Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίδομα 400 ευρώ: Σε διαδικασία ελέγχου οι αιτήσεις των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων


Engineer

Recommended Posts

Αίτηση προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ έχουν υποβάλει 80.000 επιστήμονες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για 9 κατηγορίες επιστημόνων, τα στοιχεία των οποίων έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport και περνούν αοό διαδικασία διασταύρωσης, ώστε στη συνέχεια να καταβληθούν συνολικά 32 εκατ. ευρώ, από τα 40 εκατ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για την ενίσχυση επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων.

Πιο αναλυτικά, την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

  • 6910: Νομικές Δραστηριότητες
  • 7111: Αρχιτέκτονες
  • 7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
  • 8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
  • 7500: Κτηνίατροι
  • 6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
  • 7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Υπενθυμίζεται, ότι στις 15 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κι έως το τέλος της εβδομάδας συμπληρώνεται ένας μήνας από την υποβολή των αιτήσεων.

Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης. Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ για να προχωρήσει στην καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, το ΑΦΜ τους, τον ΚΑΔ, το έτος έναρξης ατομικής δραστηριότητας ή άλλη περίπτωση.

Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ προς τον οποίο διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων ανά ΚΑΔ, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Το ποσό της συνολικής δαπάνης εγκρίνεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αποστέλλεται μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου στον ΟΑΕΔ για την πληρωμή των δικαιούχων.

Οι δαπάνες που προκαλούνται καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και καταβάλλονται για τους μεν ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ από τον δεύτερο κλάδο και για τους δε οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον τέως ΟΑΕΕ από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.

Ο τίτλος πληρωμής της δαπάνης και οι σχετικές πληρωμές θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα και κανονικότητα της σχετικής δαπάνης. Ως απαραίτητα δικαιολογητικά εκκαθάρισης της δαπάνης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία είναι τα εξής: α. αντίγραφο της απόφασης του αρμοδίου για την ανάληψη σχετικής υποχρέωσης οργάνου, β. κατάσταση πληρωμής δαπάνης υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο διατάκτη στην οποία αναφέρονται τουλάχιστον: i) ο λογαριασμός οικονομικής ταξινόμησης, ii) ο φορέας του οποίου επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, iii) το οικονομικό έτος, τον προϋπολογισμό του οποίου βαρύνει η δαπάνη, iv) τα στοιχεία των δικαιούχων [ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ] v) το δικαιούμενο ποσό. vi) το συνολικό καθαρό πληρωτέο ποσό και vii) η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Σε εμένα μπήκανε χτες παρόλο που δεν έχω σταματήσει να εργάζομαι με σχεδόν σταθερό μισθό. Δεν ξέρω καν τα κριτήρια.. Το θεωρούσα απίθανο όπως δεν πήρα καμία επιστρεπτεα.. Ευχάριστη έκπληξη 

Link to comment
Share on other sites

"Δεν πληροί τα κριτήρια πτώσης τζίρου". Από τα φραγκοδίφραγκα ο κομπιούτορας είδε φραγκοδίφραγκα+0.1% και με έβγαλε πλούσιο. Αυτή η χώρα μισεί τα παιδιά της.

Edited by gktpgeue
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.