Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση οικοπέδων


Recommended Posts

Αισθάνομαι άσχημα γιατί έχω την αίσθηση πως υπήρξα η αιτία να ανέβουν οι τόνοι, ελπίζω να κάνω λάθος ;)

Από όσα σχολιάσατε, να πω πως οι όροι δεν δείχνουν να έχουν τροποποιηθεί ,δεν γίνεται κάπου αναφορά για τροποποίηση.

Υπάρχει μία βεβαίωση του τότε αρμόδιου Πολ/κου Γραφείου Αγίας Παρασκευής η οποιά βεβαιώνει πως το μικρό οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο με το άρθ. 25 - 1337/83 και αναγκαστικά προσκυρωτέο στο όμορο (το μεγάλο τμήμα του αρχικού).

Η κατάτμηση έγινε προ του 1948, για την ακρίβεια το 1942 οπότε σωστά θεωρώ πως δεν υπόκεται στους περιορισμούς του 690/48 ώστε να ακυρωθεί η κατάτμηση?

Το γεγονός είναι πως έστω πως είναι έγκυρη η κατάτμηση, δημιουργήθηκαν δύο οικόπεδα και κανένα από τα δύο δεν είναι "ως παρεχωρήθη" οπότε συμπεραίνω πως δεν είναι άρτια.Η έπειδη το μεγάλο οικόπεδο υπάγεται στο αρ. 25 είναι οικοδομήσιμο κατ εξαίρεση? (πάντα δεδομένης της εγκυρότητας της κατάτμησης.)

Οσο για τους ιδιοκτήτες: Ο ιδιοκτήτης του μεγάλου έχει κανονίσει με τον ιδιοκτήτη του μικρού να αγοράσει το μικρό και να το ενσωματώσει στο μεγάλο. Συνεπώς, θα ξαναδώσει στο οικόπεδο την αρχική του μορφή!! Αρα θα προκύψει οικόπεδο το οποίο όντως θα έχει τις διαστάσεις και το εμβαδόν της παραχώρησης!

Το τοπογραφικό ζητείται από την τράπεζα η οποία πρόκειται να δανειοδοτήσει, και ζητά τοπογραφικό στο οποίο να περιγράφονται τα δύο οικόπεδα καθώς και το τελικό οικόπεδο που θα προκύψει και κατά πόσο θα είναι αυτό άρτιο (αν και δεν ξέρω πως μπορεί να περιγραφεί οικόπεδο το οποίο ...θα δημιουργηθεί στο μέλλον :|)

Ξέρω πως σας κούρασα και με συγχωρείτε!! Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε dimitris80

η παράθεση απόψεων,εκτιμήσεων και επαγγελματικής εμπειρίας στο φόρουμ όπου με τη θέλησή μας συμμετέχουμε σε καμμία περίπτωση δεν ανεβάζει τόνους.

πολύ συχνά είναι αυτό που ζητείται

η λέξη 'συνάδελφος΄που συχνά χρησιμοποιώ έχει 'βαθύ-σημαντικό' νόημα που πάνω απο όλα σημαίνει σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπο που απευθύνομαι έστω και μέσω του φόρουμ, χωρίς να τον/την βλέπω και να με βλέπει

Link to comment
Share on other sites

Από την πλευρά μου, σε κανένα σημείο της συζήτησης δεν ένοιωσα ότι ανέβηκαν οι τόνοι. Έχω τις απόψεις μου, τις τεκμηριώνω με στοιχεία, πιστεύω ότι είναι σωστές και επιχειρώ να πείσω εκείνους που είτε δεν γνωρίζουν είτε αμφιβάλλουν.

 

Με τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε ο dimitris80 επιβεβαιώνεται το αυτονόητο, δηλαδή ότι το άρθρο 25 δεν έχει εφαρμογή στην κατάτμηση (100τμ). Πως θα μπορούσε άλλωστε?

