Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιότητα σκυροδέματος σε προσθήκη


 

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα μπορούσε κανείς σε προσθήκη να χρησιμοποιήσει σκυρόδεμα c30/37 ενώ το υπάρχον είναι κατά τη μελέτη Β160?

 

Ο λόγος που το σκέφτομαι είναι αφενός μεν να μειώσω τα απαιτούμενα μήκη αγκύρωσης αλλά και αναμονών στις νέες κολώνες, αφού οι παλιές αναμονές είναι αρκετά κοντές αλλά και σε περίπτωση ενίσχυσης στο παλιό, έστω μετά από 20-30 χρόνια με μανδύες να μην απαιτηθεί να ενισχυθεί και το νέο.

Θεωρώ ότι όπως όταν μελετήθηκε το υπάρχον [με τις καλύτερες των προθέσεων] πλέον δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του τωρινού κανονισμού, έτσι σε 30 χρόνια κτήρια με το σημερινό κανονισμό δεν θα ικανοποιούν τον μελλοντικό κανονισμό.

 

Η μόνη ένστασή μου σε αυτό το σκεπτικό είναι η ανομοιόμορφη και ανομοιογενής καθ ύψος κατανομή της ποιότητας του σκυροδέματος.

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας συνάδελφοι.

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω το λόγο να μην το κάνεις.

Έτσι κι αλλιώς ο τρόπος που μελετάμε τις προσθήκες καθ' ύψος και ελέγχουμε τα υφιστάμενα είναι παράδοξος. Γιατί εφαρμόζουμε πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές για τον προσθήκη παρά για τη βάση της, το υφιστάμενο κτήριο. Αφού όμως αυτή τη δυνατότητα μας δίνει ο ΕΑΚ μέσω του παραρτήματος Ε, γιατί όχι εφόσον το αποδέχεται ο ιδιοκτήτης αφού του εξηγήσουμε πως έχει η όλη κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Χάρη, μήπως είναι δυσμενέστερο να έχουμε μεγαλύτερη διαφορά στην ποιότητα σκυροδέματος από π.χ. B160 σε c20/25 να γίνει από b160 σε c30/37?

Σίγουρα από τον κανονισμό δεν υπάρχει πρόβλημα.

Βέβαια όπως το σκέφτομαι, αν είναι να βλαφτεί κάτι σε περίπτωση σεισμού θα είναι στοιχείο από τον κάτω όροφο, άσχετα από την ποιότητα σκυροδέματος στον υπερκείμενο όροφο.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ που θα το κάνει δυσμενέστερο είναι η συνάφεια των δύο υλικών, παλιού και νέου σκυροδέματος, στη βάση των νέων στύλων.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη,έχεις δίκιο όσον αφορά την αυστηρότητα της προσθήκης και όχι της ΄΄βάσης΄΄.Μιάς και αναφέρθηκε το θέμα,επειδή κάνω μια τριόροφη προσθήκη καθ΄ύψος

σε υπάρχουσα διώροφη(οι τρείς επιπλέον προβλέπονταν στην αρχική μελέτη,κανονισμός

1985) λαμβάνεις κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για τους επιπλέον διαμήκεις που προκύπτουν

στην προσθήκη?Οσον αφορά στα τσέρκια (υπάρχοντα Φ8/20 StI) και της προσθήκης

Φ10/10 B500c δεν νομίζεις ότι δημιουργούμε κάτι σαν ΄΄μαλακό΄΄ όροφο στο υπάρχον?

Link to comment
Share on other sites

@engis

Προσωπικά εκτιμώ ότι με τον παράλογο τρόπο που μελετούμε τις προσθήκες αυτό που κάνουμε κυρίως είναι να βάζουμε κάτι "δύσκαμπτο" σε κάτι ευκαμπτο!!! Θα μου πείτε ότι η διατομή είναι ίδια...αλλά μη ξεχνάτε πως ο πλισμός και η ποιότητα των υλικών είναι διαφορετική (σε μεγάλο βαθμό πολλές φορές!)

 

Στη δικιά σου περίπτωση θα πρότινα να ερευνήσεις την ενίσχυση του υπάρχοντος. Μου φαίνεται πως θα συμπεριφερθεί το παλιό σαν μαλακός όροφος. Βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις τοιχοποιίες του.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να δημιουργούμε μαλακό όροφο; Έχουμε στους ορόφους της προσθήκης αυξημένες διατομών φερόντων στοιχείων; Έχουμε μήπως παραπάνω τοιχοποιίες; Πώς αυξάνουμε την δυσκαμψία, αυξάνοντας μόνο το μέτρο ελαστικότητας του σκυροδέματος;

Αφού το υπάρχον μελετήθηκε με τον αντισεισμικό του 1985 δεν έχει πυκνώσεις συνδετήρων στις κρίσιμες ζώνες; Σίγουρα StI είναι ή μήπως StIII παρόλο που η μελέτη μπορεί να γράφει StI; Οι πυκνώσεις αυτές δεν επηρεάζουν απλώς την πλαστιμότητα των στοιχείων;

Γιατί προκύπτει παραπάνω οπλισμός στους στύλους της προσθήκης; Μήπως είναι λόγω ελαχίστου 1% ενώ παλιά ήταν 0,8%; Αν επιλύσεις την προσθήκη με q=1.50 ο ελάχιστος οπλισμός θα γίνει πάλι 0,8% όπως παλιά. Μήπως η παλιά μελέτη δεν ήταν σωστή;

Αν το επιλύσεις όλο με τον αντισεισμικό του 1985 έχεις διαφορές;

Link to comment
Share on other sites

Εχω ανεπαίσθητες διαφορές αν το επιλύσω με τον παληό.Δεν έχει να κάνει όμως αφού

η πολεοδομία θέλει Ε.Α.Κ. για την προσθήκη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.