Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση σε κοινή χρήση εντός οικισμού;


Recommended Posts

Καλησπέρα είμαι συνάδελφος από Χανιά και από όσο γνωρίζω εδώ και κάποιους μήνες το θέμα παραχώρησης σε κοινή χρήση συμβολαιογραφικά εντός οικισμού έχει κολλήσει, με αποτέλεσμα ζητήματα που αφορούν την κατάτμηση μεγάλων εκτάσεων εντός οικισμού στα όρια της αρτιότητας να μένουν στάσιμα. Υπάρχει κάποια κινητικότητα σχετικά με το θέμα ή ίσως κάποιος τρόπος υπέρβασης του προβλήματος που δημιουργείται στις περιπτώσεις κατάτμησης?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Παραχωρήσεις τέλος. Και δεν είναι μόνο αυτό! Εδώ υπάρχει πρόβλημα και με τις διαπλατύνσεις προϋπαρχόντων δρόμων. Άλλα υποθηκοφυλακεία τις δέχονται και άλλα όχι... Μπάχαλο...

Έχουμε λοιπόν:

1) Το μεν ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να αποδέχεται τη προϋπάρχουσα κατάσταση (παραχωρήσεις, κατατμήσεις κλπ).

2) Το δε Υπ. Δικαιοσύνης (Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφύλακες), υποστηρίζει πως σέβεται την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και δεν την εφαρμόζει...

3) Η Δικαιοσύνη από την άλλη, με την απόφαση 1828/2008 του ΣτΕ (αφού απέσυρε την έγκριση της νομιμότητας που το ίδιο είχε εγκρίνει, μετά 23 συνεχή χρόνια εφαρμογής του σχετικού π.δ. - άλλαξε γνώμη ρε παιδάκι μου...), αναλαμβάνει εμμέσως και καθήκοντα νομοθετικής εξουσίας...

Όλοι αυτοί μαζί παίζουν θέατρο σκιών στη καμπούρα των Ελλήνων πολιτών, που τα επίθετά τους δεν έτυχε να τελειώνουν σε ...φλιάς ή ...γγίνας (λογοκλοπή - το έγραψε άλλος πρώτα).

Η ιστορία εξελίσσεται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί!! (δεν πειράζει όμως, πάει καλά η βαριά βιομηχανία στη χώρα μας...).

Το ΥΠΕΧΩΔΕ φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη της όλης κατάστασης και κυρίως είναι υπεύθυνο για την απαξίωση της περιουσίας των πολιτών, που δεν μπορούν από την μία μέρα στην άλλη να τις αξιοποιήσουν.

Επειδή λοιπόν δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου, πλακώστε τους στις αγωγές αποζημίωσης. Ήδη τρέχουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το θέμα δεν αφορά μόνο εκείνους για τους οποίους εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ. Αντίθετα, θίγει και αφορά όλους τους Έλληνες ιδιοκτήτες τυφλών οικοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια (μιλάμε για πολλές χιλιάδες ψήφους!!!)

Μη ξεχνάτε δε πως έρχονται εκλογές, που αποτελεί τη περίοδο που συμβαίνουν και θαύματα!!! Άνθρωποι βρίσκουν ξαφνικά την ακοή τους!!!

 

ΥΓ. Επειδή οι αλλαγές σε αυτή τη χώρα γίνονται μόνο με "κλωτσιές" και "μπουνιές" από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από την αίσθηση καθήκοντος των εκάστοτε κυβερνώντων, απευθυνθείτε - χωρίς οικονομικό κόστος:

Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (δικαίωμα προσφυγής κάθε ευρωπαίου πολίτη - στη γλώσσα του)

Δ/ση. Commission des petitions

Rue Wiertz 60, 1047 Bruxelles - Belgique

Link to comment
Share on other sites

Periklis , αν δεν κάνω λάθος κάποιος πελάτης σου εχει προσφύγει στο Ευρωπαικό διακστήριο. Υπάρχει κατι νεότερο μέχρι σήμερα ?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ο ίδιος έχω προσφύγει. Είναι προσωπική μου υπόθεση.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα 3-4 χρόνια, αλλά είναι μονόδρομος. Κάντε το θέμα γνωστό κυρίως σε Όργανα εκτός Ελλάδας, διαφορετικά μην περιμένετε λύση του προβλήματος. Έδωσαν δις για τις τράπεζες και δεν δίνουν δεκάρα για πολεοδόμιση. Ας τους δείξουμε πως το πράμα θα τους κοστίσει ακριβά...

