Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθορισμός αναλογίας διαμερισμάτων επί του οικοπέδου και κοινοχρήστων χώρων


DPSP

Recommended Posts

Πως καθορίζεται η αναλογία/συμμετοχή ενός διαμερίσματος πολυκατοικίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου και των κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας;

 

Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί κάνοντας μια έρευνα στο καταστατικό της πολυκατοικίας διαπίστωσα αντιφατικά στοιχεία μιας και τετραγωνικά και όγκος δεν συμπίπτουν με το ποσοστό συνιδιοκτησίας των διαμερισμάτων.

 

Παράδειγμα:

 

Διαμέρισμα 6ου ορόφου, επιφάνειας 160 τ.μ. με όγκο 500 κ.μ. έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 8%, αναλογία τετραγωνικών επί του συνόλου της επιφανείας όλων των διαμερισμάτων 9% (160/1775) και αναλογία όγκου επί του συνόλου του όγκου όλων των διαμερισμάτων 8,7% (500/5741).

 

Να σημειώσω ότι υπάρχουν και πιο κραυγαλέες περιπτώσεις.

 

Ευχαριστών εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάτι που να αναφέρεται ρητά σε αυτό που λές. Τα νούμερα ακολουθούν κάποια γενική λογική αλλά αυτά αλλάζουν σε συννενόηση με τον ιδιοκτήτη, τον μηχανικό και τον συμβολαιογράφο. Παίζουν και οι αντικειμενικές αλλά τίποτα δεν είναι δεσμευτικό και άρα κ καθένας μοιράζει τα χιλιοστά ανάλογα με τις ανάγκες του μελλοντικές ή τωρινές.

 

Τα νούμερα που αναφέρεις είναι λογικά.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι ακριβως οπως τα λεει ο Πανος..

Θεωτητικα τηρουνται καποιες αναλογιες.. Αλλα (σχεδον) παντα πισω απο τετοιες μικροδιαφορες κρυβεται καποια λογικη εξηγηση.. Παραδειγμα μπορει να ειναι μια ισογεια κατοικια με αποκλειστικη χρηση ενος μερους του κηπου.. 'Η ενα καταστημα με αποκλειστικη χρηση της πρασιας.. Οποτε εκει αμεσως τα αναλογικα ποσοστα "χαλανε"..

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή ο καθορισμός/υπολογισμός του ποσοστού συνιδιοκτησίας ενός διαμερίσματος δεν είναι τυποποιημένος τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θεωρώ, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς σας, ότι είναι μέγα λάθος και αφήνει περιθώρια για παρασπονδίες όπως θα διαπιστώσετε από τα παρακάτω:

 

Τυχαίνει να είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία κατασκευής circa 1950. Το οικόπεδο της πολυκατοικίας είχε δοθεί αντιπαροχή από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του με αντάλλαγμα τρία διαμερίσματα επί της ανεγερθείσας πολυκατοικίας, αθροιστικού ποσοστού συνιδιοκτησίας 25%.

 

Μετά από ένα πρόσφατο ενδελεχές διάβασμα του καταστατικού της πολυκατοικίας διαπίστωσα ότι ο πολιτικός μηχανικός της πολυκατοικίας προέβη στον καθορισμό του ποσοστού συνιδιοκτησίας των διαμερισμάτων, με σκοπό να τηρήσει μεν την συμφωνία της αντιπαροχής, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσει καλύτερο μοιρασιά διαμερισμάτων για τον ίδιο.

