Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο (και υψομετρική διαφορά από έδαφος)


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την περίπτωση του ύψους της οροφής του υπογείου και ποιο συγκεκριμένα το πόσο ψηλά - εκτός του εδάφους μπορεί να βρίσκεται.

 

Στο ΓΟΚ (άρθρο 7 παρ. 1Ββ) αναφέρει πως θα πρέπει (για να μην μετράει στο σ.δ.) κάθε σημείο της οροφής του να είναι μέχρι +1,50μ ψηλότερα του φυσικού ή διαμορφωμένου εδάφους.

 

Κάποιος μηχανικός μου είπε πως σε περίπτωση γωνιακού οικοπέδου (2 πρόσωπα) (σε κεκλιμένο έδαφος-πλαγιά) αν κολλήσουμε το κτίσμα μας στα 2 όρια, τότε στις 2 "τυφλές" πλευρές του κτίσματος - σύνορο με τις όμορες ιδιοκτησίες δικαιούμαστε +1,50μ ως προς τη στάθμη τοποθέτησης του υπόγειο (μπορούμε να έχουμε οριακά το δάπεδο του υπογείου στη στάθμη του φυσικού εδάφους.)

(σύνολο 1,50+1,50=3,00μ).

 

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος κάτι για αυτό γιατί το χρειάζομαι για κάποιο υφιστάμενο κτίσμα στο οποίο έχει γίνει καταγγελία για αρκετές πολεοδομικές παραβάσεις (1 εκ των οποίων είναι και η μετατροπή του υπογείου σε ισόγειο από την 1 πλευρά-δρόμο)?

Link to comment
Share on other sites

Η λογική είναι ότι από τη στιγμή που κολλάς στην πίσω τυφλή γωνία του οικοπέδου σου δε μπορείς να διαμορφώσεις το έδαφος.

Έτσι μπορείς να είσαι 1,50 επιπλέον μέτρο παραπάνω απότι προβλέπει ο ΓΟΚ (σύνολο 3 μέτρα (1,5+1,5)).

Βέβαια στις 2 προσόψεις σου θα πρέπει να ισχύει το +1,50μ απτό φυσικό ή διαμορφ έδαφος.

 

Το θέμα είναι αν αυτό βρίσκεται σε κάποια εγκύκλιο ή κάπου αλλού για να το χρησιμοποιήσω, μην τρέχω άδικα.

 

Καμία άποψη?

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα εννοείς να μπαζώσεις την μπροστινή πλευρά του οικοπέδου σου στο +1,50μ που σου επιτρέπει ο ΓΟΚ και να τοποθετήσεις τήν στάθμη του ισογείου στο +1,50μ από την διαμορφωμένη στάθμη?

Link to comment
Share on other sites

λογικα αν κολλας στο όριο τότε μπορείς να έχεις το δάπεδο του υπογείου στην στάθμη του εδάφους της όμορης ιδιοκτησίας . (μόνο στην τυφλή πλευρά)

σκέψου και το αντίθετο. αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, αλλά έπρεπε και στην τυφλή πλευρά η οροφή του υπογειου να ήταν 1.5μ πάνω από τη σταθμη του εδάφους, τότε αν ο ιδιοκτήτης του όμορου οικοπέδου που έχεις κολλήσει ξεμπάζωνε για παράδειγμα το χωράφι του 1 μέτρο τότε θα γινόταν το κτίσμα σου αυθαίρετο??? :)

Link to comment
Share on other sites

Η λογική είναι ότι από τη στιγμή που κολλάς στην πίσω τυφλή γωνία του οικοπέδου σου δε μπορείς να διαμορφώσεις το έδαφος...

