Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακοπή λειτουργίας σε αντλία θερμότητας


a.asimakop

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Εχω μια εγκατάσταση με αντλία θερμότητας που διοχετεύει ζεστό νερό τον χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι σε τερματικές μονάδες νερού.

Κάθε 4 ώρες το μηχάνημα σταματάει χωρίς να εμφανίζει κάποιο αλάρμ...Μετά το βάζουμε ξανά μπροστά και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα...Μετά απο 4 ώρες πάλι τα ίδια...

Έχει κανείς καμμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει?

Link to comment
Share on other sites

Εχω μια εγκατάσταση με αντλία θερμότητας που διοχετεύει ζεστό νερό τον χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι σε τερματικές μονάδες νερού. Μέχρι εδώ καλά.

Κάθε 4 ώρες το μηχάνημα σταματάει χωρίς να εμφανίζει κάποιο αλάρμ...Τι θα πει "Σταματάει"; Αναστέλλει λειτουργία η μονάδα ενώ όλοι οι αυτοματισμοί του ηλεκτρικού πίνακα λειτουργούν κανονικά; Ή ενώ (π.χ) λειτουργεί η μονάδα πέφτει ο ΔΔΡ του ηλεκτρολογικού πίνακα; Μετά το βάζουμε ξανά μπροστά και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα...Πως "το βάζουμε"; Σηκώνοντας το διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα; Ενεργοποιώντας τη μονάδα από το κεντρικό χειριστήριο; Και με τα δύο μαζί; Μετά απο 4 ώρες πάλι τα ίδια...Τι "ώρες" είναι αυτές, μεσημεριανές, βραδυνές...

Έχει κανείς καμμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει? Έτσι στον αέρα δε νομίζω. Αφού απαντήσεις στα παραπάνω...

1) Δώσε μας και τον εργοστασιακό τύπο της αντλίας, μήπως παρόμοιο πρόβλημα έχει συναντήσει και κάποιος άλλος συνάδελφος. 

2) Αν δεν προκύπτει από το ηλεκτρονικό προσπέκτους της εταιρείας, διευκρίνισε αν ο συμπιεστής οδηγείται από inverter.

3) Αν δεν προκύπτει από το ηλεκτρονικό προσπέκτους της εταιρείας, διευκρίνισε αν η Α.Θ. έχει ενσωματωμένο ψυχροστάσιο.

4) Έχει δοχείο αδρανείας;

5) Μήπως η Α.Θ. παράγει και Ζεστό Νερό Χρήσης;

Και μετά περιμένεις έχοντας ελπίδες βοηθείας. Αλλιώς... :)

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα και ζητώ συγγνώμη για το αδιευκρίνιστο μήνυμα μου.

Λοιπόν, το μηχάνημα σταματάει τελείως, δεν δουλεύει τίποτα...

Ενεργοποιείται και με τα δύο μαζί...

Δεν έχει συγκεκριμένες ώρες που το κάνει, το κάνει και πρωί και βράδυ...

Δεν έχει inverter, είναι οn/off.

Έχει ενσωματωμένο ψυχροστάσιο.

 Έχει δοχείο αδρανείας και δεν παράγει Ζ.Ν.Χ

Link to comment
Share on other sites

1) Πέρυσι μου συνέβη το ίδιο με μια Α.Θ. 18 kW. Το μηχάνημα τροφοδοτείτο από ηλεκτρ/κο πίνακα διαφορετικό της μεζονέτας που λειτουργούσαν οι τερματικές μονάδες νερού. Από αυτόν όμως τον πίνακα τροφοδοτούντο και κάποιες άλλες καταναλώσεις εκ των οποίων η μία βραχυκύκλωνε. Αποκαταστάθηκε η βλάβη και όλα καλά.

2) Φέτος μου συνέβη κάτι παρόμοιο με μια Α.Θ. 16 kW inverter. Δυστυχώς ο ηλεκτρ/κος πίνακας τροφοδοτεί μόνο την αντλία και η ηλεκτρολογική ασφάλεια έχει διαστασιολογηθεί σωστά. Επειδή το μηχάνημα καλύπτεται ακόμη από την εμπορική εγγύηση καλέσαμε την Εταιρεία. Θα σου πω νεώτερα μόλις έρθει. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν βλάβες που ενώ προκαλούν βραχυκυκλώματα, δεν αποτυπώνονται πάντα στο λογισμικό ελέγχου βλαβών του μηχανήματος.  

3) Πρόπερσι μου συνέβη επίσης κάτι παρόμοιο και στον έλεγχο διαπίστωσα ότι κάποια "τζιμάνια" που είχαν κάνει προηγουμένως δουλειές στον ηλεκτρολογικό πίνακα είχαν αλλάξει (υποδιαστασιολόγησαν) αυθαίρετα την κεντρική ασφάλεια.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 Επειδή το μηχάνημα καλύπτεται ακόμη από την εμπορική εγγύηση καλέσαμε την Εταιρεία. Θα σου πω νεώτερα μόλις έρθει. 

Ευτυχώς προλάβαμε και το βρήκαμε πριν έρθει και μας χρεώσει την επίσκεψη. Το πρόβλημα ήταν και πάλι ηλεκτρολογικό - είναι περίπλοκο, δεν μπορώ να στο εξηγήσω τώρα - και μπορώ να πω ότι ο ηλεκτρολόγος της εγκατάστασης είναι ο μόνος που δεν φταίει.

Γενικά, στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με αντλίες θερμότητας και ψυκτικές εγκαταστάσεις με μηχανήματα γνωστών εταιρειών, είναι μικρή η πιθανότητα να αστοχήσουν τα ηλεκτρονικά ή ο συμπιεστής σε διάστημα μικρότερο των 10 ετών. Πριν πας στο μηχάνημα πρέπει να εξαντλήσεις όλες τις πιθανότητες λάθους στην τροφοδοσία ή τους εξωτερικούς αυτοματισμούς.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα...

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.