Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραβάσεις σε εξ' αδιαιρέτου αγροτεμάχιο (με άδεια)


kostasdhm

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Έχω μια περίπτωση λιγάκι πολύπλοκη οπότε κάθε βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη.

 

Έχουμε λοιπόν αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου στην Αττική, κάτω των 4 στρ. (περίπου 3,7) το οποίο είναι οικοδομήσιμο (εντός ζώνης) και για το οποίο έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια 2007 με διάσπαση όγκου σε δύο ανεξάρτητα κτήρια. Το αγροτεμάχιο ανήκει εξ΄ αδιαιρέτου σε δύο συν-κυρίους στα ονόματα των οποίων (και των δύο) έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια. Η άδεια προβλέπει δύο ανεξάρτητα κτήρια τα οποία "άτυπα" έχουν αναλάβει να αποπερατώσουν οι δύο συν-κύριοι και τα οποία αυτήν την στιγμή βρίσκονται στα μπετά. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο ένας εξ' αυτών έχει την διάθεση να αναλάβει το ρίσκο ορισμένων πολεοδομικών παραβάσεων στο "δικό του" κτήριο ενώ ο άλλος εκτιμά το ρίσκο ως μεγάλο (καθώς η άδεια είναι μετά το 2004) και θέλει να είναι νόμιμος στο "δικό του" κτήριο. Προφανώς, αφ΄ ης στιγμής το αγροτεμάχιο είναι αξ΄ αδιαιρέτου και η οικοδομική άδεια στα ονόματα και των δύο, ποινικά και αστικά είναι υπεύθυνοι και οι δύο. Τι μπορεί να γίνει προκειμένου να διαχωριστούν οι ευθύνες και ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις δικές του παρανομίες? Π.χ. μπορεί να γίνει κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό, σύσταση κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας σε αυτήν την φάση (τα κτήρια είναι στα μπετά) ή πώληση του μεριδίου του ενός στον άλλο με τροποποίηση, αν απαιτείται, των ονομάτων της οικοδομικής άδειας προκειμένου να διαχωριστούν οι ευθύνες?

 

Διευκρινίζω ότι είμαι ο ένας εκ των δύο συν-κυρίων (αυτός που θέλει το νόμιμο) και μολονότι "συνάδελφος" με την ευρεία έννοια (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) προφανώς δεν έχω την ειδικότητα και τις γνώσεις για να εκτιμήσω την κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα εφόσον έχεις επιλέξει να είσαι νόμιμος, νομίζω δεν έχεις να φοβηθείς κάτι, σε οποιοδήποτε έλεγχο μελοντικά μπορεί να γίνει. Πάντως στα εκτός σχεδίου δεν επιτρέπεται η κάθετη συνιδιοκτησία (οι συμβολαιογράφοι το γνωρίζουν) όπως αναφέρεις, και γενικά στις συνιδιοκτησίες υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με τα ποσοστά που υπάρχουν.

Εάν δεν απαντήσει κάποιος συνάδελφος από ανάλογη εμπειρία, μήπως κάποιος δικηγόρος θα μπορούσε να σε βοηθήσει? Αυτά από τη μεριά μου και καλώς ήρθες.

 

edit : αλήθεια ο μηχανικός που ασχολήθηκε με την άδεια, τα γνωρίζει αυτά? μήπως πρέπει να τον συμβουλευτείς ?

Link to comment
Share on other sites

Κώστα εφόσον έχεις επιλέξει να είσαι νόμιμος, νομίζω δεν έχεις να φοβηθείς κάτι, σε οποιοδήποτε έλεγχο μελοντικά μπορεί να γίνει. [...]

 

edit : αλήθεια ο μηχανικός που ασχολήθηκε με την άδεια, τα γνωρίζει αυτά? μήπως πρέπει να τον συμβουλευτείς ?

 

Μα εκεί είναι το θέμα. Εφ' όσον είναι εξ' αδιαιρέτου πως αποδεικνύεται ποιος έκανε τι? Ή θα βασίζομαι στην καλή προέραιση του άλλου, όταν (αν) έρθει η λυπητερή (η οποία μπορεί να είναι και πολύ υψηλή) να αναλάβει τις ευθύνες του? Και αν ο άλλος δεν έχει να τα πληρώσει? Δεν θα κυνηγάνε μετά εμένα?

 

Όσο για το μηχανικό επειδή ήταν επιλογή του άλλου συν-κυρίου δεν τυγχάνει τις εμπιστοσύνης μου. Επιπλέον ο ίδιος ο μηχανικός έχει νοοτροπία λιγάκι cowboy (δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω πιο ευγενικά). Δεν πολυ-λογαριάζει παραβάσεις και πρόστιμα δηλαδή. Απλά από ότι έχω καταλάβει, από το 2004 και μετά, δεν είμαστε Far West.