 

Ως προς το ερώτημα, αν το άρθρο 25 έχει εφαρμογή στο υπόλοιπο οικόπεδο, η απάντηση, κατά την άποψή μου, είναι και πάλι αρνητική δεδομένου ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του ΓΟΚ/85:

"2. Οικόπεδο που βρίσκεται μέσα σε ρυμοτομικό σχέδιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο:

α) Οταν πρόκειται για οικόπεδο που έχει δημιουργηθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, άν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, που ισχύουν στην περιοχή.

β) Οταν πρόκειται για οικόπεδο που δημιουργείται μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, άν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου που ισχύουν κατά τον κανόνα στην περιοχή ή εκείνα που αναφέρει το ν.δ.8/1973, άν αυτά είναι μεγαλύτερα και συγχρόνως εάν μπορεί να εγγράφεται στο οικοδομήσιμο τμήμα του κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 τ.μ. και ελάχιστη πλευρά 5 μ., με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 1337/1983".

Το συγκεκριμένο "οικόπεδο" έχει δημιουργηθεί πριν από το 1985, δηλαδή περιλαμβάνεται στην περίπτωση (α) και επομένως δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 25.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πρίν περίπου δύο χρόνια είχα ακούσει ότι είχαν καταργηθεί κάποιες πράξεις κατάτμησης (διορθώστε με σε περίπτωση που δεν θυμάμαι το θέμα σωστα και δεν είχε να κάνει με τις κατατμήσεις).Θυμάμαι ότι αρκετοί συνάδελφοι μας μηχανικοί είχαν αργήσει να το πληροφορηθούν και είχαν γίνει συμβουλαιογραφικές πράξεις που ήταν στον αέρα.Αυτό το πράγμα θέλω να αποφύγω πρίν ασχοληθώ με το θέμα της κατάτμησης.Σε ποιές περιπτώσεις υπήρχε πρόβλημα?

 

Θυμήθηκα το πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν για τη δημιουργία τυφλών οικοπέδων κατά την κατάτμηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μη Μηχανικός

Τεχνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Καλημέρα ή πείρα σας είναι χρήσιμη σε μη ειδικούς στο θέμα όπως εγώ.

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα, έχω χτίσει σε περιοχή με σχέδιο πόλης, με νόμιμη άδεια, πληρωμένη η εισφορά σε γή και χρήμα όπως αναφέρει το τοπογραφικό. Ακόμα όμως είναι χωματόδρομοι αλλά χαραγμένοι σύμφωνα με το σχέδιο πόλης . Διαπιστώνω ότι στους δρόμους πρόσοψης του ακινήτου μου κάποιοι κρυφά αλλάζουν τη ρυμοτομία αλλού μπαζώνοντας και καθιστώντας τους δρόμους μη βατούς, ώστε οι άξονες των δρόμων να αλλάζουν και τα περνούν μέσα από οικόπεδα και απο το ακίνητό μου. Έχω ακούσει ότι κάποιοι επιχειρούν τροποποίηση αλλά δεν έχω στοιχεία. Το ανάφερα προφορικά στην πολεοδομία και μου είπαν να κάνω καταγγελία γιατί κάποιοι μάλλον επιχειρούν αναδιανομή, ο Μηχανικός μου όμως και ο Συνεταιρισμός μου λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατι αυτά είναι βλακείες. Δεν είμαι υπέρ των καταγγελιών, αλλά εσεις τι θα κάνατε στη θέση μου? Ο Δήμος κάτι μου κρύβει αλλά τίποτα ξεκάθαρο. Είμαι πραγματικά σε δύσκολη θέση.

Link to comment
Share on other sites

οι τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου δεν γίνονται με "μπαζώματα" και αυθαίρετες εκτροπές. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Δεν έχεις παρά εγγράφως να απευθυνθείς στην αρμόδια υπηρεσία, υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που τα εξώδικα χρειάζονται για να καταλάβουν μερικοί ότι δεν μπορούν να παίζουν και να αδιαφορούν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.