Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση σχετικά με την προείσπραξη εισφοράς σε χρήμα 10%


Recommended Posts

Στα πλαίσια των διαδικασιών πολεοδόμησης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (Ν. 2508/97) όλες οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές που πολεοδομούνται για πρώτη φορά έχουν υποχρέωση να συμμετάσχουν με εισφορά σε γη για τη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων καθώς και με εισφορά σε χρήμα για την κατασκευή των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων υποδομής.

 

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις δίνεται επίσης η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής ποσοστού 10% της προεκτιμώμενης εισφοράς σε χρήμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πολεοδομικές μελέτες και πράξεις εφαρμογής. Η περιγραφή της διαδικασίας προείσπραξης των εισφορών γίνεται με κάποια ΚΥΑ (ΦΕΚ *****).

 

Θέλω να ρωτήσω από την στιγμή που δεν έχει γίνει κύρωση της πράξης εφαρμογής και δεν έχει γίνει τακτοποίηση , αν κάποιος δεν πληρώσει την προκαταβολή 10% θα έχει κυρώσεις? Η αντικειμένική αξία για την προκαταβολή 10% εχει οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο.Και αν πληρώσει και για κάποιο λόγο δεν προχωρήσει η πραξη εφαρμογής τι γίνεται τοτε? Αν πληρώσει όλη την εισφορά αφου ολοκληρωθεί η μελέτη πράξης εφαρμογής δεν θα είναι νομικά ενταξει?

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

η εισφορά σε χρήμα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της ιδιοκτησίας όπως διαμορφώνεται με την πράξη εφαρμογής και την τιμή ζώνης του οικοπέδου κατ'α τον χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής.

όταν γίνεται είσπραξη προκαταβολών για την εκπόνηση των σχετικών μελετών ο οικείος Ο.Τ.Α υποχρεούται να επιστρέψει τα ποσά των προκαταβολών αν δεν αναθέσει τις μελέτες μέσα σε 18 μήνες, αν η ιδιοκτησία δεν ενταχθεί τελικά στο σχέδιο,αν η η ιδιοκτησία δεν έχει υποχρέωση ειφοράς σε χρήμα και τέλος αν οι σχετικές μελέτες δεν ολοκληρωθούν εντος του συμβατικού χρόνου

η προείσπραξη αφορά όλες τις ιδιοκτησίες που εντάχθηκαν η πρόκειται να ενταχθούν μετά την ισχύ του Ν3044/2002

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ με βοηθήσατε αρκετά.Θα ήθελα αν είναι δυνατόν και το γνωρίζεται βεβαιά να μου δώσεται και μια απάντηση στο τελευταίο ερώτημα.Δηλαδή αν κάποιος δεν πληρώσει την προκαταβολή 10% που εχει οριστεί από το Δήμο και πληρώσει το σύνολο της εισφοράς κατα την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής και τακτοποιήσης ,υπάρχει περίπτωση να του πάρουν από τη γη του ως εισφορα σε χρήμα?

Link to comment
Share on other sites

σας απάντησα στο Προσωπικό Μήνυμα που μου απευθύνατε

το οποίο και παρακαλώ για λόγους πληρότητας των συζητήσεων του φόρουμ

να το δημοσιεύσετε μαζί με την απάντηση-γνώμη μου καθώς και με πιθανή άλλη απορία η ερώτησή σας

Link to comment
Share on other sites

η εισφορά σε χρήμα ματατρέπεται σε εισφορά γης μόνο αν το θέλει και το δηλώσει ο ιδιοκτήτης

αντίθετα κατα κανόνα απαγορεύεται η μετατροπή εισφοράς σε σε εισφορά σε χρήμα εκτός αν η προκύπτουσα εισφορά γης θεωρηθεί ότι δεν είναι πολεοδομικά εκμεταλλεύσιμη

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.