Link to comment
Share on other sites

Αν σκεφτούμε οτι η ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ (υπουργός - Υφυπουργός) ειναι Μηχανικοί

τότε είμαστε για κλάματα.

Ξέχασα .... εμείς εχουμε το συνδικαλιστικό μας όργανο το ΤΕΕ ή μήπως ειναι όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης?

Link to comment
Share on other sites

Κυρίως είμαστε άξιοι της μοίρας μας ως πολίτες αυτής της χώρας.

Θέλω να μου απαντήσετε όλοι οι συμμετέχοντες στο φορουμ, σε αυτη τη μία και μοναδική ερώτηση:

 

Πως χτίζει κάποιος νόμιμα σε αυτή τη χώρα?

 

Πάρτε κάθε περίπτωση. Πόλεις, οικισμοί, με σχέδιο, χωρίς σχέδιο, ΖΟΕ... και απαντήστε μου αν είστε βέβαιοι πως η Ο.Α. που θα σας εκδώσουν είναι απρόσβλητη από κάθε κακοήθη...

 

Απαντήστε μου ποια είναι η αντίδραση της διοίκησης (βλέπε πολεοδομία) σε περίπτωση καταγγελίας?

Απάντηση: Διακοπή των έργων μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο!!!

 

Τι κάνουμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις? Παρακαλάμε τον κάθε γνωστό και άγνωστο, "παράγοντα", κομματόσκυλο, πολιτικάντη... να δώσει λύση για κάτι που είναι δικαίωμά μας.

 

Επαγγελματισμός, κύρος, αξιοπρέπεια, επιστημονική κατάρτηση, δικαίωμα στην απόλαυση της περιουσίας, σεβασμός στον πολίτη... Όλα τρίχες!!!

 

Γνωρίζετε πως ξεκίνησε η υπόθεση και έφτασε στην 1828/2008 του ΣτΕ? από έναν υπομηχανικό (Τ.Ε.)!!! Ναι ακριβώς έτσι, ένας υπομηχανικός κατάφερε να μπλοκάρει ολόκληρο το σύστημα και να απαξιώσει τις περιουσίες χιλιάδες κόσμου - γιατί το σύστημα είναι σαθρό και σάπιο!

 

Αυτή λοιπόν την κατάσταση καλείστε να πολεμήσετε και μέσα από το ΤΕΕ αλλά και ο καθ' ένας μόνος του, για να μην αναγκάζεστε να εξαπατάτε και εσείς με τη σειρά σας τους πελάτες σας, αποτελόντας μέρος του σάπιου συστήματος.

 

Στα φοιτητικά χρόνια υπήρχε όραμα και σχέδια που λίγο - λίγο μπαίνουν σε φακαλάκια

Link to comment
Share on other sites

Απόπειρα απάντησης αγαπητέ Περικλή, ποσοστά υποκειμενικά και "αυθαίρετα":

Εκτός σχεδίου: άδειες που δύνανται να προσβληθούν 90%, υπερβάσεις και παρανομίες στο 99% των οικοδομών

Εντός οικισμών: 50%, 89%

Εντός σχεδίου: 10%, 79%

 

Παρόλα αυτά οι καταγγελίες και η διαχείριση τους είναι τέτοιες που το όλο σύστημα δεν καταρρέει, αλλά αυτοσυντηρείται. Όλοι κάπως βολεύονται, κτίζουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους και στη συνέχεια όσοι νιώθουν "έξυπνοι" καταγγέλλουν το γείτονα που "παρανομεί". Επιφυλάσσομαι για εκτενέστερη ανάλυση κάποια στιγμή.

Ωστόσο, όλο αυτό το "σαθρό και σάπιο σύστημα" όπως το λες δεν είναι μόνο στο δικό μας τομέα, το πρόβλημα είναι γενικό.

Προσωπικά δε νιώθω να εξαπατώ τους πελάτες μου, γιατί πέρα από τα στενά πλαίσια της δουλειάς, όταν οι συνθήκες και ο χρόνος το επιτρέπουν, συζητάω και εξηγώ την όλη κατάσταση, ανάλογα βέβαια και με το τι μπορεί ή θέλει να αντιληφθεί ο καθένας.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου Παναγιώτη καλησπέρα. Το θέμα δεν είναι αν κάθ' ένας εξαπατά τους πελάτες του σκόπιμα. Το θέμα είναι το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται ο κλάδος.

