία σύσταση, μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει?

Υπάρχει κάποια νομοθεσία που να αναφέρει τις κυρώσεις σε περίπτωση που:

1. Κάνω κάποιο λάθος κατά την σύνταξη της σύστασης

2. Κάνω σύσταση σε αυθαίρετο

 

Τι άλλο θα πρέπει να ελέγξω εκτός από το αν έχει δικαίωμα ο αιτών την σύνταξη της?

 

Ευχαριστώ.

 

υ.γ. Ξέρω ότι υπάρχει πλήθος αντίστοιχων θεμάτων, αλλά νομίζω πως είναι καλύτερο όποιος γνωρίζει και μπορεί να τεκμηριώσει να γράψει σε αυτό το θέμα, ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας.

Link to comment
Share on other sites

1.Δεν υπάρχουν λάθη στη σύνταξη της σύστασης.Είναι καθαρά και αποκλειστικά στην κρίση του μηχανικού τί χιλιοστά θα δώσει.Π.χ. αν ο πρώτος όροφος βλέπει -αν-κάνεις-τον-καουμπόυ-και-κρεμαστείς-από-το μπαλκόνι-και-στραβολαιμιάσεις- Ακρόπολη ενώ ο δεύτερος έχει θέα τη μπουγάδα της Κυρίας Λούλας,τότε ο μηχανικός μπορεί να κρίνει ότι ο 1ος όροφος πρέπει να πάρει παραπάνω χιλιοστά.Με πιάνεις πώς το εννοώ.Άλλο παράδειγμα είναι σε 8όροφη πολυκατοικία,ο 8ος μπορεί να πάρει είτε ίδια χιλιοστά με τον πρώτο ή παραπάνω από τον πρώτο,καθώς θα έχει λιγότερη ''φασαρία'' και επίσης θα έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε χρήση ανελκυστήρα.

 

Αυτή είναι η λογική....αν ψάχνεις λογική.

 

Στον τόπο της έδρας μου η σύσταση οριζόντιας χρησιμοποιήθηκε από τους μηχανικούς για να γίνουν ΜΕΓΑΛΕΣ κομπίνες με αξία ακινήτων.......

 

Κίνδυνοι:Αν έχει προηγηθεί σύσταση στο ακίνητο,ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ.Μπορείς να αλλάξεις τα ποσοστά,αλλά καλό θα ήταν να μην αλλάξεις τις ψήφους αν μπορείς να το αποφύγεις.Είναι θέμα εφορείας,γραφειοκρατικό και μεγάλος πονοκέφαλος=μεταβολή σύστασης.Αν δεν έχει προηγηθεί σύσταση,κάνε ό,τι θέλεις.

 

2.Αυθαίρετο:Πρόβλημα.Όχι από θέμα κυρώσεων,όσο από την άποψη ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ οι πελάτες σου να εξυπηρετηθούν,αλλά εσύ δεν πρέπει να το δείξεις ούτε στις κατόψεις(υπάρχουν όμως φορές που η εφορεία κάνει αυτοψία),οπότε κάνεις τη σύσταση με τα σχέδια της άδειας=ριψοκίνδυνο,εξαρτάται από την αυθαιρεσία.Αν δεν έχουν σχέδια,ΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ για την αμοιβή σου,γιατί θα πρέπει να βγάλεις αντίγραφα από πολεοδομία και να κάνεις και μια αυτοψία να δεις που τον έχουν τραβήξει τον τοίχο.....:)

Εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο:Πάρτους 200 ευρώ να πας για καφέ και στείλτους..........πρέπει να σπάσεις το κεφάλι σου ,σε συνεργασία με τη συμβ/φο να σου δώσει οδηγίες.....εδώ όντως παίζεις την υπογραφή σου γιατί τί κάτοψη θα δώσεις.....Δεν θέλω να σε βοηθήσω σε αυτή σου την ερώτηση,για δική σου προστασία κυρίως......

Υπάρχουν παραθυράκια με τον 1337,αλλά το κακό είναι ότι όλοι τα έχουν μάθει και τα χρησιμοποιούν...

 

Σε εκτός σχεδίου αυθαίρετο:πρέπει να προηγηθεί ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ,αν είναι εφικτή.Αλλιώς δεν γίνεται σύσταση.Πρέπει επίσης να έχει εξαντληθεί ο Σ.Δ.

 

Μου θέλουν και σύσταση οι πονηρίδηδες.................Το αυθαίρετο ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΩΡΕΣΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ???????ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΤΑ 1500 ΧΙΛΙΟΣΤΑ?????Αφρικάνοι........

 

Καλή τύχη!!!!!

Link to comment
Share on other sites

[email protected] δεν έχω συγκεκριμένο πρόβλημα να επιλύσω.

Αλλά ψάχνω να δω αν έχω κινδύνους και κυρώσεις.

 

Δηλαδή αν κάνω αποτύπωση σε αυθαίρετο και τελικά σύσταση σύμφωνα με τα πραγματοποιηθέντα, εγώ ως μηχανικός τι κυρώσεις θα έχω?

 

Ή αν κάνω λάθος εμβαδομέτρηση και προκύψουν άλλα χιλιοστά, τι κυρώσεις θα έχω?

Link to comment
Share on other sites

Τί κυρώσεις να έχεις σε αυτή τη χώρα ρε erling???...........Εδώ είναι η χώρα του ποτέ-ποτέ.Αν υπήρχαν κυρώσεις σε τέτοια αστεία θέματα,όλοι θα ήταν στα δικαστήρια...

