Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια απορία για τα όμβρια.


Recommended Posts

Να σου πω για μια παρεμφερή περίπτωση που μου έτυχε πριν από μερικά χρόνια. Ισως σε βοηθήσει ως προς το σκεπτικό του νομοθέτη. Αδεια οικοδομής σε αγροτεμάχιο με σύνορα προς Β δρόμο προς Ν παραλία. Κατασκευάστηκε η (νόμιμη) περίφραξη επί του δρόμου , με αποτέλεσμα τα όμβρια να μην διέρχονται πλέον μέσα από το κτήμα προς τη θάλασσα αλλά να "ταξιδεύουν" μέσω του δρόμου προς την παραλία. Οι παρόδιοι προσέφυγαν στα δικαστήρια καθώς ο δρόμος γινόταν ποτάμι . Τελικά υποχρεωθήκαμε να περάσουμε μέσα από το κτήμα δύο αγωγούς ομβρίων από τον δρόμο μέχρι την θάλασσα. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι "δεν μπορεί να εμποδίζεται η φυσική ροή των ομβρίων προς τα χθαμαλότερα".

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε avgoust. Αυτό καταλαβαίνω και εγώ με την έννοια κατευθυνόμενα των αγρονόμων. (κανονικά την αγρονομία έπρεπε να τη στελεχώνουν μηχανικοί κυρίως τοπογράφοι και όχι απόφοιτοι λυκείου άσχετοι). Αν ξαναέρθουν θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμά σου γα να του πούνε να φτιάξει υπόγειο αγωγό.

Link to comment
Share on other sites

Κοιταξε και αυτα τα αρθρα του Αστικου Κωδικα

 

‘Άρθρο 1024: Υποχρεώσεις από τη ροή των νερών

Τα αγροτικά ακίνητα που βρίσκονται χαμηλότερη δέχονται τα νερά που τρέχουν φυσικά και χωρίς χειροποιήτο έργο από αυτά που βρίσκονται ψηλότερα. Στον κύριο του χαμηλότερου ή του ψηλότερου ακινήτου απαγορεύεται κατασκεύασμα που εμποδίζει ή μεταβάλλει τη φυσική ροή.

 

‘Άρθρο 1025:

Ο κύριος του ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την επισκευή ή την αποκατάσταση των κατασκευασμάτων που υπάρχουν σ’αυτό για την περιστολή της φοράς του νερού, εφόσον γίνεται χωρίς βλαβη του. Η δαπάνη βαρύνει εκείνους που ωφελούνται ανάλογα με την ωφέλεια τους.

 

‘Άρθρο 1026: Βρόχινο νερό της στέγης

Ο κύριος οικοδομής έχει υποχρέωση να κατασκευάσει τη στέγη έτσι ώστε τα νερά της βροχής να μη φέρονται προς το κτήμα του γείτονα.

 

‘Άρθρο 1027: Νερό για τη χρήση χωριού.

Ο κύριος του ακινήτου δεν μπορεί χρησιμοποιώντας το νερό της πηγής που υπάρχει στο ακίνητο ή ανοίγοντας πηγάδι σ’ αυτό, να αποκόψει ή να μειώσει σημαντικά το νερό που χρησιμοποιείται ήδη από τους κατοίκους χωριού για τις ανάγκες τους.

 

‘Αρθρο 1028: Υποχρεώσεις αυτού που έχει πηγάδι ή πηγή

Ο κύριος ακινήτου στο οποίο υπάρχει πηγή ή πηγάδι έχει υποχρέωση, χωρίς δική του στέρηση, να χορηγεί έναντι αποζημίωσης στον κύριο του γειτονικού κτήματος το νερό το απαραίτητο για τις οικιακές του ανάγκες, εφόσον η προμήθεια νερού από αλλού είναι σ’ αυτόν δυνατή μόνο με δυσανάλογη δαπάνη.

 

‘Άρθρο 1029: Διοχέτευση διαμέσου ξένου αγρού.

Ο κύριος ακινήτου έχει δικαίωμα έναντι αποζημίωσης να απαιτήσει τη διοχέτευση νερού πηγής ή πηγαδιού ή ποταμού διαμέσου ξένου αγροτικού ακινήτου, εφόσον έχει δικαίωμα πάνω στο νερό αυτό. Η διοχέτευση γίνεται με τον περισσότερο πρόσφορο και λιγότερο επαχθή τρόπο για το ακίνητο που επιβαρύνεται.

 

‘Αρθρο 1030:

Οποιος διοχετεύει νέρο σύμφωνα με το προηγουμένο άρθρο, διαμέσου ξένου ακινήτου έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ότι είναι αναγκαίο, ώστε από τη διοχέτευση αυτή να μην παρακωλύσει τρίτοι, κύριοι παρακείμενων ακινήτων, στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.

 

‘Αρθρο 1031: Σωλήνες διαμέσου ξένου ακινήτου

Ο κύριος ακινήτου έχει υποχρέωση, αφού ληφθεί υπόψη και το δικό του συμφέρον, να επιτρέπει έναντι ανάλογης αποζημίωσης την εναέρια ή την υπόγεια διέλευση διαμέσου του ακινήτου σωλήνων νερού ή φωταερίου ή ηλεκτρικών καλωδίων για την εξυπηρέτηση άλλων ακινήτων. Η εγκατάσταση γίνεται με τον περισσότερο πρόσφορο και λιγότερο επαχθή τρόπο για το ακίνητο που επιβαρύνεται. Ο κύριος αυτού του ακινήτου έχει δικαίωμα να απαιτήσει τη μετατόπιση της εγκατάστασης σε άλλη θέση του ακινήτου με δαπάνες εκείνου που έχει δικαίωμα διέλευσης.

 

‘Αρθρο 1032:

Οι αξιώσεις από τα άρθρα 1004 έως 1007, 1012, 1015, 1018, 1019,1020,1023 παρ. 2,1029 και 1031 δεν υπόκεινται σε παραγραφή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.