 

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι στον δικαιούχο της αντιπαροχής δόθηκε διαμέρισμα 3ου ορόφου, επιφάνειας 140 τ.μ. και όγκου 450 κ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας 9%(!), όταν η αναλογία της επιφάνειας του επί του αθροίσματος της επιφάνειας των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας είναι 7,9% και η αντίστοιχη τιμή για τον όγκο είναι 7,8%; Γιατί στο παράδειγμα του 6ου ορόφου – ρετιρέ με μοναδική θέα και δικό του αίθριο – που αναφέρω στην αρχική δημοσίευση η αντιμετώπιση είναι ακριβώς αντίθετη;

 

Παράδειγμα:

 

Διαμέρισμα 6ου ορόφου, επιφάνειας 160 τ.μ. με όγκο 500 κ.μ. έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 8%, αναλογία τετραγωνικών επί του συνόλου της επιφανείας όλων των διαμερισμάτων 9% (160/1775) και αναλογία όγκου επί του συνόλου του όγκου όλων των διαμερισμάτων 8,7% (500/5741).

 

 

 

Γενικά, είναι ποτέ δυνατόν ένα διαμέρισμα χαμηλότερου ορόφου και μικρότερου εμβαδού να έχει μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας από ένα ρετιρέ και μάλιστα με μεγαλύτερο εμβαδό, ειδικά όταν δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος;

 

Άλλο κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι τα 2 ισόγεια διαμερίσματα της πολυκατοικίας με αναλογία επιφάνειας επί του αθροίσματος της επιφάνειας των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας 12,2% έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας 4% έκαστο, ήτοι σύνολο 8%, ενώ έχουν έστω και παράτυπα αποκλειστική χρήση πρασιάς!

 

Προσωπικά ενδιαφέρομαι να κινηθώ για την αλλαγή των ποσοστών συνιδιοκτησίας γιατί διαπιστώνω ότι εγώ όπως και άλλοι ένοικοι υπερχρεωνόμαστε στα κοινόχρηστα αποτέλεσμα του μηχανικού.

 

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ, μείνετε εντός των ορίων της κοσμιότητας.

Μην διατυπώνετε ανυπόστατες κατηγορίες

acnt

Link to comment
Share on other sites

Για την δουλεια αυτη τυπικα τουλαχιστον εχουν συμφωνησει ολοι οι εμπλεκομενοι (οπως ειπε και ο Πανος).. Τωρα αν σε καποιο σημειο ο ιδιοκτητης δεν εδωσε την βαρυτητα που επρεπε, αυτο ειναι αλλο θεμα.. Τυπικα δεν υπαρχει καμια παρατυπια.. Στην ουσια μπορει να γεινει αυτο που λες με τη συμφωνη γνωμη οοοολων των ιδιοκτητων και με καποιο σχετικο κοστος για

1)νεο πινακα χιλιοστων απο καποιο μηχανικο

2)συμβολαιογραφικες πραξεις

3)μετεγραφες κλπ..

4)Δεν ξερω αν ξεχναω κατι.. :)

Καλο θα ηταν για μια τετοια κινηση να κανεις μια προεργασια κοστους - οφελους..

Και βεβαια να εχεις τη συμφωνη γνωμη του 100% των ιδιοκτητων

Link to comment
Share on other sites

dpsp ο μηχανικός συντάσσει τον πίνακα καθ' υπόδειξη του ιδιοκτήτη και του συμβολαιογράφου αφού πρώτα υπολογίζει χονδρικά τα χιλιοστά.

 

Ο μηχανικός τι ακριβώς κερδίζει απο την κατανομή των χιλιοστών?

 

όταν αγόρασες το διαμέρισμα μήπως κάποιο λαμόγιο έκρυψε τον πίνακα ή κάποιος αφελής αμέλησε να τον διαβάσει?

 

Εν πάσει περιπτώσει η απάντησή στο ερώτημα σου δόθηκε.

Link to comment
Share on other sites

dpsp ο μηχανικός συντάσσει τον πίνακα καθ' υπόδειξη του ιδιοκτήτη και του συμβολαιογράφου αφού πρώτα υπολογίζει χονδρικά τα χιλιοστά.

 

Ο μηχανικός τι ακριβώς κερδίζει απο την κατανομή των χιλιοστών?

