Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασιακές σχέσεις και εμπειρίες απο μεγάλες εταιρείες


geokon

Recommended Posts

Ναι εκεί για έναν περίεργο τρόπο πάντα υπάρχουν έργα, αλλά με έχουν πληροφορήσει ότι οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι και ότι καλύτερο. Γενικά κοιτάζουν να σε ξεζουμίζουν και δεν το έχουν πολύ "μία ωραία πρωία" να σε στείλουν σπίτι..

Link to comment
Share on other sites

καλα, αυτο γινεται και στις μικρες εταιριες, το ξεζουμισμα ειναι παγιωμενη τακτικη... το μονο καλο με τις μεγαλες εταιρειες ειναι οτι δουλευεις πανω σε εργα που σπανια βλεπουν μηχανικοι στην Ελλαδα... αυτο και μονο ειναι κινητρο για να δουλεψεις εκει...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά που ακούγονται είναι λίγο "τραγικοποιημένα".

Όντως σε κάποιο εργοτάξιο μπορεί να χρειαστείς και να δουλέψεις 10-12 ώρες την ημέρα και έξι φορές την εβδομάδα αλλά αυτό είναι για πολύ συγκεκριμένο διάστημα ανάλογα με την ειδικότητα και ανάλογα με το έργο. Σε ένα έργο κτηριακό διάρκειας πχ 1,5 - 2 ετών ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει έτσι τους 4-5 μήνες που γίνονται οι σκυροδετήσεις. Μετά την σκυτάλη θα πάρει ο μηχανικός που είναι υπεύθυνος για τις υπόλοιπες υπεργολαβίες του έργου, ή ο μηχανολόγος και πάλι αυτοί θα έχουν φόρτο συγκεριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης αν είσαι μηχανικός δεν σου το επιβάλλουν το 12ωρο. Απλά όντως υπάρχουν κάποια βύσματα στους χώρους (όπως παντού) ή κάποιοι που ξυπνάνε και κοιμούνται με σκοπό της ζωής τους την δουλειά και τους βρίσκεις μπροστά σου στα μπόνους στην εξέλιξη κτλ. Αλλά αν αποφασίσεις ότι θέλεις να δουλεύεις ως μηχανικός εργοταξίου και να μην φτάσεις να γίνεις εργοταξιάρχης ή διευθυντής έργου, μπορείς να κάνεις οργανωμένα και συντονισμένα την δουλειά σου στο 8ωρο -10ωρο να τα κλείνεις και να επιστρέφεις σπίτι. Προσωπικές επιλογές του κάθενος είναι.

Επιπλέον κανένας από αυτούς που παραπονιέται δεν αναφέρει ότι όταν το έργο είναι στα τελειώματα και μέχρι να γίνουν όλες οι τυπικές υποχρεώσεις για να παραδοθεί κάποιο έργο ή μέχρι να σε τοποθετήσουν σε κάποιο άλλο έργο (μπορεί να πάρει και 2-3-4) μήνες ή όταν γίνεται ανεπίσημη διακοπή εργασιών επείδη το δημόσιο δεν πληρώνει, υπολειτουργείς και περιμένεις να πάει 3-4 το μεσημέρι για να φύγεις για το σπίτι σου. Επίσης, το 12ωρο στο εργοτάξιο δεν έχει καμία σχέση με το 12ωρο στο γραφείο. Είναι πολύ πιο ξεκούραστο γιατί δεν είσαι μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή. Επιβλέπεις στο έργο, κάνεις συναντήσεις με υπεργολάβους, τρέχεις δεξιά τρέχεις αριστερά βγαίνεις για φαγητό με τα παιδιά από την δουλειά, έχει και τον χαβαλέ του. Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται από τον εκάστοτε διευθυντή έργου και εργοταξιάρχη.

Τέλος αν δεν δοκιμάσεις κάτι πώς μπορείς να το απορρίψεις;

Πιστέυω ότι για 3-4 χρόνια είναι μια εμπειρία που αξίζει, σε κάνει πιο δυνατό και πιο σίγουρο γιατί βλέπεις και εργάζεσαι σε έργα που από μόνος σου δεν θα μπορούσες να τα αναλάβεις.

Link to comment
Share on other sites

Σε βιομηχανικά έργα, όπως φαντάζομαι αναφέρεται η spgirl, αυτή η πραγματικότητα υπάρχει καθ' όλη την διάρκεια του έργου. Και μιλάμε για συνθήκες πολύ πιο επικίνδυνες από κτιριακά.

