Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνένωση οικοπέδων με ισχύ του άρθρου 25;


Recommended Posts

καλήσπέρα,

 

μήπως κάποιος συνάδελφος γνωρίζει εάν για την τελική ιδιοκτησία που προκύπτει στην περίπτωση που η πράξη εφαρμογής συνενώνει δύο όμορα οικόπεδα που ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες, με πρόσωπο 9 μ. και εμβαδό 100 τ.μ. το καθένα, μη άρτια βάσει παρεκκλίσεων, με πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρο 25 για το καθένα από αυτά, εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 25 (για την τελική εννιαία ιδιοκτησία)? Σημειώνεται ότι η συνένωση έγινε από τον μελετητή της πράξης εφαρμογής και οχι με ιδιωτική πρωτοβουλία, ωστόσο οι επιμέρους ιδιοκτήτες δεν διαφωνούν με αυτή (τη συνένωση). Μήπως όμως από τη στιγμή που η συνένωση δημιουργεί νέα ιδιοκτησία αναιρείται και η ισχύ του άρθρο 25 για αυτήν? Επιπλέον και από τη στιγμή που το ένα εκ των δύο αρχικών οικοπέδων περιέχει παλαιό κτίσμα δεν υπεισέρχεται ζήτημα και ως προς τη συνένωση αυτή καθαυτή?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ο συγκεκριμένος τομέας δεν έχει παρέκκλιση. Τα οικόπεδα είναι κατά κανόνα μή άρτια αλλά θεωρητικά πληρούν τους όρους του άρθρου 25 και ως εκ τούτου είναι άρτια

Link to comment
Share on other sites

To ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 25, ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι και άρτια....

Απλά οικοδομούνται.

Αν συννενωθούν εφόσον δεν φθάνουν τον κανόνα στο εμβαδό, πάλι στο άρθρο 25 υπάγονται. Το μόνο τους κέρδος είναι να έχουν λιγότερη μείωση στο Σ.Δ. Το κτίσμα εφόσον παραιτείται της αξίας του ο ιδιοκτήτης του θεωρείται ως μη υπάρχων και μπορεί να γίνει η συννένωση.

Link to comment
Share on other sites

Αφού το άρθρο 25 ισχύει για τα επιμέρους ισχύει και για το όλο από οτι καταλαβαίνω και η συνένωση ουσιαστικά αποσκοπεί στη βελτίωση του οικοπέδου από την άποψη της κάλυψης, δεδομένου ότι βάσει Σ.Δ η δόμηση που προκύπτει για το ενιαίο ισούται με το άθροισμα αυτών που αφορούν στα επιμέρους.

 

ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση και σχετικά με την οικοδομησιμότητα δίοτι όντως απλά οικοδομείται κάτι με τη χρήση του άρθρου 25 χωρίς να καθίσταται άρτιο

Link to comment
Share on other sites

ερώτηση

πως παραιτείται της αξίας του κτίσματος ο ιδιοκτήτης?

πόση είναι η υφιστάμενη κάλυψη και δόμηση?

μήπως επιβαρύνεται τελικά αυτός που δέν έχει κτίσμα?

Link to comment
Share on other sites

Απο ότι καταλαβαίνω καλύτερα να μη γράψει κανείς δήλωση μηχανικού. Μεγάλο ρίσκο! Ωστόσο υποτίθεται ότι φιλοσοφία της πράξης φαρμογής είναι η δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων μέσω τακτοποιήσεων και όχι το αντίστροφο!

Link to comment
Share on other sites

Tα κτίσματα αποτελούν κώλυμα στην τακτοποίηση-προσκύρωση οικοπέδων εφόσον οι οικοδομές θίγονται και είναι νόμιμα υφιστάμενες.

Το Άρθρο 300 παρ.2 του Κώδικα Πολεοδομικής Νομοθεσίας αναφέρει ρητά ότι:

"αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή των τμημάτων των τακτοποιητέων οικοπέδων που καταλαμβάνονται από οικοδομές"

 

Αν δεν κάνω τελείως λάθος ερμηνεία του άρθρου, αποκλείεται η μεταβολή των οικοπέδων ως προς τα όρια τους, δηλαδή η τακτοποίηση τους δίνοντας τμήματα σε άλλες ιδιοκτησίες καθότι αυτό ίσως να έθιγε την υφιστάμενη οικοδομή και κατά συνέπεια το βιοτικό επίπεδο του ιδιοκτήτη της, κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με το Αρ. 24, παρ.2 του Συντάγματος.Δεν αποκλείει όμως την προσκύρωση ολόκληρου του οικοπέδου σε όμορο, εάν κι εφόσον το επιθυμεί και ο ιδιοκτήτης.

 

Γιατί μιλάμε για "νομίμως υφιστάμενο κτίριο"; Το "νομίμως" τεκμηριώνεται από την περίπτωση που εκδοθεί άδεια σε οικόπεδο εκτός οικισμού, το οποίο μετά την ένταξη του και την ρυμοτόμηση, καταστει μή άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο αυτό κρίνεται κατεδαφιστέο ως αυθαίρετο, αν το οικόπεδο παραμείνει μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και δεν υπάγεται στο άρθρο 25...

 

Χρήσιμες σελίδες

Ιστοσελίδα: Domiki

ΤΕΙ Σερρών

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.