 

 

Μετά από ένα πρόσφατο ενδελεχές διάβασμα του καταστατικού της πολυκατοικίας διαπίστωσα ότι ο πολιτικός μηχανικός της πολυκατοικίας προέβη στον καθορισμό του ποσοστού συνιδιοκτησίας των διαμερισμάτων, με σκοπό να τηρήσει μεν την συμφωνία της αντιπαροχής, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσει καλύτερο [sic] μοιρασιά διαμερισμάτων για τον ίδιο.

 

 

Τι κέρδισε; Έδωσε αντιπαροχή στον ιδιοκτήτη ολόκληρο τον 1ο όροφο και ένα διαμέρισμα στον 3ο, ενώ θα έπρεπε να του είχε δώσει καλύτερη μοιρασιά. Την ζημιά, σε έξοδα ιδιοκτητών, την πληρώνουμε όλοι, πλην των λίγων που οφελούνται πολύ.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

DPSP όταν αγόραζες το διαμέρισμα πού ήσουν; Έβαλες μηχανικό και νομικό να ψάξουν τα συμβόλαια και τις συνιδιοκτησίες;

Αυτλα τα λάθη τα κάνανε σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες και τώρα ψάχνονται και προσπαθούν να βρούν γιατί το δικό τους το διαμέρισμα των 100τμ στον 3ο όροφο, βγάζει περισσότερα κοινόχρηστα από το 150τμ διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου...

Αλλά την απάντηση την ξέρουμε όλοι μας - μας την έχει δώσει έτοιμη το κράτος άλλωστε: "Φταίει ο μηχανικός" και γι'αυτό, ακόμα και την ύστατη στιγμή ψάχνουμε λύση από το ίντερνετ και όχι από σύμβουλο μηχανικό...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πάνε ακριβώς έτσι τα πράγματα φίλε dpsp ….

Αποκλείεται κατά τη γνώμη μου ο οικοπεδούχος να δέχτηκε να πάρει λιγότερα τετραγωνικά διαμερίσματος επειδή πήρε περισσότερα χιλιοστά. Οι περισσότεροι οικοπεδούχοι πρώτα κοιτούν τα τετραγωνικά και τον όροφο και μετά την ποιότητα της κατασκευής πόσο μάλλον τα χιλιοστά. Όπως ακριβώς κι εσύ όταν αγόρασες το διαμέρισμα δε φρόντισες να ψάξεις το θέμα των χιλιοστών. Επίσης να θυμίσω πως περισσότερα χιλιοστά σημαίνουν και μεγαλύτερη αξία γιατί σε λίγα χρόνια που η πολυκατοικία σας δε θα υπάρχει τα περισσότερα χιλιοστά μεταφράζονται και σε μεγαλύτερο μερίδιο γης. Στο κάτω κάτω αυτή ήταν μια νόμιμη συμφωνία μεταξύ εργολάβου και οικοπεδούχου και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Εσύ όταν αγόρασες το διαμέρισμα συμφώνησες αυτόματα με όλα αυτά.

Μην τα ρίχνουμε πάντα στο μηχανικό. Δίνει λίγα χιλιοστά τον κατηγορούμε γιατί έδωσε μεγαλύτερη αξία στα υπόλοιπα διαμερίσματα. Δίνει πολλά πάλι τον κατηγορούμε γιατί μας αύξησε τα κοινόχρηστα. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε δηλαδή αλλά την ώρα των συμβολαίων ξέραμε να τσιγκουνευτούμε να πληρώσουμε ένα μηχανικό να κάνει έλεγχο στο ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Για αλλαγή των ποσοστών θέλει ποοοοολυ δουλειά. Καλύτερα να πληρώνεις αυξημένα κοινόχρηστά για πενήντα χρόνια.

Το καταστατικό της πολυκατοικίας (μαζί με την αναλογία ποσοστών) συνοδεύει πάντα τα συμβόλαια αγοράς και αλλάζει μόνο με δικαστική απόφαση. Από τη στιγμή που γίνει αλλαγή των χιλιοστών χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη για κάθε μία απο τις μεταβιβάσεις των χιλοστών απο έναν σε κάποιον άλλον, συν επιπλεόν φόρος κλπ κλπ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.