 

Δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Το πιθανότερο είναι σε περίπτωση δόμησης ακριβώς επάνω στο όριο οικοπέδου (μέχρι στιγμής το αποφεύγω ως λύση - βέβαια μου το έχουν επιτρέψει και τα δεδομένα) ως αφετηρία του +1.50 να ληφθεί η φυσική στάθμη του οικοπέδου πριν την κατασκευή. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι το κτήριο που σε απασχολεί. Θα βοηθούσε κανένα σκιτσάκι.

 

Βέβαια το +1.50 δεν ισχύει στην περίπτωση pilotis!

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι εχει δικιο ο ss_sk.

Οπως οταν το κτιριο εφαπτεται στο οριο του οικοπεδου το μεγιστο υψος μετριεται απο την φυσικη σταθμη του εδαφους (ΓΟΚ'85,αρθρο9.6),

το ιδιο νομιζω ισχυει και για την συαθμη της οροφης του υπογειου

(δηλ. μεχρι 1.5μ απο την σταθμη του φυσικου εδαφους εκει)

Link to comment
Share on other sites

Κάτοψη Pilotis και 3 τομές που έχουν γίνει.

 

Είναι κτίσμα στο οποίο έχει γίνει καταγγελία για παράνομη σοφίτα, κλείσιμο ημιυπαιθρίων και μετατροπή του υπογείου σε ισόγειο.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η υπέρβαση ύψους, καθώς τοποθετήθηκε σε μεγαλύτερο ύψος από το προβλεπόμενο στην αρχική άδεια.

 

σ.δ.=0,8

Μέγιστο ύψος περιοχής=9μ. (αντί 13μ για σ.δ. 0,8

ή 12 για οικογ. στέγη

 

Το πρόβλημα είναι το ύψος στην τυφλή γωνία.

 

Η πάνω και η δεξιά πλευρά συνορέυουν με όμορες ιδιοκτησίες.

Οι 2 δρόμοι βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του κτίσματος (επίπεδος)

και στην κάτω πλευρά (κατηφορικός).

post-1356-131887196273_thumb.jpg

post-1356-131887196298_thumb.jpg

post-1356-131887196325_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως μπορείς να έχεις το υπόγειο σου στο +3,00μ από τη στάθμη του φυσικού εδάφους στην τυφλή γωνία. Η λογική είναι ότι "διαμορφώνεις" +1,50μ (θεωρητικά) το φυσικό έδαφος στο σημείο αυτό, έχεις και το +1,50μ που σου δίνει ο ΓΟΚ για την οροφή υπογείου, οπότε πας στο 1,5(λόγω διαμόρφωσης του φυσικού εδάφους)+1,5 (η οροφή του υπογείου από τη στάθμη του διαμορφωμένου εδάφους)=3μ

Link to comment
Share on other sites

Την παραπάνω διαμόρφωση πράγματι μου την έχουν δεχτεί αλλά η βασική διαφορά είναι η είσοδος του γκαράζ που υπήρχε στην ''ανοιχτή'' πλευρά του υπογείου. Εδώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα το μεταφράσουν. Αλλά ούτως ή άλλως το ζήτημα της υπέρβασης ύψους δε νομίζω ότι λύνεται εύκολα. Γνώμη μου, αν δεις ότι υπάρχει αδιέξοδο ρίξε μαύρη πέτρα (αν δεν τίθεται δηλαδή θέμα συγγένειας με τον ιδιοκτήτη) - καμία αμοιβή δεν πρόκειται να ισοσταθμίσει το ζόρι που θα τραβήξεις για, να το θέσω κομψά, βλακείες άλλων.

Link to comment
Share on other sites

To +1,5m που πρέπει το πολύ να είναι η στάθμη της οροφής του υπογείου από το φυσικό έδαφος το μετράμε μέχρι την κάτω παρειά της πλάκας οροφής υπογείου ή μέχρι την άνω παρειά; Δηλαδή είναι μέσα στο 1,5m και η πλάκα οροφής του υπογείου; Νόμιζα πως όχι αλλά ένας συνάδελφος επιμένει πως ναι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.