 

Αυτή την στιγμή που μιλάμε στα ΕΛ.ΠΕ Θεσσαλονίκης υπάρχουν εταιρείες που απασχολούν το προσωπικό τους 7 ημέρες την εβδομάδα, με αυτές τις συνθήκες. Και ας μη μιλήσουμε για τις απολαβές των νέων μηχανικών εκεί καλύτερα..

Link to comment
Share on other sites

τι να πω μπορεί και να έχετε δίκιο .

Αυτή την περίοδο έχω 2 πολύ καλούς μου φίλους και ένα ξάδερφο μου που δουλεύουν σε μεγάλη κατασκευαστική και άλλους 5-6 γνωστούς, όλοι μηχανικοί και κανένας δεν έχει περιγράψει τις συνθήκες που αναφέρετε. (και δουλεύουν από 4 έως και 10 χρόνια)

Μπορεί να πιέζονται σε κάποιες περιόδους, και κατά καιρούς να απειλούν ότι δεν αντέχουν άλλο κτλ αλλά αυτό για κανένα 2μηνο - 3μηνο και μετά είναι όλα μέλι γάλα.

 

Μόνο ένας φίλος παραπονιόταν ο οποίος και έφυγε άλλά εκεί το καθεστώς ήταν περίεργο, με την εννοια ότι δούλευε σε μια μικρή τεχνική εταιρεία η οποία εξαγοράστηκε και συνέχισε να δουλεύει με το ίδιο προσωπικό απλά είχαν μεγαλώσει οι απαιτήσεις των έργων χωρίς να έχει βρει ακόμα τις ισορροπίες η εταιρεία με το προσωπικό και χωρίς να μπορεί να απαιτήσει ως θυγατρική έξτρα μπόνους για το προσωπικό της. Ο ίδιος όμως τελικά έχει διατηρήσει επαγγελματική σχέση σαν εξωτερικός συνεργάτης.

Link to comment
Share on other sites

αναποφευκτο να γινει και αυτο... αλλα να πω την αληθεια μου, προτιμω να ξεσκιστω στην δουλεια αλλα να δουλευω σε μια τοση μεγαλη εταιρεια με τοσο μεγαλα εργα, παρα να ξεσκιζομαι για τον καθε μπακαλη-εργολαβο που την ειδε επιχειρηματιας...

Π.χ. πηγα στις προαλλες σε μια συνεντευξη μιας εταιρειας Φ/Β... Ο υπεύθυνος ηταν χυμα στο κύμα. Δεν ήταν καν μηχανικός, μίλαγε τόσο πρόχειρα για την δουλειά που μου έδωσε την εντύπωση ότι πάει να κάνει αρπαχτή με τα Φ/Β, τώρα που έχουν πέραση... Δυο ατάκες του ήταν ξεκάθαρες για τις προθέσεις του:

"Η μελετη Φ/Β δεν είναι τίποτα σημαντικό, ακόμα και η λογιστρία μου μπορεί να την κάνει"

"Ε, εντάξει, και αν είναι λάθος η μελέτη και δε αντιστοιχει με την εγκατασταση, παμε νυχτα και την ξηλωνουμε"

 

Οποτε, χιλιες φορες 12ωρά σε τέτοιες εταιρείες παρά να δουλεύεις με ασόβαρους ανθρώπους...

Link to comment
Share on other sites

"Η μελετη Φ/Β δεν είναι τίποτα σημαντικό, ακόμα και η λογιστρία μου μπορεί να την κάνει"

"Ε, εντάξει, και αν είναι λάθος η μελέτη και δε αντιστοιχει με την εγκατασταση, παμε νυχτα και την ξηλωνουμε"

 

Μαζεύτηκαν οι τσοπάνοι και πάνε να πιάσουν τα μεγάλα. Old time classic περίπτωση βλαχαδερού ελληνάρα...και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα...ήρθαν μετά και τα άλλα καρναβάλια πολιτικοί και έδεσε το γλυκό...και να που σήμερα...είμαστε έξω από την πόρτα της πτώχευσης...απλά πράματα...έτσι είναι το Ελλαδιστάν έτσι ήταν έτσι θα είναι μια ζωή...ζώα είμασταν ζώα θα μείνουμε μέχρι να αποδείξουμε το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

Pappos, συμφωνώ απολύτως μαζί σου... Καθαρό δείγμα βλάχου ελληναρά που μύρισε λεφτά και πήγε να φάει και αυτός... Και απλά θέλει και έναν μηχανικό να είναι καλυμένος από θέμα υπογραφής... Να φανταστείς, μου είπε ότι τις εγκαταστάσεις που μέχρι τώρα έχει κάνει (4) τις επιβλέπει ο ίδιος, που δεν είναι μηχανικός. Τι ακριβώς επιβλέπει? Τι ξέρει?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.