Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενδοδαπέδια ηλεκτρική εγκατάσταση


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η ενδοδαπέδια όδευση των καλωδίων δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Συχνά, όταν δεν υπάρχει άλλη λύση την επιλέγουμε. Το μόνο πρόβλημα αφορά την επισκεψιμότητα. Αλλά αν η εγκατάσταση γίνει σωστά δεν βλέπω για πιο λόγο να μην την προτείνει κάποιος αν δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος. π.χ. έστω ότι σε κτίριο έχεις γραφεία που βρίσκονται στο κέντρο του χώρου. Αντί να βάλεις επιδαπέδια κανάλια ή κολόνες από την ψευδοροφή (αν υπάρχει) μπορείς κάλλιστα να πας με ενδοδαπέδια όδευση χωρίς πρόβλημα. Τεχνική οδηγία δεν ξέρω αν υπάρχει ειδικά για ενδοδαπέδιες εγκαταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ιδιοκτήτες υπό κατασκευή ακινήτων συνήθως απορρίπτουν την ενδοδαπέδια ηλεκτρολογική εγκατάσταση διότι ισχυρίζονται όπως και οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεως ότι δεν υπάρχει οδηγία από το σύνδεσμό τους που να προβλέπει τέτοια εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Για τα σποτ που τα ρίχνουν μέσα στο μπετό με σωλήνες, υπάρχει κάποια οδηγία ? Παιδιά, δεν μπορεί να υπάρχει οδηγία για το κάθε τι. Αν δώσεις μια μελέτη ενός κτιρίου σε δύο μελετητικά γραφεία, ο ένας θα σου περνάει τα καλώδια από τις ψευδοροφές, ο άλλος μέσα από κάποιο σαφτ, κάποιος άλλος πίσω από επενδύσεις με γυψοσανίδες κοκ. Σε κατάστημα που υπήρχε τέτοιο θέμα σαν αυτό που λες άλλος θα είπε βάλε επιδαπέδια κανάλια, άλλος είπε ενδοδαπέδιες οδεύσεις με σωλήνες και κάποιος τρίτος είπε "ξετρύπα το μπετό και πέρνατα από την οροφή του από κάτω ορόφου και ξανατρύπα εκεί που θες να βγεις". Όλα αυτά έχουν συμβεί. Και τα τρία σενάρια έχουν εφαρμοστεί σε παρόμοιες περιπτώσεις κάθε φορά. Εντάξυ, στα σπίτια τα πράγματα είναι πιο τυποποιημένα και συνήθως δεν πάμε από το δάπεδο, αλλά αν χρειαστεί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σωλήνες Sibi, NYY καλώδια (άντε και ΝΥΜ) κουτάκια διακλάδωσης στην έναρξη και άφιξη της γραμμής και είσαι μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Να δεχτώ ότι μπορεί να γίνει και ενδοδαπέδια. Ποια συστήνεται καλύτερη και πιο ευέλικτη λύση? Από τοίχους ή από δάπεδα?

Link to comment
Share on other sites

Όπου μπορείς να αποφύγεις το δάπεδο κάνε το είναι η πολύ ταπεινή μου γνώμη...

 

Σε διαμέρισμα, ο ιδιοκτήτης τρύπησε να βάλει stop στις εσωτερικές πόρτες και πέτυχε το sibi με το καλώδιο μαζί... Καταλαβαίνεις τι ακολούθησε!

 

Βέβαια θα μου πεις και στον τοίχο το ίδιο μπορεί να πάθει κανείς αν δεν προσέχει αλλά όλο και κάποια λήψη ή κουτί θα σου κινήσουν την περιέργεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Ειδικά σε σπίτια η εγκατάσταση από το έδαφος δεν είναι, όπως σωστά είπε ο χαχα, η πιο ενδεδειγμένη λύση αφενός μεν διότι έχει μια κάποια μεγαλύτερη δυσκολία (χάντρωμα πλάκας, άπλωμα σωλήνων, καλώδια ΝΥΥ/ΝΥΜ κλπ) που ίσως ανεβάσει και το κόστος , αφετέρου διότι παρουσιάζουν μικρότερο βαθμό ευελιξίας. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν έτσι πρέπει να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS, επειδή φαίνεται πως το έχεις ψάξει, χαλυβδοσωλήνας για τις ενδοδαπέδιες εγκαταστάσεις, δεν είναι ασφαλέστερη σαν λύση έναντι της πλαστικής; Με αυτόν τον τρόπο η μηχανική προστασία τουλάχιστον είναι καλύτερη... Έχει και άλλα μειωνεκτήματα - εκτός του κόστους και της ευελιξίας;

Link to comment
Share on other sites

Καλή ερώτηση xaxa. Πράγματι, συνήθως οι ενδοδαπέδιες παροχές μετρητή-πίνακα γίνονται με χαλυβδοσωλήνα. Ομοίως (γαλβανισμένος) προβλέπεται και για τις εγκαταστάσεις κήπων αν θυμάμαι καλά από τον ΚΕΗΕ (δεν είμαι σίγουρος). Στη πράξη όμως δεν το κάνει κανείς (πλην παροχής). Αντί αυτού χρησιμοποιούμε σωλήνες σκληρού πλαστικού sibi λόγω της ευκαμπτότητας που παρουσιάζουν, του χαμηλού κόστους, και της μεγάλης ευκολίας στην εγκατάσταση. Άλλοι πάλι, σε κτίρια με αρκετά καλώδια χρησιμοποιούν ιδιοκατασκευές (σαν κανάλι φαντάσου με λαμαρίνα, όπως π.χ. σκελετοί ψευδοροφής) και κλείνουν με καπάκι επίσης από λαμαρίνα. Από την άλλη αυτό έχει μια λογική (σχετική πάντα) δεδομένου ότι τα καλώδια ΝΥΥ μπορούν να ενταφιαστούν και σκέτα, όπως είναι. Οπότε το κανάλι, ο χαλιβδοσωλήνας/σιδηροσωλήνας ή οι σωλήνες sibi ή άλλοι πλαστικοί σωλήνες (π.χ. αποχετευσης) χρησιμοποιούνται για να μπορούν να τραβηχθούν τα καλώδια αν χρειαστεί και για κάποια μηχανική προστασία που έτσι είναι και το σωστό.

Link to comment
Share on other sites

Για την μηχανική αντοχη σε εξωτερικούς χώρους ρίχνεις απο πάνω και λίγο μπετό.Σε εσωτερικούς χώρους η ενδοδαπέδια όδευση είναι γρηγορότερη λύση αλλά λίγο ακριβότερη.Σίγουρα σιδηροπσιράλ δεν είναι τόσο εύκολο να βρείς (νομίζω τα μεγάλα καταστήματα ηλ/κου υλικού δεν το έχουν ετοιμοπαράδοτο και προτείνουν σι-μπι).Σε γενικές γραμμές νομίζω οι κίνδυνοι είναι ίδιοι μην τρυπηθεί αγωγός απλά στην ενδοδαπέδιο ανοίγεις μόνο 2 κουτία συνήθως,σε τοίχο αν έχει πολλές γωνίες μάλλον περισσότερα....

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν το απαγορεύει ο κανονισμός

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.