Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία σχετικά με θέμα σωματικής υγείας


iliekater

Recommended Posts

δηλαδή αναφέρεσαι στους τροφοσυλλέκτες;;;

 

όταν έβρισκαν φαί ..... ήταν φρέσκο .....

 

για το κυνήγι πιο σίγουρα τα πράγματα

έκαναν μάγια ..... στις τοιχογραφίες των σπηλαίων

Link to comment
Share on other sites

Α)

δηλαδή αναφέρεσαι στους τροφοσυλλέκτες;;;

Β)

όταν έβρισκαν φαί ..... ήταν φρέσκο .....

Γ)

για το κυνήγι πιο σίγουρα τα πράγματα

Δ)

έκαναν μάγια ..... στις τοιχογραφίες των σπηλαίων

 

 

Ένα-ένα...

 

Α) Ναι εν μέρει. Το κομμάτι της διατήρησης των φαγητών ναι. Με το πάστωμα δεν τρως σαπίλα σε καμία περίπτωση. Μαζί με αποξηραμένους καρπούς και κανά φαγώσιμο χορταράκι έχεις πλήρη διατροφή. Και χωρίς το χορταράκι (έστω περίεργη περιοχή που είναι δυσεύρετο) είσαι οκ και ενηλικιώνεσαι μια χαρούλα.

 

Β)Προφανώς αλλά όπως και στο Α μπορούσε να διατηρηθεί εύκολα βλ πάστωμα ως το πιο απλό παράδειγμα. Και το λάδι διατηρεί τρόφιμα απλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στο κρέας πχ.

 

Γ)Δεν ήταν πιο σίγουρα. Στην αρχή που δεν συνέλεγαν τροφή οι άνθρωποι έπρεπε να ακολουθούν την μετανάστευση των ζώων και κάποια θηράματα ήταν δυσεύρετα και δύσκολα στο κυνήγι. Πολλά από αυτά θεωρούνται και σήμερα δύσκολα με την τεχνολογία την τότε φαντάσου. Μετά περάσαμε στην κατανάλωση και καρπών και συντήρηση κρέατος οπότε το κυνήγι με όλων των ειδών τα θηράματα (συμπεριλαμβάνωντας και ψάρια) έγινε ένα εκλεκτό έδεσμα το οποίο είχε την ίδια δυσκολία με την συλλογή καρπων (υπενθυμίζω ότι ακόμη δεν μιλάμε για γεωργία και δρομάκια και λοιπά. Ήταν δυσκολάκι να περάσεις στην άγρια φύση να βρεις φαγώσιμους καρπούς.

 

Δ)Μαγια δεν θα το έλεγα...αντιθέτως πιστεύω ότι ήταν μια μορφή τέχνης. Η θεματολογία της τέχνης αυτής καθ' αυτής προφανώς και θα αχολείται με καθημερινά θέματα πρακτικής φύσεως όπως κυνήγι μεγάλων ή πολλών ζώων που απαιτούνταν η συμμετοχή πολλών ανθρώπων και η άριστη συνεργασία μεταξύ τους. Ακόμη για το τυπικό του πράγματος μιλάμε για σπηλαιογραφίες καθώς οι τοίχοι δεν υπήρχαν!!!!

 

Πολύ καλό βιβλίο επί του θέματος είναι ο κυνηγετικός εξάντας του Βασιλή Καμπόλη καθώς και ένα άρθρο του ιδίου εδώ. Είναι τετρασέλιδο οπότε συνεχίζεται και σε επόμενες σελίδες. Πατάτε δεξί κλικ και αποθηκεύετε το "linked file" ώστε να κατέβει το pdf kαι όχι η κάκιστη σε ανάλυση εικόνα.

 

 

edit: Να συμπληρώσω ότι εκτός από το πάστωμα και τα λάδι σαν τρόπους συντήρησης τροφών έπαιζαν μπαλα και τα καπνιστά (καπνιστά ψάρια πχ) αλλά και τα λιασμένα (έχεις αναρωτηθεί συναδέλφισα γτ οι λιαστές ντομάτες δεν χαλάνε?)

Link to comment
Share on other sites

Σκωληκοειδίτιδα (appendicitis )= η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης

1ον: την αφαιρούν μόνο όσοι παθαίνουν σκωληκοειδίτιδα (αρκετοί-όχι όλοι)

2ον: Πριν την εξέλιξη της χειρουργικής και γενικά της ιατρικής σίγουρα αποτελούσε αιτία θανάτου αρκετά συχνότερα από ότι σήμερα. Δεν ήταν η μόνη. Για παράδειγμα μία σοβαρή γαστρεντερίτιδα που προκαλεί ηλεκτρολυτικές διαταραχές (και σας βάζουν ορούς) ή μία απλή λοίμωξη αναπνευστικού που αντιμετωπίζεται πλέον με αντιβιοτική αγωγή σε συντριπτική πλειοψηφία, ήταν δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.