Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόθεση ανέγερσης κτηρίου σε δύο διαφορετικές ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Καλησπερα συναδελφοι εχω ενα προβλημα σε μια παρα πολυ μπερδεμενη υποθεση ,οποτε οποιαδηποτε αποψη σας θα ειναι ευπροσδεκτη

Εχουμε δυο αδελφια τα οποια ειχαν αγορασει δυο οικοπεδα διαφορετικου εμβαδου ξεχωριστα μεταξυ τους και εφαπτομενα και γυρω στο ΄70 ειχαν βγαλει μια οικοδομικη αδεια για υπογειο και δυο καταστηματα στο ισογειο με κοινοχρηστο χωρο ενδιαμεσα (κλιμακοστασιο - ασανσερ) και αργοτερα με αδεια προσθηκης ανεγειραν και τον 1ο οροφο με δυο διαμερισματα.Ολα τα παραπανω εγιναν χωρις να γινει κανενα συμβολαιο συνενωσης των οικοπεδων και διατηρωντας ως προς τα εμβαδα τις αναλογιες δεδομενου οτι τα αρχικα οικοπεδα ως προς τα εμβαδα τους ειχαν μια αναλογια 46% με 54%.

Τελευταια πριν δυο χρονια περιπου ο ενας ο αδελφος με το μικρο ποσοστο εκανε προσθηκη οροφου χωρις τη συνεναιση του αλλου αδελφου παιρνοντας γυρω στα 3,5 τμ περισσοτερο απο αυτα που του αναλογουσαν απο την περισευόμενη δομηση καθως επισης και κατα την ανεγερση της προσθηκης του μαζι με το κλιμακοστασιο του εκοψε ολες τις αναμονες συγκεκριμμενα στην περιοχη του κλιμακοστασιου λογω του οτι απο πανω τοποθετησε ξυλινη στεγη.

Με αλλους συναδελφους που το συζητησα μου ειπαν οτι δυσκολα θα βγει ακρη ως προς τα τμ που του εκλεψε δεδομενου οτι δεν υπαρχει πινακας χιλιοστων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ολα τα παραπανω εγιναν χωρις να γινει κανενα συμβολαιο συνενωσης των οικοπεδων και διατηρωντας ως προς τα εμβαδα τις αναλογιες δεδομενου οτι τα αρχικα οικοπεδα ως προς τα εμβαδα τους ειχαν μια αναλογια 46% με 54%.

 

 

Άρα είχαν τα δύο οικόπεδα ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ,οπότε η υπόθεση δεν είναι καθόλου μπερδεμένη και μάλιστα πολύ απλή.Ό,τι έχουν φτιάξει,ανήκει ταυτόχρονα κ στους 2,άρα κ τα επιπλέοντα τετραγωνικά δόμησης που έφτιαξε ο ένας χωρίς τη συνέναιση του άλλου.

 

Αυτά

 

Πληρώσου

 

ΦΥΓΕ από την υπόθεση

 

Καλό μήνα

Link to comment
Share on other sites

Αφού συνενώθηκαν χωρίς συμβόλαιο,σε κάθε οικόπεδο ισχύει το ίδιο ποσοστό συνιδιοκτησίας των 2 αδελφών άρα ισχύει το καθεστώς ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ,άρα σου έχω ήδη απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ισχύει το εξ αδιαιρέτου.

Ο κάθε ένας είναι ιδιοκτήτης του δικού του οικοπέδου και σε ότι υπερκείμενο σε αυτό υπάρχει.

Λέτε ότι συνενώθηκαν. Πως συνενώθηκαν;

Πρέπει να κάνουν, αν θέλουν και αν επιβάλλεται από το ότι έχουν τμήμα κοινόχρηστο, συμβολαιογραφική πράξη η οποία θα ρυθμίζει τα σημερινά δεδομένα.

Μπορεί χωρίς συμβολαιογραφικό έγγραφο να υπάρξει εξ αδιαιρέτου;

Δεν είναι δύο οικόπεδα ενός ιδιοκτήτη.

Πέιτε τι γνώμη σας γιατί και εγώ προβληματίζομαι με τη σιγουριά του [email protected] (μήπως δηλαδή έχει δίκιο)

Link to comment
Share on other sites

Το εξ αδιαιρέτου το αντιλαμβάνομαι ως εξής:όντως υπήρχαν 2 διαφορετικά οικόπεδα(άρα εντός σχεδίου) κ όντως 2 αδέλφια.

 

Για να βγει οικοδομική άδεια με ένα κτίσμα σε 2 οικόπεδα,αν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία,θα έπρεπε να έχει γίνει συνένωση.Αφού δεν έγινε συνένωση,η μοναδική περίπτωση να βγήκε η άδεια ήταν να ήταν τα 2 αδέλφια ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ των 2 οικοπέδων κατά το ίδιο ποσοστό ΣΕ ΚΑΘΕ οικόπεδο.Έτσι, η συνένωση εξυπακούεται με την έκδοση της οικοδομικής άδειας.Κ εφ' όσον δεν έγινε σύσταση,η γή και τα υπερκείμενά της ανήκουν με το ποσοστό εξ αδιαιρέτου που έχει ο κάθε αδελφός στον τίτλο του.Άρα κ τα επιπλέοντα τ.μ. δόμησης που πραγματοποίησε ο ένας από τους 2,ΑΝΗΚΟΥΝ Κ ΣΤΟΥΣ 2 κατά το ποσοστό του καθενός.

 

Δεν χρειάζεται να γίνει συνένωση όταν 2 ή περισσότερα γεωτεμάχια ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ,και ανήκουν στο ίδιο φυσικό-νομικό πρόσωπο κατά 1.την κυριότητα,2.νομή κ 3.κατοχή ή σε περισσότερα πρόσωπα,με την προυπόθεση ότι ΣΕ ΚΑΘΕ γεωτεμάχιο ο ΚΑΘΕ συνιδιοκτήτης έχει τα ΙΔΙΑ ακριβώς δικαιώματα.Αν δεν είναι άρτια κ ισχύουν αυτές οι προυποθέσεις,τότε η συνένωσή τους πάλι δεν απαιτεί συμβ πράξη γιατί είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ,καθώς ο Νομοθέτης δεν γουστάρει μή άρτια γεωτεμάχια.....

 

Προτείνω στο συνάδελφο να διαβάσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του κάθε οικοπέδου κ ΘΑ ΔΕΙ ΦΩΣ.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση έχει γίνει ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ των διατάξεων-με τις ανάλογες συνέπειες,ή ο συνάδελφος κάτι δεν λέει καλά.

 

2016,έλα,αυτό ήταν πολύ εύκολο,δεν σε έχω για τόσο λίγο..............;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.