Link to comment
Share on other sites

τώρα κατάλαβα ακριβώς και μέχρι νεωτέρας (θα το ψάξω καλύτερα - μέχρι τότε) συμβολαιογραφικώς νομίζω δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όπως η πράξη καθέτου που σου είπα πιο πάνω. σχετική είναι και η απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας 3383/77 που αποφάσισε ότι η μερική υπέρβαση του ποσοστού κάλυψης του ενός τμήματος του οικοπέδου σε σχέση με το άλλο είναι πράξη που αποτελεί αντισυμβατική συμπεριφορά και που δημιουργεί αξίωση των λοιπών συγκυρίων προς άρση του διαταρακτικού των δικαιώματος, αποτελεί δε διαφορά που υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια. (Ρωμαλιάδη τόμος Δ, σελ.264). θα ρωτήσω και θα σου πω εάν δεν απαντήσει κανείς τις επόμενες ώρες, ημέρες. τα λέμε

 

 

{23-06-09, 14:09}

Κώστα επανέρχομαι, και τελικά το θέμα σου είναι εν μέρει πολύπλοκο, όπως το τοποθέτησες αρχικά. έχω ρωτήσει συναδέλφους μου, για την περίπτωση αυτή και οι γνώμες διαφέρουν. τέλος πάντων αφού απλά συζητάμε εδώ και δεν δίνουμε λύσεις online (αφού η κάθε περίπτωση είναι ειδική και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, αφού υπάρχουν αρκετές παράμετροι που δεν μπορούν εδώ να αναπτυχθούν). Λύση δεν έχω σίγουρα να σου δώσω απλά δεν μου έχει τύχει και εμένα προσωπικά. πάντως στη θέση σου, θα ρωτούσα κάποιον μηχανικό της περιοχής, ή δικηγόρο ή και συμβολαιογράφο.

όταν σου είπα στην αρχή ότι δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε, εννοώ ότι θα το πάλευα το θέμα, όταν θα έφτανε στο τμήμα αθαιρέτων της Πολεοδομίας, ακόμη και με πολιτικά δικαστήρια, ή με αγωγή (νομικά θέματα)

σκαλίζοντας τη βιβλιοθήκη, διαβάζω σε ένα βιβλίο ενός δικηγόρου Κώστα Βασιλείου με τίτλο Ακίνητα εκτός σχεδίου. Στη σελ. 201 αναφέρει ότι υπάρχουν δάφορες αποφάσεις, οι οποίες έχουν κρίνει ότι η κάθετος συν/σια εφαρμόζεται σε κάθες είδους ακίνητο (εντός και εκτός) με το σκεπτικό ότι για όλη τη χώρα έχουν καθοριστεί όροι δόμησης, ακόμη και εκτός σχεδίου (εννοεί το ΠΔ της 24-5-85 για εκτός σχεδίου). αναφέρει και τις παρακάτω σχετικές αποφάσεις (δεν τις έχω δει), 360/87- 1953/88- 4243/88- 4215/88 όλες Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, 2937/89 συμβουλίου Πλειμμελειοδικών Αθηνών, Συμβολαιογραφική επιθεώρηση 1991 σελ.1735. Χωρίς να γνωρίζω όλα τα τελευταία, απλώς σου τα παραθέτω από ένα βιβλίο που έχω, μήπως πρέπει να επισκεπτείς κάποιο δικηγόρο, ή μηχανικό της περιοχής σου με όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης σου ?

καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας;

Δεν έχω σχετική εμπειρία αλλά μήπως μπορεί να γίνει μεταξύ σας συμφωνητικό για την εκτέλεση των εργασιών και τις ευθύνες του καθενός;

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, αφ΄ ης στιγμής το αγροτεμάχιο είναι αξ΄ αδιαιρέτου και η οικοδομική άδεια στα ονόματα και των δύο, ποινικά και αστικά είναι υπεύθυνοι και οι δύο. Τι μπορεί να γίνει προκειμένου να διαχωριστούν οι ευθύνες και ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις δικές του παρανομίες?

 

 

Να εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας πρώτα (παίζει ρόλο σε ποια περιοχή ακριβώς είναι). Το ότι είναι εκτός σχεδίου όπως λες, δεν καθιστά αδύνατη την σύσταση καθέτου (ή ακόμα ευκολότερα οριζόντιας ιδιοκτησίας). Ζήτα καθοδήγηση από έμπειρο συμβολαιογράφο και μηχανικό της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.