Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτεκτονική προεξοχή "μέσα σε εξώστη"


Recommended Posts

Δε θέλω να χρησιμοποιήσω παραδείγματα για να μην αρχίζω να υποψιάζω τίποτις ξέμπαρκους ''πελάτες'' αλλά οι αρχιτεκτονικές προεξοχές είναι...περίεργα εργαλεία (σε όσους ξέρουν). Μία αρχιτεκτονική προεξοχή του τύπου που μιλάμε (όγκος σε πρόβολο) πρέπει να είναι ''φορετή'' στο κυρίως σώμα του κτηρίου. Δηλαδή εξωτερικός τοίχος και μετά αρχιτ. προεξοχή (από τούβλο, από τσιμεντοσανίδα...άσχετο). Αλλιώς δεν περνάει ως τέτοια.

 

Προφανώς και υπάρχει κίνδυνος καθαίρεσης του εξωτερικού τοίχου και ενσωμάτωσης του χρηστικού (εσωτερικού) χώρου της προεξοχής (με μόνωση και τέτοια ούτε 25 πόντοι δε μένουν) αλλά αυτό είναι θέμα ελέγχου υπαλλήλων και...ευσυνειδησίας πελατών. Αλλά (πολύ παλιά λέμε) μία φορά που το είδα πολύ φασαρία για το τίποτα (έμπαζε υγρασία, αέρα). Επειδή ακριβώς δεν πρέπει να δημιουργήσει υποψίες (ο υπάλληλος που θέλει όλα τα βρίσκει) αναγκαστικά το κατασκευάζεις άνευ...προδιαγραφών, όπως και πρέπει δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Ηθελα να ρωτησω αν σε παλαιο, 1989 , κτισμα ,υποτιθεστω οτι στατικα στεκει ,μπορεις να κανεις υπερβαση στον σ.δ. με 40 σε υπαρχον εξωστη ..

 

Συνάδελφε kostikas

 

Έτσι όπως διαβάζω το ερώτημα σου υποθέτω ότι έχεις μπερδευτεί με τα παλιά έρκερ τα οποία όμως έχουν καταργηθεί. Πρόκειται για προεξοχές στον όγκο του κτιρίου (βατές από τον εσωτερικό χώρο) οι οποίες όντος δεν μετρούσαν στον Σ.Δ.

 

Γενικά για δεν γνωρίζω καμιά περίπτωση που να επιτρέπει υπέρβαση του Σ.Δ. Και υποθέτω πως αν συμβαίνει πρέπει να συντρέχουν ειδικές συνθήκες.

 

Αν τώρα πρόκειται για προσθήκη και το υπάρχων κτήριο έχει έρκερ πιθανών για λόγους διατήρησης της ομοιομορφίας της όψης να σου επιτραπεί.... Και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται σε περίπτωση προσθήκης σε κτήριο που έχει ανεγερθεί με παλαιότερο ΓΟΚ. Δηλαδή, με ποιες διατάξεις γίνεται η προσθήκη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να προσθέσεις αρχιτεκτονική προσξοχή 40 εκ. σε συνέχεια εξώστη. Μετράει στην επιφάνεια των εξωστών.

 

Ψαχνω κι εγώ να βρω κάτι σχετικό με τις αρχιτεκτονικές προεξοχες σε συνέχεια εξωστών απο χθες αλλα δεν μπορώ να βρώ κάτι, εκτός βέβαια του Εγγρ. 61508/12043/9-11-87 που αφορά τις ζαρντινιέρες...

 

Μέχρι λοιπόν να βρώ γιατί από πολεοδομίες δεν μας έχουν κάνει δεκτές τέτοιες προεξοχές, απο την προηγούμενή μου απάντηση αφαιρώ τον απόλυτο τόνο που αυτή έδειχνε να είχε...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Αγαπητοί συνάδερφοι.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με τις Αρχιτεκτονικές προεξοχές.

Μπορώ να κατασκευάσω φέρουσες αρχιτεκτονικές προεξοχές εντός πρασιάς, συνεπώς εκτός οικοδομικής γραμμής. Διαστάσεων σε κάτοψη : 0,40μ. πλάτος χ 0,35μ. φάρδος.

