Jump to content

Το Βέλγιο πρωτοπορεί και δίνει λύση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος


Engineer
 Share

Recommended Posts

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο μάτι του ενεργεαικού κυκλώνα, χιλιάδες νοικοκυριά στο Βέλγιο στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για να μειώσουν δραστικά τα τιμολόγια του ρεύματος.

Η τροφοδοσία της αρτ ντεκό έπαυλης της Βελγίδας συνταξιούχου Μπερναντέτ Βαν ντερ Κάμεν στη βόρεια πόλη Eeklo είναι μια πρόκληση καθώς οι παραδοσιακοί πάροχοι στη χώρα έχουν αυξήσει δραστικά τα τιμολόγια με πολλούς Βέλγους να αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Ωστόσο, η 67χρονη πληρώνει μόνο τα μισά από αυτά που θα πλήρωνε σε έναν κλασσικό πάροχο, εξαιτίας του οτι λαμβάνει ρεύμα από τοπικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς του Βελγίου, πρωτοβουλίες πολιτών που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με το Reuters, τέτοιοι συνεταιρισμοί, οι οποίοι βασίζονται στη δική τους παραγωγή ρεύματος αντί να αγοράζουν από ασταθείς αγορές, έχουν δει μια τεράστια άνοδο στη ζήτηση καθώς η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει τους καταναλωτές.

Ο συνεταιρισμός στο βόρειο Βέλγιο, που ονομάζεται Ecopower, προμηθεύει τα νοικοκυριά με ρεύμα στο κόστος παραγωγής η αξία του οποίου είναι προκαθορισμένη και με τα τέλη δικτύου, τους φόρους και το κόστος λειτουργίας.

Η Ecopower, τους τελευταίους μήνες έχει δει τη ζήτηση της να αυξάνεται τόσο απότομα που αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται νέους πελάτες, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγής και θα έπρεπε να αγοράσει την ενέργεια στην αγορά.

«Η υπόσχεσή μας δεν είναι ότι θα είμαστε πάντα οι φθηνότεροι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ecopower Μάργκοτ Βινγερ Χόεντετ.

«Παρέχουμε μια απάντηση στις μεγάλες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της γεωπολιτικής εξάρτησης, στον πληθωρισμό των τιμών και στην ενεργειακή φτώχεια».

«Οι υψηλές τιμές επιδεινώνουν την κατάσταση και οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας δεν ασχολούνται με αυτό επειδή η κύρια εστίασή τους είναι το κέρδος» αναφέρει η εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το Βέλγιο είχε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει τον ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια για να συγκρατήσει τους λογαριασμούς.

Στο Βέλγιο, ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί 2.000 kWh ετησίως καλείται να πληρώσει έναν λογαριασμό 570 ευρώ ετησίως στην Ecopower, το οποίο είναι κατά 505 λιγότερο από τον πιο φτηνό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η Ecopower, που ιδρύθηκε το 1991, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός συνεταιρισμός του Βελγίου, με ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες που παρήγαν 80 εκατομμύρια kWh πέρυσι και παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 55.000 νοικοκυριά.

Τα μέλη μπορούν να αγοράσουν το πολύ 20 μετοχές της εταιρείας προς 250 ευρώ η καθεμία, να λάβουν μερίσματα με ανώτατο όριο 6% από τις πλεονασματικές πωλήσεις και να συναποφασίσουν πού θα επενδύσουν στη συνέχεια.

«Είναι πολύ σημαντικό να κρατάς τα πάντα στα χέρια σου και να μην εξαρτάσαι από την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση», είπε η Βάντερκαμέν .

Μοναδική επένδυση 450 εκατ. ευρώ

Η διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού από ανανεώσιμες πηγές και το υψηλό κόστος αποθήκευσης είναι μεταξύ των εμποδίων για τη σημαντική επέκταση του μοντέλου αυτού και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.

Όμως το Βέλγιο φαίνεται ότι πρωτοστατεί σε τέτοιους συνεταιρισμούς καθώς εκτός από την υπάρχει και η μικρότερη Energent η οποία ανακοίνωσε οτι θα εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες σε 694 νοικοκυριά, βλέποντας τον αριθμό των νέων συνδρομητών της μόνο τον Ιανουάριο-Μάρτιο να ξεπερνά τα ετήσια νούμερα της διετίας 2020- 2021.

Υπάρχουν περίπου 40 ενεργειακοί συνεταιρισμοί που παρέχουν ρεύμα στο 2% περίπου των νοικοκυριών του Βελγίου, αλλά για να αναπτυχθεί αυτό χρειάζονται περισσότεροι υποστηρικτικοί νόμοι, δήλωσε ο Όσκαρ Γκουέλ της διεθνούς ομοσπονδίας τέτοιων συλλογικοτήτων REScoop.

Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί του Βελγίου ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους για να συμμετάσχουν σε υπεράκτιο διαγωνισμό το επόμενο έτος, που θα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στην Ευρώπη, δήλωσε ο μηχανικός της Ecopower Ζαν ντε Πο, εκτιμώντας την επένδυση στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

″Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές ενέργειας. Γι′ αυτό οι τιμές στους συνεταιρισμούς είναι πολύ σταθερές ακόμη και σήμερα σε αυτήν την περίοδο κρίσης, επειδή έχουμε την παραγωγή στα χέρια μας”, δήλωσε ο ντε Πο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.