 

Πριν από 8 χρόνια έχτισα ένα σπίτι στο Βέλγιο, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Ο γείτονας Φλαμανδός και ρατσιστής - να μη βλέπει ξένο... Αφού εκδόθηκε η Ο.Α. και ξεκίνησαν τα έργα της οικοδομής μου ο τύπος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Η πολεοδομική Αρχή με πληροφόρησε (όπως και η νομική υπηρεσία της δουλειάς μου, επιβεβαίωσε) πως εγώ δεν χρειαζόταν να προβώ σε καμία ενέργεια. Την εκπροσώπησή μου απέναντι στη Δικαιοσύνη ανέλαβε εξ ολοκλήρου η πολεοδομική υπηρεσία (εκπροσωπώντας έναν ευρωπαίο πολίτη, άλλης χώρας). Η θέση της πολεοδομικής υπηρεσίας ήταν πως από την στιγμή που μου είχε εγκριθεί η Ο.Α. υπεύθυνη απέναντι στο νόμο ήταν η ίδια η υπηρεσία.

 

Η υπόθεση εκδικάστηκε μέσα σε τρεις μήνες (καλά μην κάνεις συγκρίσεις...), χωρίς να διακοπούν τα έργα. Ο αντίδικος έχασε την υπόθεση, κατέβαλε τις δικαστικές δαπάνες, πλήρωσε πρόστιμο διότι προέβη σε άσκοπη κινητοποίηση του πολεοδομικού μηχανισμού και επίσης με ρώτησαν αν ήθελα να ζητήσω αποζημίωση για την προσβολή της προσωπικής και οικογενειακής μου υπόληψης.

 

Το παραπάνω περιστατικό το αναφέρω ως μέτρο σύγκρισης του τι συμβαίνει σε άλλα μέρη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή όμως αυτά βρίσκονται έτη φωτός μακριά από την πραγματικότητα του Ελλαδιστάν και επειδή όπως είπες όλοι βολεύονται (και κάποιοι τα κονομάνε κι όλας...), καλό θα ήταν να απαιτήσουμε οι ίδιοι να αλλάξει αυτό το περιβάλλον. Ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ξεφύγουμε από το ραγιαδισμό που μας κρατά χειραγωγημένους του κάθε Βεζίρη της Διοίκησης ή της πολιτικής

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Περικλή. Είναι γνωστές και σε μένα και σε αρκετούς συναδέλφους σʼ αυτό το φόρουμ οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στο χώρο μας (και όχι μόνο) μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάλυση των διαφορών και των αιτίων τους θα ήταν μάλλον αντικείμενο κάποιου «κοινωνιολογικού» φόρουμ. Γεγονός είναι ότι το επαγγελματικό περιβάλλον του έλληνα μηχανικού είναι χαώδες και σχιζοφρενικό.

Για το θέμα της παραχώρησης σε κοινή χρήση και της προσφυγής σου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια νομίζω ότι θα δικαιωθείς (=αποζημίωση), εκτός αν «προλάβει» το ΥΠΕΧΩΔΕ και νομοθετήσει. Γιατί η παραχώρηση σε κοινή χρήση ήταν βέβαια μια παρέκκλιση, μέχρι να γίνουν οι πολεοδομικές μελέτες, αλλά πώς έτσι ξαφνικά το ΣτΕ αποφάσισε ότι έληξε η περίοδος χάριτος? Μάλλον και στο θέμα αυτό θα αρχίσει να παίζεται η «κολοκυθιά» μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΣτΕ που παίζεται τόσα χρόνια με την υπόθεση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

Το επόμενο SHOW στα πολεοδομικά δρώμενα στην Ελλάδα θα είναι όταν καταργηθεί από το ΣτΕ η δυνατότητα οικοδόμησης στα εκτός σχεδίου τεσσάρια που δεν έχουν αποδεδειγμένα πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό (οι περισσότεροι δρόμοι εκτός σχεδίου είναι δουλείες διαβάσεως, ιδιωτικοί δρόμοι, αυθαίρετες διανοίξεις κλπ). Εκεί να δεις τι έχει να γίνει… Αλήθεια στο Βέλγιο υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση?

