Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτισμός


Recommended Posts

Έχω την παρακάτω κάτοψη

mixanoyrgeio.png

με μπλε είναι τα φωτιστικά σώματα. Είναι 11 γραμμές και 13 στήλες. Μπορώ να πω ότι για κάθε στήλη θα ξεκινάει από τον υποπίνακα μία γραμμή; Δηλαδή από τον υποπίνακα θα φεύγουν 13 γραμμές;

Επίσης επειδή η πτώση τάσης στο πιο απομακρυσμένο φωτιστικό στοιχείο μου βγαίνει αρκετά μεγάλη (~7,5%) μπορώ να πω ότι αντί να χρησιμοποιήσω γραμμές διατομής 5mm^2, θα χωρίσω τον χώρο σε δύο τμήματα και κάθε τμήμα θα τροφοδοτήται από τον δικό του υποπίνακα;

Link to comment
Share on other sites

Για το φωτισμό χρησιμοποιούμε καλώδιο διατομής 1.5 mm2 ή 2.5 mm2 μέγιστο. Στο σχέδιο σου προκύπτει ότι έχεις 143 φωτιστικά. Θα πρέπει να καθορίσεις πως θες να ανάβουν και μετά να τα χωρίσεις σε ομάδες με βάση την ισχύ τους. Δηλαδή, αν ένα φωτιστικό σώμα έχει ισχύ 72W τότε σε μια γραμμή 1.5 mm2 συνήθως βάζουμε αριθμό φωτιστικών που να μην ξεπερνάει το 1 kW. Θα μου πεις, γιατί μόνο 1 kW αφού 1 kW αντιστοιχεί σε ρεύμα 1000/230 = 4A (με ηλεκτρονικά ballast και cosf=1) ενώ ο αυτόματος είναι 10Α ?. Οκ μπορείς και παραπάνω αλλά αποφεύγουμε οριακές φορτίσεις. Ομοίως σκεφτόμαστε και για τη διατομή 2.5mm2.

Link to comment
Share on other sites

Στο μονογραμμικό οι γραμμές φωτισμού πως κατανέμονται στις φάσεις; Δηλαδή αν έχω 10 γραμμές θα πρέπει να φροντίσω ώστε στις φάσεις L1 και L2 να αντιστοιχούν 3 γραμμές ενώ στην φάση L3 4; Ή μήπως ανάλογα με τον αριθμό των watt που τροφοδοτεί κάθε γραμμή θα πρέπει να ισομοιράσω κατά το δυνατόν τα φορτία στις τρεις φάσεις;

Link to comment
Share on other sites

Καλά το είπες. Αν έχεις 10 γραμμές φωτισμού και τριφασική παροχή τότε τις κατανέμεις στις 3 φάσεις. Δηλαδή 3 γραμμές στην l1, 3 στην l2 και 4 στην l3. Απόλυτη ισοκατανομή φορτίου δύσκολα μπορούμε να επιτύχουμε. Το γεγονός ότι μια φάση φορτίζεται περισσότερο από τις άλλες είναι αναμενόμενο και σύνηθες. Προσπαθούμε να το αποφεύγουμε αλλά στην εν λόγω εφαρμογή δεν δημιουργεί απολύτως κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο μιας και ανέφερες την ισοκατανομή:

 

Ακούω κάποιες φορές να αναφέρουν την ανισοκατανομή σαν την αιτία για πολλά προβλήματα (δεν το λέω για σένα φυσικά). Για μένα τα αποτελέσματα της ανισοκατανομής είναι τα ακόλουθα:

 

1) Δεν εκμεταλλευόμαστε το μέγιστο της παροχής μας. Πχ σε "οικιακή" παροχή Νο2 μπορεί να έχουμε τα ακόλουθα ρεύματα:

 

ΙL1 = 40Α

IL2 = 20Α

ILl3 = 15Α

 

Στην περίπτωση αυτή θα καεί η τήξεως της l1 ή θα πέσει ο τριπολικός μικροαυτόματος. Θα έχουμε δηλαδή μερική ή ολική διακοπή, τη στιγμή που τραβάμε 17kva από τα 24kva που μας δίνει η Νο3.

 

2) Διαφορετική πτώση τάσης σε κάθε φάση, άρα και διαφορετική τάση σε κάθε φάση

 

Δεν ξέρω κατά πόσο η ανισοκατανομή δημιουργεί προβλήματα όταν υπάρχουν Η/Ζ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Μίλτο

 

Πολύ σωστά το λες. Απλά στη πράξη είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ισοκατανομή και για έναν πρόσθετο λόγο. Διότι ακόμα κι αν θεωρητικά κάνεις ισοκατανομή του φορτίο στις 3 φάσεις, πρακτικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει ισοκατανομή κατά τη λειτουργία. Η πραγματική ισοκατανομή είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και απαιτεί πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση όχι στο πως θα φτιάξει κανείς θεωρητικά το μονογραμμικό (μοίρασμα φορτίων), αλλά στο πως δουλεύει ή πρόκειται να δουλέψει το σπίτι ή το κτίριο. Πάντως σε σπίτια επειδή τα φορτία είναι μικρά το πρόβλημα είναι περιορισμένο. Άσε που σε μια συζήτηση που είχα κάποτε με έναν μηχανικό της ΔΕΗ (από αυτούς τους λίγο τρελούς χεχε) μου είχε πει ότι καμιά φορά η ανισοκατανομή του φορτίου σε ένα καταναλωτή μπορεί να αντισταθμίζεται από μια άλλη ανισοκατανομή σε κάποιον άλλο !!(για τη ΔΕΗ πάντα). Αυτό βέβαια δεν λέει τίποτα. Εμείς πρέπει να προσπαθούμε να ισοκατανήμουμε το φορτίο με το καλύτερο τρόπο.

 

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η παρατήτησή σου για τα Η/Ζ. Εκεί πραγματικά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στο ίδιο το Η/Ζ. Πολύ πρόσφατα μου έτυχε μια περίπτωση όπου σε επιθεώρηση Υποσταθμού η μια επαφή του μεταγωγικού διακόπτη σε Η/Ζ (στο πεδίο μεταγωγής) σχεδόν είχε καταστραφεί. Προφανώς βάζοντας νέα φορτία κατά καιρούς στο κτίριο (υποστηριζόμενα από Η/Ζ) κανείς δεν σκέφτηκε (και λογικό ως ένα βαθμό) να δει τα ρεύματα γραμμής. Έτσι, κάποια στιγμή φαίνεται πως η μια φάση είναι δυσανάλογα φορτισμένη σε σχέση με τις άλλες με αποτέλεσμα να καταστραφεί και να κολλήσει η επαφή με ότι είχε αυτό ως συνέπεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.