Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωταγωγός και δοκοί (εσωτερικοί εγκάρσιοι)


Recommended Posts

Καλησπέρα.

Σε φωταγωγό πολυκατοικίας που χρησιμοποιήται για τον φωτισμό-αερισμο του κλιμακοστασιου υπάρχει ενα δοκάρι που τον τέμνει εγκάρσια. Αυτη η δοκός (πλάτους 0,30 και μηκους 1,20) μετράει στον συντελεστη δόμησης?

Να σημειωθεί οτι ο ένας τοίχος του φωταγωγου που χωρίζει και την πολυκατοικια με το ομορο οικοπεδο, είναι τοιχείο 2,50μ της οικοδομής. Η δοκός ειναι επίσης φέρουσα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αμφιβάλλω αν έχει πλέον τις προϋποθέσεις να χαρακτηρίζεται ως φωταγωγός. Αν επιτρεπόταν η διέλευση δοκών σε αυτό το χώρο φαντάσου να είχες π.χ. σε μια πολυώροφη πολυκατοικία από μία ανά όροφο αλλά σε διαφορετική θέση - σε κάτοψη ουσιαστικά δε θα είχες κενό (τραβηγμένο μεν αλλά θέλω να δώσω τη λογική που θα το αντιμετώπιζα αν ήμουν μηχανικός πολεοδομίας).

Link to comment
Share on other sites

δεν θα διαφωνήσω ιδιαίτερα αλλα και ετσι να ειναι αφου μετραει στην καλυψη ολα οκ. Το θέμα ειναι αν μετραει στην δόμηση... αφου ειναι στην ουσία κενο...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αμφιβάλλω αν έχει πλέον τις προϋποθέσεις να χαρακτηρίζεται ως φωταγωγός.

 

δεν εχεις αδικο... αναλογα βεβαια τις διαστάσεις του φωτ/γου

Με την δοκό να μετράει σιγουρα στην δομηση μπορεί να προκυπτουν δύο φωτ/γοι με ελαχ διαστασεις 120Χ120.

...του κλιμακοστασιου?... τοτε=120ΧΔ

Link to comment
Share on other sites

σε κάθε όροφο, η δοκός είναι στο όριο της οικοδομής.

στην ουσια καταργείται το Δ σημειακα στην δοκό και σε καθε όροφο, αλλα ούτε είναι στεγασμένος χώρος, ούτε έχει δάπεδο. ειναι 1.20 Χ ελευθερο μηκος και μόνο σε κάθε δάπεδο περνάει η δοκος. Καταλαβαίνετε τι σημαινει αυτο ε? 1.20Χ3Χ7 οροφους = 25 τετραγωνικα περίπου!

Link to comment
Share on other sites

το ειδα αυτο φιλε ευχαριστω. Αν μετραει στη δόμηση η δοκός ομως δεν υπάρχει πρόβλημα? αφου στο υψος του παραθύρου εχω πανα απο Δ!

ας χαρακτηρίσει τον χώρο οπως θέλει, αρκει να μην μετρησει στην δόμηση! εστω το δοκαρι να μετραει, εχω πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα ν΄ ανεβάσεις κάποιο σχέδιο.Αν στην κάτοψη του ορόφου διέρχεται η εγκάρσια δοκός έμπροσθεν του παραθύρου σε απόσταση μικρότερη της α (βλ.φωτισμό κλιμακοστασίου Κτιριοδομικού) έχεις πρόβλημα.Δεν έχει σημασία αν είναι σε διαφορετική στάθμη..Επίσης σε κάθε περίπτωση η εγκάρσια δοκός μετράει στο Σ.Δ. και δημιουργεί 2 φωταγωγούς εκατέρωθεν της.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον συναδελφοι ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις σας! Θα το δείξω στα αρχιτεκτονικα σαν προβολη το δοκαρι, δεν θα το μετρησω πουθενα (πέρα απο την κάλυψη), αν ο μηχανικος εκει μου πει οτιδήποτε τοτε το πολυ πολύ να το μετρησω και στον ΣΔ.

Ας μην ξυνουμε καλύτερα πληγες...

(κατι ξέρουν και οι παλιοι.... για να το λενε)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.