 

@zavi Συμφωνώ μαζί σου στα περισσότερα που γράφεις παραπάνω. Όμως ο Periklis είναι ο παθών της ΣτΕ1828/2008, το θέμα έχει συζητηθεί με πολλά πόστ από το καλοκαίρι του 2008. Από ποιόν θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση για αποθετικές ζημιές κλπ όταν το ΣτΕ καταργεί διάταξη Προεδρικού Διατάγματος (μετά από 23 χρόνια εφαρμογής!!!) βάσει της οποίας εκδόθηκε η άδεια οικοδομής του? Από τον υπουργό? Μα αυτό κάνει με το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Link to comment
Share on other sites

Μετά από ολόκληρη τη μέρα ταξίδι, γράφω από το ξενοδοχείο (για να έχω και κάτι να κάνω...).

 

Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ανύπαρκτο θέμα για το Βέλγιο τουλάχιστον. Το θέμα όμως είναι πως υπάρχει στην Ελλάδα, γιατί απλά η Διοίκηση δεν πολεοδομεί!

 

Τι συμβαίνει στο Βέλγιο?

 

α) Καθ' όλα υπεύθυνος για την μεταβίβαση έκτασης γης είναι ο συμβολαιογράφος. Αυτός είναι που θα ενημερώσει τον αγοραστή για το τι πάει να αγοράσει (πχ οικόπεδο σε περιοχή για κατοικίας ή σε μικτή περιοχή, για τους όρους δόμησης, ακόμα και για τις παροχές δικτύων στην περιοχή...) Όλα αυτά αναφέρονται σε έκθεση που συντάσσει μηχανικός με τον οποίο συνεργάζεται ο συμβολαιογράφος. Μία άλλη έκθεση είναι εκείνη που συντάσσει ο νομικός με τον οποίο συνεργάζεται ο συμβολαιογράφος, που ερευνά τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αν η αγορά πραγματοποιείται με τραπεζικό δάνειο η επιταγή του ποσού του δανείου παραδίδεται από τον εκπρόσωπο της τράπεζας που παρευρίσκεται στην υπογραφή των συμβολαίων αγοροπωλησίας στο γραφείο του συμβολαιογράφου, απ' ευθείας στον συμβολαιογράφο. Ο αγοραστής απλώς υπογράφει το συμβόλαιο αγοράς και την καταβολή του δανείου (που αρχίζει να τρέχει από εκείνη τη στιγμή). Για την όλη υπόθεση υπεύθυνος είναι ο συμβολαιογράφος! Η αμοιβή του συμβολαιογράφου 12%

 

β) Η κάθε πολεοδομική υπηρεσία (ανήκουν στους Δήμους) έχει ήδη πολεοδομικά σχέδια για την περιοχή ελέγχου της, τα οποία αναπροσαρμόζει αν υπάρχει ανάγκη.

 

Απλά πράγματα ξεκάθαρα και ο κάθε πολίτης / αγοραστής / επενδυτής ξέρει τι κάνει.

 

Επειδή όμως αυτά τα απλά, ξεκάθαρα και αυτονόητα πράγματα είναι ακαταλαβίστικα και δύσκολα για το Ελλαδιστάν και η Διοίκηση είναι ανίκανη, αδιάφορη, ευθυνόφοβη και μαγαζί του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, απλά δεν πολεοδομεί - προφανώς για να κρατά το δικαίωμα οικοδόμησης ως ένα (κουτοπόνηρο) διαπραγματευτικό ατού και να το παρουσιάζει ως "κοινωνική παροχή" στους πολίτες / ψηφοφόρους, τους οποίους αντιμετωπίζει ως ιθαγενείς!

 

Έτσι λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων για την κατάρτιση ΓΠΣ, αλλά η διατήρηση του αλλισβερισιού που επιτυγχάνεται χωρίς αυτά.

 

Πριν μερικές μέρες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης "πέταξε το μπαλάκι" στη κυβέρνηση για την ντε φάκτο νομιμοποίηση των μερικών χιλιάδων αυθαιρέτων του νομού. "Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αντιμετωπίζει το αίτημα με την δέουσα ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας..." Σας λέει κάτι αυτό? Να η κοινωνική ευαισθησία που λέγαμε...

 

Οι συγκρίσεις λοιπόν μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και του πολιτισμένου κόσμου είναι αδύνατες (Βατοπέδια, αναψυκτήρια, αυθαίρετες βίλες και άλλα καλούδια...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.