 

Οι οποίες λόγο θεμελίωσης, εφόσον φέρουσες, εμφανίζονται από το υπόγειο (0,40μ. εκτός οικ. Γραμμής) και περνάν σε pilotis και τους δυο επόμενους ορόφους,

 

Είναι κατακόρυφα φέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπου εισχωρούν κατά 0,40μ. Εκτός της οικοδομικής γραμμής.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

@archsis

 

Αν θες επανέλαβε σε παρακαλώ την ερώτηση αλλά χρησιμοποίησε και ερωτηματικό - δεν είναι εύκολα αντιληπτό ποιο από τα παραπάνω αποτελεί απορία.

Link to comment
Share on other sites

Από το άρθρο 11 του Γ.Ο.Κ. (Ν.1577/85-13/6/2000) και στις παραγράφους 6, 7, 8 και 9 λέει:

 

6. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπονται αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία μέγιστου πλάτους 0,40 μ. καθώς και σκίαστρα του ίδιου πλάτους ελαφράς κατασκευής, σταθερά ή κινητά (οριζόντια, κατακόρυφα ή κεκλιμένα) που έχουν προορισμό τη σκίαση κλειστών ή ανοικτών χώρων χωρίς να μειώνουν τον απαιτούμενο φυσικό φωτισμό του χώρου, τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδίδονται σε εφαρμογή του άρθρου 26. Πλάτος μεγαλύτερο από 0,40 μ. και έως το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος εξώστη μπορεί να επιτραπεί μόνο ύστερα από γνώμη της Ε.Π.Α.Ε.

Επίσης στις όψεις των υφιστάμενων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος κτιρίων επιτρέπονται παθητικά ηλιακά συστήματα πάχους μέχρι 0,40 μ., όπως ηλιακοί τοίχοι μη αεριζόμενοι (τοίχοι μάζας) ή αεριζόμενοι, τοίχοι νερού ή θερμοσιφωνικό πέτασμα, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδίδονται σε εφαρμογή του άρθρου 26 και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ε.Π.Α.Ε. Το προηγούμενο εδάφιο δεν έχει εφαρμογή σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ή χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα ή έργα τέχνης.

7. Οι κατασκευές της προηγούμενης παραγράφου που κατασκευάζονται πάνω από κοινόχρηστους χώρους και χώρους παραχωρημένους σε κοινή χρήση κατά το άρθρο 12 πρέπει να βρίσκονται σε ύψος μεγαλύτερο από 3,0 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Στον περιορισμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι υδρορροές του κτιρίου εφόσον έχουν τις απαιτούμενες για τον προορισμό τους διαστάσεις.

8. Τα αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία που κατασκευάζονται πάνω από κοινόχρηστους χώρους σε ύψος μικρότερο των 5,0 μ. πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 0,50 μ. μέσα από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου σε οριζόντια προβολή.

Σε πεζόδρομους επιτρέπεται η κατασκευή των παραπάνω στοιχείων σε ύψος μικρότερο των 5,0 μ μετά από βεβαίωση του δήμου ότι δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πεζόδρομου.

9. Σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4 και 5 του άρθρου αυτού. Μέσα στις αποστάσεις Δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου τα παραπάνω προστεγάσματα επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 0,10 μ. της απόστασης Δ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
...Αυτό που έχει σχεδιάσει ο erling θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ευκολότερα εάν το τμήμα που εξέχει δεν πατάει στον εξώστη αλλά αφήνει κενό κάποιων πόντων...

 

Τελικά πραγματοποιείται κάλλιστα και όταν "πατάει". Απλά, όντας στοιχείο που δε προσμετράται στη δόμηση, η επιφάνεια που καλύπτει συνυπολογίζεται στην επιφάνεια του εξώστη...

Link to comment
Share on other sites

Όχι...πρέπει να είναι "νεκρός" χώρος, μη προσβάσιμος/αξιοποιήσιμος (κατασκευή έξω από τον "κανονικό" τοίχο) . Απλά στοιχείο διαμόρφωσης όψεων...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.