 

Ο κίνδυνος σου λέω είναι η γραφειοκρατία στην εφορεία και ο πελάτης να φωνάζει ότι φταις εσύ.Βάλτου ένα μήλο στο στόμα και φόρα ωτασπίδες,τί να σου πω.....:)

 

Συνήθως ξέρω να λέω τις διατάξεις του Νόμου και τί κυρώσεις έχει ο καθένας,τώρα το συγκεκριμένο είναι μια ....και μισή.

 

Στο παράδειγμα που ρωτάς υποχρεώνεις τον πελάτη για κατάργηση και επανασύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας.Και πρόστιμα-κατεδάφιση αυθαιρέτου-αν γίνει αυτοψία,που δεν είναι και ανήθικο ξέρεις.......

 

99,99% η συμβ/φος αν κάνεις λάθος θα στο γυρίσει πίσω.Οπότε η κύρωση που επιβάλλεις στον εαυτό σου είναι να ξανακάνεις τη δουλειά for free.Ορίστε,σου βρήκα κύρωση.

Δεν περνάει τις περισσότερες φορές λάθος σύσταση από συμβ/φο.Και αν περάσει,τότε δεν θα περάσει από τον υποθ/κα.Ο λόγος είναι το ότι τσεκάρουν τα ΤΕΚΜΗΡΙΑ=ΧΑΡΤΙΑ=ΑΔΕΙΕΣ κλπ.Όσο για την εφορεία,ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ και θα το ράψουν.....

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας=win-win situation.Αν είσαι σωστός και της εφορείας δεν της αρέσει,τότε είσαι σωστός...Αν δεν είσαι σωστός και της εφορείας της αρέσει,τότε είσαι εκ των πραγμάτων σωστός γιατί η σύστασή σου πέρασε!!!!!!Αν είσαι λάθος και της εφορείας δεν της αρέσει είναι ένα σενάριο φαντασίας γιατί σου λέω ότι θα στα γυρίσει ο συμβ/φος πίσω.

 

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα αρκεί να αναγράψεις πως δεν έγινε έλεγχος νομιμότητας των κτισμάτων σε όλα τα σχέδιά σου (και τοπογραφικό και κατόψεις) . Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά της/του Συμβολαιογράφου που θα κάνει τη σύσταση:!: .

Link to comment
Share on other sites

Τα ποσοστά εδάφους που θα αντιστοιχίσεις στους διαιρετούς χώρους, άρα και όλα τα παρελκόμενα (ψήφους ή δαπάνες) πρέπει να αντιστοιχούν στην αντικειμενική αξία του κάθε διαιρετού χώρου και όχι ανάλογα με τη επιφάνειά τους, όπως συνήθως γίνεται κατά κανόνα στην πράξη (τουλάχιστο στον τόπο που εργάζομαι εγώ).

Εάν αυτό καταστρατηγηθεί δηλαδή δεν αντιστοιχεί το ποσοστό στην αντικειμενική αξία, μπορεί να σου αποδοθεί δόλος και είναι δυνατό να το χρησιμοποιήσει ο ζημιούμενος συνιδιοκτήτης εναντίον σου. Κατά τα άλλα έχει δίκιο ο [email protected], η συμβολαιογράφος ή η εφορεία θα το στείλει πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα αρκεί να αναγράψεις πως δεν έγινε έλεγχος νομιμότητας των κτισμάτων σε όλα τα σχέδιά σου (και τοπογραφικό και κατόψεις) . Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά της/του Συμβολαιογράφου που θα κάνει τη σύσταση:!: .

 

ΟΧΙ,αυτό είναι ΛΑΘΟΣ.Δεν μεταγράφεται.Με εξαίρεση παραθυράκια στον 1337,που προανέφερα.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω πως κανονικά δεν μεταγράφεται αλλά επειδή έχουν πέσει στα χέρια μου ουκ ολίγα συμβόλαια στα Μεσόγεια με 1κτίριο νόμιμο και άλλα 10αυθαίρετα με μια σύσταση ωραιότατη για αυτό λέω πως το πρόβλημα θα το έχει ο/η συμβολαιογράφος που θα κάνει (αν την κάνει) την παρανομία .

Link to comment
Share on other sites

Μα,η συμβ/φος θα πατήσει στον πίνακα κατανομής.

 

Θα τον ελέγξει βέβαια και βάσει αυτού θα δώσει χιλιοστά στους χώρους με συμβόλαιο.

 

Αν είναι λάθος ο πίνακας,πώς είναι δική της δουλειά να κάνει σύσταση?Θα τον γυρίσει πίσω.Αν η συμβ/φος κάνει λάθος,δεν μεταγράφει ο υποθ/κας.Αν μεταγράψει και ο υποθ/κας λάθος σύσταση,τότε όντως τελείωσε η κουβέντα.

 

Άρα adadim τότε έχεις δίκιο και έρχεσαι σε αυτά που είπα....ότι εσκεμμένα έχουν μεταγραφεί οι λάθος συστάσεις....άρα δεν υπάρχουν και κυρώσεις....

Link to comment
Share on other sites

Η συμβολαιογράφος πρέπει να έχει προσαρτώμενο στο συμβόλαιό της στοιχεία νομιμότητας των κτισμάτων (άδεια , βεβαίωση δήμου για προυφιστάμενο του 1955 , υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη για κατασκευή προ του 1983 , κάτι τέλος πάντων) . Αν δεν τα έχει τότε το πρόβλημα μετατοπίζεται αυτόματα σε αυτήν .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.